RE: Benek i Ryjek

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Nordic...

Benek i Ryjek

Post autor: Nordic... »

Słuchajcie mam problem przyjechałam dziś ze swoim ogoniastym Ryjkiem do jego braciszka Benka. Te 2 szczury widziały się wcześniej może przez tydzień ale to było jakies 2 miesiące temu i teraz dziwnie sie zachowują tzn gdy jeden podchodzi do drógiego nic mu nie robiąc nie gryzie ani nie drapie to odrazu piszczy :/ będa razem ok tygodnia myślicie że nic sobie nie zrobią a te piszczenie to forma obrony ale przed czym ? Czekam na odpowiedzi, piszcie bo mnie wykończy to ich skomlenie :( Prosze !! :]
Awatar użytkownika
Aniatka

Post autor: Aniatka »

Jak tylko piszczą, nie gryzą się, to nic strasznego. Czasem młodszy/słabszy szczur piszczy gdy zbliża się do niego starszy/silniejszy. Jeśli żaden z nich nie zachowuje się agresywnie, to nie powinno się nic stać. Szczurasy muszą się do siebie przyzwyczaić. Czy one są w jednej klatce?
- Ludzie zapomnieli o tej prawdzie - rzekł lis. - Lecz tobie nie wolno zapomnieć. Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś.
Nordic...

Post autor: Nordic... »

Nie sa w jednej klatce biegają razem ... ale ten pisk jest przerażający to takie błaganie o pomoc szkoda mi go bo własnie mój szczurek tak piszczy :( gdy nie na Benka w poblizu to moj wychodzi robi sie śmielszy ale gdy zbliża się jego brat to odrazu ucieka do swojego konta i tam siedzi ...
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

Nie puszczajcie ich razem. Dla nich (obydwu) te jest duży stres. W stadzie (nawet złożonym z tylko dwóch osobników) musi panować hierarchia, jeden szczur dominuje. Jeśli samce na co dzień żyją oddzielnie, muszą tę hierarchię ustalić - a to wiąże się z demonstracjami siły, czasem bójkami - ze stresem. Zatem jeśli szczury nie mają mieszkać razem na stałe, w ogóle nie powinny się spotykać. To nie jest rozwiązanie. Każdy z nich powinien mieć kolegę na stałe, z którym mieszkałby w jednej klatce cały czas.
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”