[ŁAPKI] niedowlad

W tym dziale napisz o problemach związanych z łapkami, czy ogonem Twojego pupila.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Kora

[SCHORZENIA NEUROLOGICZNE] niedowlad konczyn

Post autor: Kora »

Tak strzela zębami, limba81 tylko mnie nie strasz co to znacz jak tak zębami zgrzyta ?
"Pomyśl czasami o cierpieniu, którego wolisz nie widzieć"
Lazanka

Post autor: Lazanka »

Kora: smigaj do weta... ja nie chce Cie straszyc ale objawy ktore opisujesz ("strzelanie" zebami tez) daja wysokie prawdopodobienstwo zapalenia mozgu - a jesli to prawda szybka reakcja moze byc kluczowa. To pasqdna choroba i bardzo ciezko z niej wyjsc - nawet hospitalizowanym ludziom - nie tylko zwierzetom.
-=Lazanka=-
Kora

Post autor: Kora »

No ja jestem na 17:00 umówiona z wetem, to podobno najlepszy od szczurasów 20 lat praktyki, inni nie chcą mnie przyjąć a mojego weta nie ma.

Wiem naczytałam się na forum, czytam i ryczę ale nie poddam sie to 2 dzień takich objawów które wieczorem się wczoraj nasiliły, w nocy nie było szans na weta, nawet jak bym chciała zapłacić majątek w Poznaniu nie znam weta który w nocy by mi pomógł -TO STRASZNE :sciana2:

Musi wyzdrowieć, nie pozwolę mu umrzeć, podaje mu papki, gerberki, nutridrink, lacidofil (ma rozwolnienie) ogrzewam go, głaszczę, mówię i wierze że będzie dobrze więc może i on wyczuwając moja wiarę nie podda się tak szybko.

Nie mówcie mi że to się źle skończy :cry: :cry: :cry:
"Pomyśl czasami o cierpieniu, którego wolisz nie widzieć"
_Madzia_

RE: [LAPKI] niedowlad

Post autor: _Madzia_ »

ja tez mam pytanie... Moja Fuzzi 15 lipca skonczy 1,5 roku... ostatnio bardzo czesto leci jej polfirynka z noska... do tego dzisiaj zauwazylam ze nie wlada przednimi lapkami... czolga sie a raczej kladzie i odpycha tynimi lapkami... nie trzyma nawet pokarmu... nie chce pic... je mi z reki... nie bardzo wiem co jej dolega i prosze o pomoc...
Awatar użytkownika
limba

Post autor: limba »

Mozliwe ze zaatakowala ja jakas choroba neurologiczna jak np zapalenie mozgu. Jaknajszybciej do znajacego sie na gryzoniach weta.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
_Madzia_

bylam dzisiaj u weterynarza... okazalo sie ze moja szczurzynka ma paraliz calej prawej strony... dostala dostala zastrzyk z kroplowki... antybiotyk w zastrzyklu i cos jeszcze... jutro mam z nia przyjechac na kontrole i powtorzyc zastrzyk z antybiotyku... czy parazliz ustapi czy juz tak zostanie?? czy szczurki z takim paralizem zyja sobie jeszcze dlugo?? jak opiekowac sie takim ogonkiem czy moge jej jakos pomoc??
Awatar użytkownika
limba

Przede wszystkim zapewnij jej bezpieczenstwo w klatce. Karm odzywczym, najlepiej miekkim jedzonkiem. Serki, nutri drink (do dostania w aptece), gerberki, kaszki dla dzieci itp.
Czy wet powiedzial co moze byc przyczyna paralizu? Uraz? Wylew?

Ciezko powiedziec czy szczuras z tego wyjdzie, duzo zalezy od tego na jakim podlozu jest ten paraliz.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
_Madzia_

wlasnei dokladnie nie potrafia sie okreslic od czego to jest.. podejrzewaja ze od mozgu (zapalenie opon mozgowych)... szczurek zlecial z biurka bo stracil rownowage i podejrzewaja ze wtedy moglo sie cos stac... mowia tez ze czesto u szczurow po pierwszym roku zycia wystaepuje białaczka ktora pozniej przerzuca sie na organizm i obejmuje coraz wieksza jego czesc ... czyli w sumei dokladnej tezy nie postawili a nei chca szczurka niepotrzebnie przeswietlac... dzisiaj szczurek dostal druga serie zastrzykowa a jutro wybieramy sie na trzecia... dostaje antybiotyk wiec nie mozemy przerwac jego ciaglosci... mam nadzieje ze jakos jej pomoge... dostaje Gerberki... gniecione owoce i ogolnei wszytsko w papkach
Awatar użytkownika
marrrtina

