MEGAN
Moderator: Junior Moderator
MEGAN
Tak jak najbardziej poważnie zapytałem. Zdecydowanie bogadsze w witaminy i białka zwierzęce jest żółtko, od tego co nazywamy białkiem w jajku (białko niektórych nie ma praktycznie wcale). Zapytałem, bo myślałem, że są jakieś szczególne przeciwskazania. Może lepiej jednak dawać mniejsze ilości, ale za to z żółtkiem, to znaczy to i to, w proporcjach takich jak zawiera jajko. 
Natomiast jajka nie powinno sie podawać z niektórymi warzywami i owocami jak np: z marchewką. Obecność cukrów prostych blokuje przyswajeanie aminokwasów z jajka.
Pozdrawiam

Natomiast jajka nie powinno sie podawać z niektórymi warzywami i owocami jak np: z marchewką. Obecność cukrów prostych blokuje przyswajeanie aminokwasów z jajka.
Pozdrawiam
					Ostatnio zmieniony pt gru 15, 2006 9:37 am przez Zoltar, łącznie zmieniany 1 raz.

MEGAN
[quote="Zoltar"]Obecność cukrów prostych blokuje przyswajeanie aminokwasów z jajka. [/quote]
czy moglbys podac mi zrodlo tej informacji, lub wyjasnic mechanizm?? nigdy o czyms takim nie slyszalam... moze byc na priv, nie wiem czy kogos tu to interesuje az tak bardzo
a jesli chodzi o jajko- tez bym dawala zoltko. jest zrodlem bardzo cennych aminokwasow, ktorych brak(albo bardzo malo) jest w warzywach i ziarnach, zwlaszcza jesli nie karmi sie szczyrka miesem.
zoltko jest naprawde bardzo cenne i dobre! obecnosc cholesterolu nie wydaje mi sie wystarczajacym powodem, aby z niego rezugnowac. byle nie za czesto, i nie bedzie problemu.

czy moglbys podac mi zrodlo tej informacji, lub wyjasnic mechanizm?? nigdy o czyms takim nie slyszalam... moze byc na priv, nie wiem czy kogos tu to interesuje az tak bardzo

a jesli chodzi o jajko- tez bym dawala zoltko. jest zrodlem bardzo cennych aminokwasow, ktorych brak(albo bardzo malo) jest w warzywach i ziarnach, zwlaszcza jesli nie karmi sie szczyrka miesem.
zoltko jest naprawde bardzo cenne i dobre! obecnosc cholesterolu nie wydaje mi sie wystarczajacym powodem, aby z niego rezugnowac. byle nie za czesto, i nie bedzie problemu.
MEGAN
Też nie wiedziałam o tych cukrach. A co do witamin i minerałow z żółtka - to fakt, sporo ich tam.Wychodze jednak z założenia, ze jak dziewczyny wsuwają owoce i warzywa, popijają to mineralką, to niedobory witamin im nie grożą, a tłuszcz i cholesterol im niepotrzebny.

Moje smrodziuszki: Ezri, Odo, Vic
Merry['], Łaciatka['], Pysia['], Mała['], Megi['], Oksanka [']

Merry['], Łaciatka['], Pysia['], Mała['], Megi['], Oksanka [']
MEGAN
ale tu nie chodzi o witaminy i mineraly, tylko o aminokwasy. tych nie ma w wodzie mineralnej w ogole, a w warzywach i owocach jest ich bardzo malo. 
nieco lepiej wygladaja straczkowe, ale z kolei moga powodowac wzdecia, a niepreparowane zaburzenia pokarmowe, a nawet nowotwory trzustki.
Ania26, jesli podajesz swoim szczurkom mieso, to jajka nie sa konieczne. ale jesli nie, to lepiej nie rezygnowac z tego zrodla bialka. chyba ze karmisz je wegetarianskimi kotletami itp.
hmm, zrobil nam sie offtop,ale w zasadzie dosc rzeczowy

nieco lepiej wygladaja straczkowe, ale z kolei moga powodowac wzdecia, a niepreparowane zaburzenia pokarmowe, a nawet nowotwory trzustki.
Ania26, jesli podajesz swoim szczurkom mieso, to jajka nie sa konieczne. ale jesli nie, to lepiej nie rezygnowac z tego zrodla bialka. chyba ze karmisz je wegetarianskimi kotletami itp.
hmm, zrobil nam sie offtop,ale w zasadzie dosc rzeczowy

Ostatnio zmieniony pt gru 15, 2006 1:07 pm przez gijane, łącznie zmieniany 1 raz.

MEGAN
Ale nie chodzi o aminokwasy w ogóle, tylko o konkretne (aminokwasów w naturalnie występujących białkach jest 21 rodzajów), których w białku jaja akurat brakuje. 

Some men like the fishing
And some men like fowling
And some men like to hear
The cannonballs are roaring
Me - I like sleeping

And some men like fowling
And some men like to hear
The cannonballs are roaring
Me - I like sleeping
MEGAN
[quote="gijane"]czy moglbys podac mi zrodlo tej informacji, lub wyjasnic mechanizm?? [/quote]
Nie jestem biologiem, więc zacytuję fragment ksiazki "Nimfy" Joanny Karockiej.
"Typowym przykładem jest interakcja pomiędzy lizyną a cukrami prostymi - lizyna tworzy z cukrami prostymi kompleksy, z których nie może być przyswojona przez organizm."
To samo potwierdza doktor Andrzej Kruszewicz, w jednej ze swoich publikacji (nistety nie mam jej w domu, więc nie potrafię podać szczegółów). Również tą informację potwierdza biolog, niestety znam tylko z internetu, lecz jest w moich oczach osobą kompetentną.
Pozdrawiam

Nie jestem biologiem, więc zacytuję fragment ksiazki "Nimfy" Joanny Karockiej.
"Typowym przykładem jest interakcja pomiędzy lizyną a cukrami prostymi - lizyna tworzy z cukrami prostymi kompleksy, z których nie może być przyswojona przez organizm."
To samo potwierdza doktor Andrzej Kruszewicz, w jednej ze swoich publikacji (nistety nie mam jej w domu, więc nie potrafię podać szczegółów). Również tą informację potwierdza biolog, niestety znam tylko z internetu, lecz jest w moich oczach osobą kompetentną.
Pozdrawiam
					Ostatnio zmieniony pt gru 15, 2006 6:55 pm przez Zoltar, łącznie zmieniany 1 raz.

