dołączę się ponownie do tematu z innym pytaniem
czytałem niedawno o fretkach troche i zauwazyłem ze są preparaty ktore odstraszają fretki. np do psiukania kabli czy roznych miejsc. wyczytałem równiez ze mozna uzyc octu.
no ale niestety. krotka proba, znaim cos bym nasmarował octem i szczury zlizywały ocet z mojego palca bardzo chetnie, wiec tym sposobem oszczedziłem sobie masy przegryzionych kabli
a dlaczego pytam? do niedawna miałem zabezpieczony komputer obstawiony kartonami tak ze szczury nie miały dostepu do jegy tylnej czesci. mogły po nim chodzic rpzechodzic na obie strony dodatkowo miały ułatwione zejscie z niego na komputer. tędy schodza z ławy gdzie stoi klatka. skok na komputer i na podłogę. niestety musiałem moje zabezpieczenie usunac, z powodów no technicznych ( nie bede wdawał się w szczegoły bo jest to raczej nudne)
tak wiec czy jest jakis zapach nie grozny dla ogonów ktorym moge spsiukac kable? juz kiedys pogryzły mi pare przewodów, włąsnie przy komputerze. pomijam odgryziony kabel od myszki, bo chmurka była po prostu zazdrosna. kiedy wymieniłem kabel i zobaczyła ze przegryzanie nie ma sensu, po prostu oznaczyła moja dłon, podeszłą i z premedytacja wystawiając się odpowiednio nasikała mi na kable. nie było to załatwienie się a ewidentne zaznaczenie jej terenu

. coz ogon moze byc zazdrosny o innego gryzonia

tu o myszke.
tak wiec, wiem juz ze ocet nie zda egzaminu, a raczej je zacheci do kolejnych szkód. ktore dodatkowo mogły by byc szkodliwe dla nich, gdyz sa tam tez przewody pod napieciem.
dezodorant, zdawał egzamin rpzy psie, ktory na odlełosc go wyczuwał i nie ruszał juz ani tapet ani dywanów czy wersalki, ale szczurom chyba moze zaszkodzic, bo są mniejsze i bedzie tego zapachu wiecej, mam po prostu obawy.
czy macie jakis pomysł??
jesli ktos o tym pisał to poproszę o odesłanie do odpowiedniego miejsca, bo nie zauwazyłem. a jesli jeszcze nie był otakiego problemu to moze starsi hodowcy, bardziej doswiadczeni i znający szczury lepiej, cos wymyslą?
w ostatecznosci moge komputer obudowac siatką, którą musiał bym kupic gdyz resztki zórzyłem na budowe schodków w digging boxie, ale i to było by rozwiazanie na krotka mete i nieopłacalne, gdyz mam zamiar zmieniac biurko
tak wiec co zrobic?