problemy z oddychaniem

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

lilia9

RE: Czy znowu powraca?

Post autor: lilia9 »

z jedzeniem raczej nigdy nie miała problemów, za 4 dni jadę z nią na kolejny steryd, i tak co 5 dni przez 2 tygodnie, mam nadzieję że będzie dobrze
lilia9

Szczurka dziś dostała 2 raz antybiotyk, czuje się chyba trochę lepiej,nawet wychodzi z klatki czasami i porfiryna nie jest już taka duża jak wcześniej, niepokoją mnie tylko te ruchy brzuszka, to wygląda jakby serce jej bardzo szybko biło, to chyba jej nie daje spać, bo lezy z otwartymi oczami , chciałabym jej pomóc,,,
Awatar użytkownika
limba

Post autor: limba »

A czemu 2 razy antybiotyk o tak wczesnej porze?
Podaje sie rano i wieczorkiem. na pewno ciezko sie jej oddycha. Ale czy oddech troche sie uspokoil od czasu przyjmowania lekow? Czy caly czas jest tak samo?
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
lilia9

Chodziło mi o to że dziś dostała drugi raz antybiotyk, a wczoraj pierwszy. Tak zaleciła dr Wojtyś, raz dziennie. Co do oddechu, to nie słyszę żeby cięzko oddychała, i apetyt ma niezły, to mnie cieszy, wcina kotleta, musi mieć siłe!
lilia9

Czy ktoś wie, w jakiej sytuacji powinno się podawać szczurkowi furosemid? dr Wojtyś powiedziała że w stanie dużej duszności, mała rusza boczkami , czasami nawet bardzo, ale nie ma takiej duszności jak kiedyś(rzucała się po całej klatce) czy mogę jej podać ten lek?
ESTI

Post autor: ESTI »

Jak sie zachowuje podczas oddychania?
Czy staje i koncentruje sie na oddychaniu?
Czy specjalnie uklada sie, zeby bylo jej latwiej oddychac?
Czy podczas oddychania jak przylozysz ucho do pluc cos sie tam jej odkleja i charchocze?
Obrazek
lilia9

Raczej kładzie się podczas oddychania, tak jakby się właśnie koncentrowała, podnosi główkę czasami, jak przyłoże ucho do płuc , raczej nie słyszę nic oprócz bicia serca.
ESTI

To bardzo niedobrze.
Podaj i nie czekaj.
W jakiej postaci masz furosemid?
Ostatnio zmieniony ndz mar 11, 2007 9:32 pm przez ESTI, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
lilia9

Dostałam lek w ampułce, 2ml, mam podawać po 0,2 ml , już jej podaje
lilia9

Na recepcie jest napisane by podawać furosemid w stanach dużej duszności co 12 godzin, czy to znaczy że mam jej podać ponownie za 12 h?
merch

Post autor: merch »

Moim zdaniem przy zapaleniu płuc najważniejsze jest leczeniem antybiotykiem, jeśłi antybiotyk nie pomaga u młodych szczurów( do 1,5 roku) naprawdę wyrażna poprawa jest najdalej po 48 godzinach , jeśli poprawa jest słaba uwazam ,ze trzeba zmienić lub lepiej dodać 2 antybiotyk- osobiście uważam ,że bardzo skuteczne sa połaczenia Baytril ( tabletki) zastrzyk ( gentamycyna lub amikacyna) ewntualnie Baytril plus doksycyklina ( Ronaxan)

Jeśłi co 12 godzin to znaczy ,że jeśłi duszność będzie się utrzymywać powinnaś jej podać furosemid po 12 godzinach
Ostatnio zmieniony ndz mar 11, 2007 9:45 pm przez merch, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
lilia9

szczurka dostaje enroxil 1/4 tabl. dziennie , furosemid oraz dexafort (co 5 dni), we wtorek ide na drugi steryd
ESTI

Tak podaj furosemid i za 12 godzin nastepna dawke, ale obserwuj czy nastepuje zmiana w samopoczuciu.

Moim zdaniem dawka enroxilu za mala. W takim zaawansowaniu choroby zwiekszyla bym do pol dziennie, czyki po 1/4 pastylki dwa razy dziennie. Ja mam w pamieci przypadki, kiedy wlasnie taka zmiana leczenia pomogla i przypadki, kiedy za mala dawka leku doprowadzila do smierci.
Nie mam zamiaru podazac slow weta, ale jak dlugo dostaje juz antybiotyk?
Obrazek
lilia9

Dziś dostała trzeci dzień enroxil, może rzeczywiście dawka jest za mała, jak rozmawiałam z wet. to nie mówiłam nic o ruszających się boczkach, bo wtedy jeszcze małej tak się nie działo,,,może dlatego wet. zaleciła tylko 1/4 tabl., jeśli dałam jej o 11.00 antybiotyk, czy powinnam ponowić teraz?czy dopiero jutro? bardzo dziękuję za rady, to dla mnie bardzo ważne,,,
ESTI

Daj teraz wieczorem kolejna dawke enroxilu, czyli 1/4 dawki.
I od jutra dwa razy dziennie - nie wiem czemu wet tak zalecil, ale dawka podawana dopyszcznie nie dziala tak dlugo jak iniekcyjnie, wiec konieczne jest podawanie antybiotyku dwa razy dziennie. Wtedy nie przerw w leczeniu.

Dodatkowo podajesz trybiotyk?

Czy dalas furosemid, jesli tak to w jakiej dawce?
Ile wazy szczur?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”