Biały ogonek... ale.. co to za plamki?
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Niee wiem, ale wszystkie szczury jakie mam a mam ich w tej chwili  12 mają takie plamki...

Słuchajcie - ja tą informację że to są całkowicie naturalne i normalne plamki nie wzielam z kosmosu lecz rozmawiałam o tym z weterynarzem. Gdy szczuras dorośleje zmienia mu się ogonek.. ząbki zresztą też. Pewnie zauważyliście że szczurzaki mają żółto -pomarańczowe ząbki.. to też normalne. 
Wracając jednak do zmian skórnych - czasem zdarza się też tak, że na starość szczurasom ma na całej skórze pomarańczowe plamki..coś takiego jak niektórzy starsi ludzie mają na dłoniach - ale to tylko na starość.

Wracając jednak do zmian skórnych - czasem zdarza się też tak, że na starość szczurasom ma na całej skórze pomarańczowe plamki..coś takiego jak niektórzy starsi ludzie mają na dłoniach - ale to tylko na starość.
ja to ja i nikt inny ==obecnie===
Malinka ==w pamięci===
-(-@ Mycha, Szarusia, Białeczka, Szkrabek, Szarusia (2), Łatka, Szkrabka @-)-

Malinka ==w pamięci===
-(-@ Mycha, Szarusia, Białeczka, Szkrabek, Szarusia (2), Łatka, Szkrabka @-)-
co do takich pomaranczowych plamek na pleckach, to chce tylo przypomniec, ze to zdarza sie u samcow... pomaranczowy tlusty osad na grzbiecie jest oznaka wysokiego poziomu testosteronu... to rodzaj substancji zapachowej, ktora samiec zostawia na roznych przedmiotach, kiedy sie o nie ociera (szczegolnie kiedy jest wsciekly, jezy futerko i ociera sie boczkiem o wszystko dookola  )...
)...

)...
)...Biały ogonek... ale.. co to za plamki?
Bandyta ma cos takiego...  ten "osad" tworzy prege na pleckach... nawet tego nie zauwazylam dopuki Mathy mi nie pokazala  :lol:

Plamy na ogonie TO BRAK WITAMINY A ( dr.Milena Wojtyś poradziła). Podaje się pól kapsółki ludzkiej , drugie pół może zjeść opiekun . Szczurek powinien zlizać sam z palca kropelkę witaminy , jeśli  nie to wymieszać z ulubionym jedzonkiem. Moja jadła ze szpinakiem , w mleku. Tylko szpinaku mało trza dać , aby szczurek chwycił całą porcję . Lub coś innego. 
PONADTO: można ogonek smarować maścią z wit.A , normalnie w Aptece jest. Ale jak jest duży niedobór to sama maść niewystarczy. Najlepiej to i to , przynajmniej na początku żeby nie przedobrzyć! powodzenia

PONADTO: można ogonek smarować maścią z wit.A , normalnie w Aptece jest. Ale jak jest duży niedobór to sama maść niewystarczy. Najlepiej to i to , przynajmniej na początku żeby nie przedobrzyć! powodzenia
dobrze wiedziec, moja tez ba takie plameczki i nie zeszly jej a probowalam roznych diet

za tęczowym mostem: Karolcia

Hii.. moja Dzidzi tez ma taki problem.. poczatkowo myslalem (az do teraz az przeczytralem tego posta.. ) ze po prostu Dzidzi ma brudny ogonek  probowalem umyc delikanie ogona jakis czas temu ale nie schodzilo.. wiec stwierdzilem ze taka uroda mojej Pani
 probowalem umyc delikanie ogona jakis czas temu ale nie schodzilo.. wiec stwierdzilem ze taka uroda mojej Pani  )
)

probowalem umyc delikanie ogona jakis czas temu ale nie schodzilo.. wiec stwierdzilem ze taka uroda mojej Pani
 probowalem umyc delikanie ogona jakis czas temu ale nie schodzilo.. wiec stwierdzilem ze taka uroda mojej Pani  )
)BB: 9124890

jak plamy sa rude, to moze jej brakowac witaminy A, poczytaj caly ten temat

za tęczowym mostem: Karolcia

- 
				Korniczysko
RE: Biały ogonek... ale.. co to za plamki?
Weterynarz powiedział mi z to z braku witaminy A. Kazał kupic zwykla masc w aptece z witamina A. Mnie ona kosztowala 2 zł. Wystarczy wcierać szczurowi masc w ogon codziennie lub dwa razy na dzien a po niedlugim czasie ogon i skora na grzbiecie powinna sie odbarwic z zoltych plam czy stropkow i przybrac zdrowy wyglad.

kurczę, dziwne. moje szczury jedzą dużo warzyw i owoców, dużo marchwi, bo bardzo lubią, oprócz tego dostają vibovit, a plameczki im się robią. i też się dowiedziałam, że po prostu ogon zmienia kolor. te plamy nie są ciemne, tylko takie beżowawe, mają to wszystkie moje szczurki i poprzednia też miała... nawet na zdjęciach szczurów forumowych ogonki dorosłe mają inny kolor niż ogonki małe. nie chciałabym przefaszerować szczurów syntetycznymi witaminami tylko dlatego, że mają nieco inne ogony niż w dzieciństwie...
czy ktoś doświadczony mógłby się wypowiedzieć - tak albo nie? leczyć czy olać?

czy ktoś doświadczony mógłby się wypowiedzieć - tak albo nie? leczyć czy olać?

ten się nie myli, kto nic nie robi

tak... te ogony były brudne. dziś umyłam i znów są różowe 

ten się nie myli, kto nic nie robi

Z ta mascia to uwazalabym.
Oczywiscie popieram i przy czyszczeniu ogonkow bardzo dobrze sprawdza sie masc z witamina A+E, nalezy wsmarowac i po kilku minutach zmyc ciepla woda lub mokra szmatka. Ale trzeba uwazac, bo witaminy to nie woda i moga byc trujace. Na pewno nie popieram zostawiania masci na ogonku, bo szczur moze ja zlizac.

Oczywiscie popieram i przy czyszczeniu ogonkow bardzo dobrze sprawdza sie masc z witamina A+E, nalezy wsmarowac i po kilku minutach zmyc ciepla woda lub mokra szmatka. Ale trzeba uwazac, bo witaminy to nie woda i moga byc trujace. Na pewno nie popieram zostawiania masci na ogonku, bo szczur moze ja zlizac.

Hmm... u mnie wystarczy dać tydzień bez szorowania ogonka to u Asty [najwięszy brudas] już pojawiają się takie przebarwienia... więc może to zależy od szczurka? Bo Noname musi też mieć ogonek czyszczony raz na czas... Dodam jeszcze, że Noname to albinosek [ogon czyszczony ok. raz na miesiąc z drobnych plamek], a Asta to beige [ogon czyszczony co 3-4 dni z drobnych plamek]...

Odp: Bia?y ogonek... ale.. co to za plamki?
ja tam przemywam wacikiem i jest bardzo czyściutki 

Odp: Bia?y ogonek... ale.. co to za plamki?
ja swoim takze przemywam ale sie stresują, nie za bardzo lubią kąpiele ; )