MEGAN
[quote="Paula_13"]Jestem wręcz przekonana, że w procesie pakowania nikt nie dorzuca tam robali ani nie ma prawa wejść woda. Oni mają suche ziarna, które mieszają i pakują. Nie ładowali by tam robali po to, żeby z niszczyć sobie firmę :hihi: 
[/quote]
to bardzo się mylisz...
Ostatnio przyjechał do nas do sklepu Megan dla szynszyli-ten w plastikowym kubełku... cały się ruszał od moli... prosto z hurtowni... z ważna data przydatności.. :ops:
czyli firma też popełnia błędy...wiadomo, że nie specjalnie...ale.. popełnia ;]

[/quote]
to bardzo się mylisz...
Ostatnio przyjechał do nas do sklepu Megan dla szynszyli-ten w plastikowym kubełku... cały się ruszał od moli... prosto z hurtowni... z ważna data przydatności.. :ops:
czyli firma też popełnia błędy...wiadomo, że nie specjalnie...ale.. popełnia ;]
					Ostatnio zmieniony sob gru 16, 2006 3:08 pm przez Nika_One, łącznie zmieniany 1 raz.

- 
				czukukkcza
MEGAN
Nika-a na moich oczach z opakowania Vitacrafta wyleciał mol,a Vitacraft jest przecież taki 'naj',nie?[w życiu Vitacrafta nie kupię]
a w Meganie nigdy nic nie znalazłam.

a w Meganie nigdy nic nie znalazłam.
Pabluś i Stachanek razem na Niebieskiej Łące...

MEGAN
Vitakraft nie jest naj. Swojego czasu notorycznie czy w zarciu czy na kolbach byly mole czy jak to sie tam nazywa. Teraz nie wiem bo nie kupuje tego, megana zreszta tez nie bo po meganie kiedys walczylam z molami w domu przez 3 miesiace  :zlosc:  :sciana2:

Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor,  Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']

MEGAN
Ehhh ja na razie kupuje Megan, bo po Xtra Vital musze jezdzic specjalnie do Poznania. Czesto nie mam sie jak dostac do sklepu, gdzie go kupuje. Zaglądam do sklepu w Mosinie, ale jak dotąd jeszcze mi Xtra Vitalu nie przywiezli... Moze sie kiedys doczekam. W Meganie nic strasznego jeszcze mi nie chodzilo/fruwalo i mam nadzieje, że nie bedzie. Ubolewam nad tym, ze nie ma Xtra Vital u nas, ale co zrobic..

Moje stadko:  Eliza, Korek i Gina  || Za Tęczowym Mostem: Pysia, Mary Jane, Dee Dee, Masza, Greta, Wujuś (Karmel)[']
 || Za Tęczowym Mostem: Pysia, Mary Jane, Dee Dee, Masza, Greta, Wujuś (Karmel)[']

|| Za Tęczowym Mostem: Pysia, Mary Jane, Dee Dee, Masza, Greta, Wujuś (Karmel)[']
 || Za Tęczowym Mostem: Pysia, Mary Jane, Dee Dee, Masza, Greta, Wujuś (Karmel)[']MEGAN
Ja bym osobiscie nie polecala bym karmu megan, moze dlatego ze sa tam te "kolorowe chrupki", w niektorch znalazlam tez fasole, groch i nawet 2 male kamienie! Jak kupilam karme vitapolu to przez 6 godzin wymieralam te zielone cos...  :? Ja daj mojmy karme vuitakaftu lubi ja, ale i tak to jest jak by dodatek bo zazwyczaj w klatce ma marchew, sucha bulke nawet ma kawalek sepi dla ptakow  Np. Szczor mojej kolezanki nigdy by nie spojal na karme Meganu czy animalsa.
 Np. Szczor mojej kolezanki nigdy by nie spojal na karme Meganu czy animalsa.
Jedyne co jest dla mnie fajne w meganie to pudelka

Np. Szczor mojej kolezanki nigdy by nie spojal na karme Meganu czy animalsa.
 Np. Szczor mojej kolezanki nigdy by nie spojal na karme Meganu czy animalsa.Jedyne co jest dla mnie fajne w meganie to pudelka

Szczur tak samo jak pies, potrafi odwdzieczyc sie za milosc do niego:*

MEGAN
Ja kupuje Megana od dłuższego czasu. Teraz nawet zainwestowałam w opakowania 10 litrowe. Ani razu jeszcze się nie nacięłam. Vitapol też nie raz gościł w miskach moich bestii i też nic nigdy mi nie wyleciało z opakowania. Chociaż i tak potworom bardziej smakuje mieszanka domowej roboty, ale Meganem nie gardzą  :hihi:

MEGAN
Tak, nawet ostatnio siatkę zboża dostałam bo babcia u rodzinki była  Następnym razem ma być cała wielka reklamówka
 Następnym razem ma być cała wielka reklamówka