Post autor: marrrtina »

czy mala dostala steryd? nie wiem jak to sie odnosi do Twojej sytuacji, ale kiedy moje dziewczyny mialy problem z rownowaga i czesciowy niedowlad lapek, steryd i wit. b postawily je na nogi i po chorobsku sladu nie ma... (wetka rowniez nie moge sie zdecydowac do konca co to wlasciwie bylo ale widac leczenie bylo skuteczne)
trzymam bardzo mocno kciuki za szczurzynke...
" All the world's a stage and all the men and women merely players. They have their exits and entrances and one man in his time plays many parts..."
Awatar użytkownika
limba

Jak to ? szczur zlecial z czegos i pojawilo sie zapalenie mozgu? To chyba jakas nowa teoria. O bialaczce pierwsze slysze, co do niepotrzebnego przeswietlenia to do jasnej cholery nie pojmuje. Takie badanie moze wiele wyjasnic, szczegolnie jesli mozna miec do czynienia z urazami. Czy ten wet na pewno ma pojecie o gryzoniach? Bo z tego co wyczytuje to chyba znikome.

Zapalenie mozgu... poczytaj tematy na forum. Ja zawsze stosowalam Bactrim (Biseptol) odpowiednik iniekcyjny to Borgal. plus oczywiscie steryd... i nootropil.
Przy wszelkich neurologiach antybiotyk powinien byc stosowany bardzo dlugo.
Ostatnio zmieniony pt cze 22, 2007 11:28 pm przez limba, łącznie zmieniany 1 raz.
IVA

Post autor: IVA »

Do tego co podała Limba dodałabym tez wit. B, powoduje szybką regeneracje układu nerwowego, jednak istnieje niebezpieczeństwo, że w przypadku, gdy sa jakieś nawet niewidoczne zawiązki nowotwora może się on rozwinąć. Jednak w przypadku, gdy ogonek jest w stanie ciężkim a na to Twój opis wskazuje warto spróbować.
Powodzenia w leczeniu, wyczochraj malucha.
z prawie 100 kochanych ogonków pozostał tylko 1 :(
http://stylowabizuteria.com.pl/
_Madzia_

nom niestety lepszego weterynarza w zabrzu nei znam... zajmuje sie nia dziewczyna ktora sama ma szczurki w domu wiec mysle ze chyba wie co robi... dzisiaj niunia dostala ostatnie zastrzykizobaczymy czy cos sie poprawi... w sumei sama nie wiem co jej podawac bo nei wiem co jej jest :( ...
KEN-KON

Post autor: KEN-KON »

Mycha nie wiedziałem ,szczerze mówiąc,że szczur może żyć powyżej 3 lat.Gratuluję twojemu szczurkowi tak leciwego wieku.Co do tego niedowładu myślę przede wszystkim,że powodem tego jest Jego wiek.Ale nie martw się jak przeżył tyle lat to na pewno jeszcze pobędzie z tobą.:-)
Korzystaj z każdej chwili swojego życia.Bo niewiadomo kiedy możesz odejść z tego świata.
7818944:-)
Awatar użytkownika
limba

Jak to ostatnie? Sam antybiotyk powinien byc podawany przynajmniej tydzien, tego wet nie wie?
Ostatnio zmieniony sob cze 23, 2007 8:51 pm przez limba, łącznie zmieniany 1 raz.
IVA

Post autor: IVA »

Z tego co pamiętam, to ktos podawał, że w Zabrzu jest wet znajacy się na ogonistych, który ma lecznicę w poblizu "Wiatraka".
Poza tym jeśli mozesz to zapraszam do mojego weta w Gliwicach na ul. Fredry, leczy moje ogonki od bardzo wielu lat i moge stwierdzić, że jest dobry wetem, który nieźle zna sie ne leczeniu szczurzastych.
z prawie 100 kochanych ogonków pozostał tylko 1 :(
http://stylowabizuteria.com.pl/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Łapki i ogon”