[ALERGIA I UCZULENIE] temat glowny

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Łuki

Post autor: Łuki »

twój szczur nie ma chyba uczulenia na ściółkę tylko raczej ma świerzb jak ktoś już wcześniej tutaj powiedział. Ja ze swoim mam( a raczej miałem) ten sam problem, ale weterynarz go już właściwie z tego wyleczył. Też wcześniej myślałem, że to jest kwestia pokarmu albo ściółki, ale to był jednak świerzb. I okazało się,że on to miał już od urodzenia tylko dopiero po jakimś czasie zaczął się naprawdę drapać. Idź ze szczurem do weta, on mu da kilka zastrzyków, posmaruje taką maścią i po kilku takich zabiegach powinno być dobrze.
gg 3585047
foka_z_zakonu

Post autor: foka_z_zakonu »

dzieki wszyskim za porady :)
Tymuś - R.I.P
ObrazekObrazekObrazekObrazek
YoYo

Alergia ?

Post autor: YoYo »

Chcialem sie upewnic czy to na pewno alergia. Mam szczurka 2 dzien i caly czas kicha (zadnych wyciekow z nosa ani uszu, ma apetyt i szaleje w klatce cały czas :). Przeczytalem posty i sądze że to wina podłoża.
Awatar użytkownika
limba

Post autor: limba »

YoYo, jesli szczuras kicha (i nie ma zadnych innych niepokojacych objawow) a masz go krotko to 1) stres spowodowany ogromna zmiana w zyciu 2) wlasnie problem z podlozem.
Najlatwiej sprawdzic zmieniajac sciolke.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
YoYo

Post autor: YoYo »

Zmieniłem szczurkowi podłoże ne te co się daje kotom do kuwety. Szczurek jednak dalej kicha. Nie wiem, ale wydaje mi sie ze mniej (moze to moje zwidy).
Ania-15

Co to może być?

Post autor: Ania-15 »

Mam szczurke od około miesiąca, ale od ostatnich dwóch dni zaczęła dość często kichać i myć sobie po tym łepek. Poza tym zachowuje się normalnie, biega, je i pije...
Kiedy śpi w klatce, rozkopuje wióry i śpi na gołej powierzchni...
Boję się o nią, czy takie kichanie jest groźne?
fenek11

RE: Co to może być?

Post autor: fenek11 »

Moze to byc uczulenie na ,,wiorki'' szczurcia ma w klatce trociny ???
Clartine

Post autor: Clartine »

moja szczurzyca ma tak samo..tyle ze spi na wiorkach...
Awatar użytkownika
limba

Post autor: limba »

Aniu przede wszystkim zmienic sciolke. Trociny niestety czesto uczulaja szczurki, tak samo i sianko. W dziale Klatki w spisie tresci znajdziesz duzo informacji o sciolkach polecanych. Poki co zmien trociny na chociazby papierowe reczniki. Nie zaszkodzi takze zeby podawac szczurkowi witaminy - Vibowit do poidelka ok 1/8 torebki. (Trzeba zmieniac codziennie)
Oczywiscie obserwuj szczurka czy nie pojawiaja sie jakies inne niepokojace objawy jak przyspieszony oddech, ospalosc, zmniejszony apetyt.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Ania-15

Post autor: Ania-15 »

Tak miała w klatce trociny, wczoraj byłam z nią u weterynarza, który stwierdził, że to najprawdopodobniej uczulenie na wióry lub karme. Zmieniłam jej to i to, teraz zamiast trocin ma granule (pigwe). Mam wrażenie jakby mniej kichała...

//Polaczone z tematem glownym o alergiach.
limba81 mod
Ostatnio zmieniony czw lut 22, 2007 11:13 am przez limba, łącznie zmieniany 1 raz.
velisita

RE: [ALERGIA I UCZULENIE] temat glowny

Post autor: velisita »

A ja mam takie pytanie: czy szczur moze byc uczulony na siersc kota? Bo nasze szczurki z nowosci dostaly tylko wapno i banana (przedwczoraj)...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”