[WAPNO] nagły apetyt na wapno
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

[WAPNO] nagły apetyt na wapno
Od jakiegoś tygodnia Luna ma straszny apetyt i wcina kostkę wapienną zawieszoną w klatce. Zjadła już drugą, jutro musze znowu kupić. W drugiej klatce 3-4 szczurowej (bywa tam zmienna ilośc szczurów) kostka ledwie nadgryziona. Zastanawiam się czy nie jest to efekt choroby nowotworowej u Luny. Nie mam żadnego innego pomysłu na jej zmiane zachowania.
Ostatnio zmieniony ndz paź 29, 2006 6:46 pm przez Ewqa, łącznie zmieniany 1 raz.
Pod Niebieskim Kocem : Lilka, Luna, Norka, Malinka
Teraz ze mną: Fiona, Cleo, Milka i Mała.
Zmiana zachowania - nagły apetyt na kostkę wapienna
Wypowiedź ESTI z tematu http://szczury.org/viewtopic.php?t=4516Gryzienie wapna, to niestety objaw zlego stanu zdrowia zwierzacia, moje chorowitki zawsze gryzly wapno w duzych ilosciach - te tendencje zauwazylam tez u innych ipiekunow szczurkow...
Wypowiedź Ani w temacie http://szczury.org/viewtopic.php?t=10057Stało się, nie wiem nawet kiedy dokładnie, od dóch dni wcina wapno jak głupia... już dało mi to do myślenia
Od siebie dodam, ze w trakcie choroby moja Tusia też miała wzmożony apetyt na wapno. Może nie aż tak jak Twoja Luna, ale wcinała dość duże ilości wapna jak na nią.
Ostatnio zmieniony ndz paź 29, 2006 6:55 pm przez marchewa, łącznie zmieniany 1 raz.
I wish I was a punk rocker with flowers in my hair, In 77 and 69 revolution was in the air
I was born too late to a world that doesn’t care, I wish I was a punk rocker with flowers in my hair
I was born too late to a world that doesn’t care, I wish I was a punk rocker with flowers in my hair
Dlaczego nigdy nie umiem znaleźć tego co bym chciała w wyszukiwarce :drap:
Dzieki wielkie. :thumbleft:
EDIT - to tylko potwierdziło to co wiem że z Lunką jest już kiepsko.
Dzieki wielkie. :thumbleft:
EDIT - to tylko potwierdziło to co wiem że z Lunką jest już kiepsko.
Ostatnio zmieniony ndz paź 29, 2006 7:04 pm przez Ewqa, łącznie zmieniany 1 raz.
Owszem apety na kostkę pojawia sie przy zaburzeniach neurologicznych nie mam pojęcie skąd sie to bierze
Oprócz apetytu na kostkę Luna ma też ogromny apetyt na każde jedzenie. Wszystko co jej daję błyskawicznie znika a ona wiecznie czatuje na kolejne porcje. Dzisiaj zauważyłam że jedno oko ma zupełnie zamknięte a drugie wybałuszone na wierzch.
no to jak zwykle..?udar ???zapalenie mózgu??? mycoplasma?????? nowotwór?????
Al eto ,że ma apetyt to naprawde bardzo dużo . Może jescze sie wykaraska. Trzymam kciuki.
Al eto ,że ma apetyt to naprawde bardzo dużo . Może jescze sie wykaraska. Trzymam kciuki.
Na początku chciałam napisać, że one tak mają - nagły boom na wapno (tak przynajmniej kiedyś zasłyszałam od weta, gdy własnie Dzika zaczęła nagle wapno podjadać). Niemniej w/w wypowiedzi dały mi do myślenia i rzeczywiście - ona zaczęła to wapno wcinać w momencie, gdy zachorowała.
A oto, za co odpowiada wapń:
aktywator enzymatyczny
second messenger - kinazy białkowe
przewodzenie impulsów bioelektrycznych
udział w krzepnięciu krwi
udział w skurczu mięśni
udział w reakcjach zapalenia, regeneracji i proliferacji
udział w wydzielaniu hormonów
Nie powiem, że wszystko z tego rozumiem, niemniej jednak zaintrygowały mnie hormony i reakcje zapalenia, regeneracji i proliferacji (nadmierne rozrastanie się, bujny rozrost - tak mi się z nowotworami kojarzy).
A oto, za co odpowiada wapń:
aktywator enzymatyczny
second messenger - kinazy białkowe
przewodzenie impulsów bioelektrycznych
udział w krzepnięciu krwi
udział w skurczu mięśni
udział w reakcjach zapalenia, regeneracji i proliferacji
udział w wydzielaniu hormonów
Nie powiem, że wszystko z tego rozumiem, niemniej jednak zaintrygowały mnie hormony i reakcje zapalenia, regeneracji i proliferacji (nadmierne rozrastanie się, bujny rozrost - tak mi się z nowotworami kojarzy).
[quote="merch"]no to jak zwykle..?udar ???zapalenie mózgu??? mycoplasma?????? nowotwór????? [/quote]
Jednak rozrost nowotworu z uciskiem na mózg i rdzeń nerwowy.
[quote="merch"]Al eto ,że ma apetyt to naprawde bardzo dużo . [/quote]
Luna zjada już wszystko: całe jedzenie, ściółkę, papier, ona to zjada a nie gryzie. :shock:
Jednak rozrost nowotworu z uciskiem na mózg i rdzeń nerwowy.

[quote="merch"]Al eto ,że ma apetyt to naprawde bardzo dużo . [/quote]
Luna zjada już wszystko: całe jedzenie, ściółkę, papier, ona to zjada a nie gryzie. :shock:
Ostatnio zmieniony czw lis 02, 2006 8:44 pm przez Ewqa, łącznie zmieniany 1 raz.