Ociera sie o wszystko.
Moderator: Junior Moderator
Ociera sie o wszystko.
namietnie ociera sie o wszystko,o komode,o poduszke...o co bądź:) Mysle ze to cos z dojrzewaniem bo ma prawie 5 miesiecy ,ale u starszego nie zauwazylam nigdy takiego zachowania. czy on w ten sposob zostawia dodatkowo swoj zapach czy jak?
Ostatnio zmieniony ndz paź 15, 2006 8:59 am przez Beeata, łącznie zmieniany 1 raz.
"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein
Ociera sie o wszystko.
Poewiem Ci tak.
Szczurek mojej kozeanki miał tak samo - dodatkowo skóra na grzbiecie zaczęła mu się przetłuszczać. Koleżanka zwlekała z wetem. okazało się, ze był to świerzb mocno zaawansowany.
Mój lekarz stwierdził, że Pularyl nie działa na świerzb - może miał rację?
Szczurek mojej kozeanki miał tak samo - dodatkowo skóra na grzbiecie zaczęła mu się przetłuszczać. Koleżanka zwlekała z wetem. okazało się, ze był to świerzb mocno zaawansowany.
Mój lekarz stwierdził, że Pularyl nie działa na świerzb - może miał rację?
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
Ociera sie o wszystko.
o jesooooo...ty mnie nie strasz:)))))) Zreszta bede z nim u weta ( w celach kontrolnych) to powiem zeby zwrocil uwage.
"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein
Ociera sie o wszystko.
mnie przetluszczajaca sie na grzbiecie skora (szczegolnie tzw. 'pomaranczowy lupiez') i ocieranie sie o rozne przedmioty wyglada raczej na okres dojrzewania i burze hormonow... byc moze swierzb swoja droga, ale to sa 'objawy' doskonale pasujace do samca o wysokim poziomie testosteronu... jesli maluch nie zrobi sie agresywny, to powinno byc w porzadku... 

Ociera sie o wszystko.
no wlasnie cosik nerwowy sie robi i zaczyna mnie podgryzac jak mu przeszkadzam w brojeniu.Juz 2 klapsy dostal za to ,tzn.przelozylam go na plecy i trzymalam tak dlugo az calkiem sie wyluzowal. Pozniej mala zolza lizala mnie ....pewnie chce zmylic przeciwnika:))))))))
Ociera sie o wszystko.
[quote="krwiopijka"]mnie przetluszczajaca sie na grzbiecie skora (szczegolnie tzw. 'pomaranczowy lupiez') i ocieranie sie o rozne przedmioty wyglada raczej na okres dojrzewania i burze hormonow... byc moze swierzb swoja droga, ale to sa 'objawy' doskonale pasujace do samca o wysokim poziomie testosteronu... jesli maluch nie zrobi sie agresywny, to powinno byc w porzadku...
[/quote]z dawnych obserwacji młodego Olafa - zgadzam sie całkowicie z Krwiopijką
zreszta teraz gdzy pojawiła się u mnie konkurencja
i Olafowi i Yasco zdarzyło sie pare razy tak zrobic

zreszta teraz gdzy pojawiła się u mnie konkurencja

i Olafowi i Yasco zdarzyło sie pare razy tak zrobic
Ociera sie o wszystko.
Ja bym się utwierdzała w przekonaniu, że jest agresywny, bo go swędzi. I tyle. Ja tez jestem agresywna jak dostaję wysypki. Jest to równiez udowodnione naukowo. Jestem nerwowa, krzyczę dookoła i na niczym nie mogę się skupić.
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
Ociera sie o wszystko.
no nic,jutro sie okaze czy to hormony czy swierzbowiec .Wyglada na szalenie zadowolonego w czasie tego ocierania ,jakby dobry kawal komus robil ,ale kto go tam wie...Trzeba to sprawdzic .
Ociera sie o wszystko.
Ja tez obstawiam wersje z dojrzewaniem ihormonami... Moj leon ma to samo. Jest po 4 kuracjach w Pularylu. Ale skora jest nadal lekko tłusta. Chlopak walczy o dominację, ociera się o przedmioty które ciezko mu oznaczyć sikaniem... Mało się drapie, wręcz wcale. W przypadku świerzbu na pewno by sie drapał. On tego nie robi. I jeszcze to podgryzanie... wszystko sie zgadza. Chlop dojrzewa i tyle.
Ostatnio zmieniony pn cze 21, 2004 2:37 pm przez GoHa, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobrze jest być kochanym... 

Ociera sie o wszystko.
Mój szczur zachowuje się tak samo. Ociera się o różne rzeczy, chodzi na wysokich łapkach i czasem się puszy. Chce pokazać że jest silniejszy, buzują w nim hormony i chce Cię zdominować. Zacznij już teraz pokazywać mu kto rządzi bo u mnie to sie teraz nieciekawie dzieje jak to zignorowałam :?
Ociera sie o wszystko.
o wlasnie...moj tez sie puszy!Wiec chyba to jednak hormony mu graja. Oczywiscie ,ze nie ignoruje jego bezczelnosci i za kazdym razem udowadniam mu ,ze ja jestem silniejsza.Na szczescie nie podgryza mnie mocno .Kurcze....po jakiego selera dalam mu na imie Perszing?;)))))
Ociera sie o wszystko.
hehe Beeata tak 3mać
niech wie kto tu jest panem i władcą
a jak w przyszłości bede mieć znów szczura to bedzie to chyba panienka
ale Miki żyj jak najdłużej nawet jeśli mam przez ciebie stracić palce 

Ociera sie o wszystko.
Ja równiez przychylam sie do zdania, że Twój szczurek Beato chce pokazac swoja dominację (nie daj się).
U mnie tak zachowuja się 3 samce - Borsuk, Kant i Hegel - tez się ocierają o wszystko, co dotykał inny przed nimi, wcześniej tez próbowały mnie skubać po rękach ale jak parę razy pokazał im, że w tym stadzie ja rządze to ludziom daja spokój, innym chłopakom przypominaja, że sa ważni ale bez krwawych walk, raczej wiecej prezentacji i krzyków
U mnie tak zachowuja się 3 samce - Borsuk, Kant i Hegel - tez się ocierają o wszystko, co dotykał inny przed nimi, wcześniej tez próbowały mnie skubać po rękach ale jak parę razy pokazał im, że w tym stadzie ja rządze to ludziom daja spokój, innym chłopakom przypominaja, że sa ważni ale bez krwawych walk, raczej wiecej prezentacji i krzyków
Ociera sie o wszystko.
Moj starszy chlopiec tez przechodzil burze hormonalna ale bez ocieractwa:) jedynie byl przez pewien czas agresywny dosyc i unikal ze mna kontaktu. Z czasem minelo mu to i teraz znowu jest potlunym pieszczochem .No ,ale perszing od poczatku wykazywal cechy malego zboja wiec nie moge mu pozwolic na takie wybryki .To zupelnie inny charakterek jednak.