Wytrzeszcz/pulsowanie oczu i wydęty pyszczek

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Korniczysko

Wytrzeszcz/pulsowanie oczu i wydęty pyszczek

Post autor: Korniczysko »

Szczur mial dzisiaj takie dziwne zachowanie ( mam wrazenie, ze od czasu do czasu je ma)

- Siedzi sobie normalnie, wszystko jest ok, az tu nagle zaczyna jakby wydymac pyszczek, oczy mu wtedy wychodza z orbit i to wszystko miga, tak pulsuje, na zasadzie:

pyszczek wydety, galki oczne jakby zaraz mialy wyskoczyc z oczodolu i  - normalny pyszczek i polozenie oczu, a za chwile znowu - pyszczek wydety, oczy wylatuja z orbit i znowu normalny stan

-to pulsuje tak przez jakies 10 sekund - co 0,5 sekundy zmieniajac pyszczek z natezonego do normalnego i oczy z wylupiastych tak, jakby mu mialy wyskoczyc, do normalnej postaci.

Co to moze byc? Kilka raz wczesniej to zaobserwowalam. Wczoraj moj szczur mial operacje i dzisiaj rano zauwazylam, ze zrobil tak z 10 razy pod rzad - czyli 15 sekund migotania pyska i wylupiastych oczu, 10 sekund przerwy, i za chwile znowu wylupiaste oczy i pysk napompowany i spokoj na 10 sekund.

Od chwili operacji nic prawie nie jadl, wiec to nie z powodu zarcia, jak to weterynarz okreslil. Mial ktos podobny przypadek?
Ostatnio zmieniony ndz mar 04, 2007 12:19 am przez Korniczysko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
limba

RE: Wytrzeszcz oczu i miganie pyszczka

Post autor: limba »

Pulsowanie oczu moze byc spowodowane bolem po operacji, i tak zwanym "kacem" pooperacyjnym. Niemniej jednak obserwuj.
Czy szczur dostaje leki przeciwbolowe?
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Korniczysko

Dostal raz, po zakonczeniu zabiegu, teraz dostaje antybiotyk i rana po operacji jest przemywana jodyna raz dziennie.

Z tymze raz widzilam juz takie zachowanie ze 2 miesiace temu, ze mial cos podobnego.
Ostatnio zmieniony ndz mar 04, 2007 12:28 am przez Korniczysko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
limba

Pulsowanie oczek to takze objaw zadowolenia u szczurasow. Istnieje temat na forum ;)

Boziu jodyna?
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Korniczysko

Nie wierzga jak sie mu przemywa jodyna, bo ta jodyna przemywam glownie pozostalosc torbiela po ropniu, moze tam juz za bardzo nie czuje tego. Nie wiem, wiem ze za pierwszym razem na stole sie pienilo, jak mu przemyl, dzisiaj nic takiego nie bylo. W kazdym razie juz wiecej do tego weta nie pojde. Niech tylko dokonczy dawanie antybiotyku, bo sa darmowe.

Nie wydaje mi sie zeby to pulsowanie oczek bylo oznaka zadowolenia, bo wyglada to raczej dziwnie i niepokojaco niz zabawnie i milo, takze uwazam, ze cos jest nie tak.

W ogole dzieki piekne za wszystkie rady Limba :)
Ostatnio zmieniony ndz mar 04, 2007 1:03 am przez Korniczysko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
limba

Ale ja mowilam o tym pulsowaniu 2 miesiace temu ;)Inne przyczyny strach, niezadowolenie.
Obecnie, mysle ze to oznaka bolu, dyskomfortu.

Nie za ma co... ;) Ciesze sie jak uda mi sie pomoc ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”