Ciągłe drapanie + duze strupy :(

Drapanie? Ranki? Martwica tkanki? Pasożyty? ... i inne dolegliwości związane ze skórą i pokrywającym je futerkiem.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
ikonkaa

Ciągłe drapanie + duze strupy :(

Post autor: ikonkaa »

:cryrat:Witam wszystkich! Szukałam odpowiedzi na mój problem w wyszukiwarce na forum ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.. Mam 2 szczurki (samiczki) Białą i Czarną. Chodzi o to, że jedna (czarna) od jakiegoś czasu ciągle się drapie (myślalam, że to normalne) le potem zaczęły sie robić takie dziwne duże strupki :( Martwie się chociaż wątpię żeby to były jakies pasożyty bo patrzyłam i nic nie widzę gołym okiem. Konieczna jest wizyta u Weta? Co o tym myślicie? proszę o radę:(:(

;(;(
fenek11

RE: Ciągłe drapanie + duze strupy :(

Post autor: fenek11 »

Jedyna rada to wybrac sie do weta znajacego sie dobrze na gryzoniach , a wedlug mnie to swierzb.
Awatar użytkownika
limba

Post autor: limba »

Bardzo mozliwe ze to pasozyty, mozliwe jest takze uczulenie na sciolke. Jesli trzymasz szczury na trocinach to zmien ja na np zwierek Cat's Dream, badz narazie np na reczniki papierowe.
Wizyta u weta znajacego sie na gryzoniach wskazana, jesli to pasozyty to zastrzyk na pasozyty, jesli uczulenie a swiad duzy to srodek na alergie. Dobry wet powinien wiedziec co robic.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
ninaczika

Post autor: ninaczika »

w takim przypadu mój wet na ogół stwierdzał własnie uczulenie, i zmieniałam ściółke na ligninę.
zbój kiki nineczka zuzka, a ze mną pantokrator
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

Po tak ogólnych objawach nie można zgadywać. Zmiana ściółki czy przyjrzenie się diecie (silny świąd może powodować zbyt dużo białka - np. jogurty, serki, mleko, jajka) na pewno nie zaszkodzi, ale szczurka zdecydowanie powinien obejrzeć znający się na gryzoniach weterynarz.
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
Piter

Post autor: Piter »

a jak zachowuja się ogonki po zmianie ściółki?
Awatar użytkownika
Dagaz
Kontakt:

Post autor: Dagaz »

A jak sie maja zachwowywac ? :P
Sa ciekawskie, niektore probuja czy to jadalne. Ale raczej nie powinny wariowac i szalec po klatce.
Moje szczurki tez kiedys mialy takie objawy. Wlasnie przez trociny. Zmienilam na sianko i poszlam do weta. Dostalam jakas masc na recepte ktora z tego co pamietam normanie jesli u ludzi do smarowania oczu. Bylo to malo przyjemne i dla mnie i dla szczurkow codziennie je tym smarowac i jeszcze czekac zeby sie wchlonelo.
Problemem moze byc tez nie bezposrednio zla sciolka jak trociny ale zadkie jej zmienianie. Jesli wiorki czy sianko sa slabo zieniane i sa mokre szczury dostaja chorob skory.
Ze mną: pustka... Wszystkie moje maleństwa śpią za Tęczowym Mostem...
W mym sercu i pamięci [']: Mufka, Mafia, Virus, Nefertiti, Czarna, Lulu, Nano, Shiroi, Owieczka, Kuroi, Krówka i Yuki...
Serce Pamięta i Cierpi... 20.04.2003 - 17.09.2009
ikonkaa

Post autor: ikonkaa »

No ale gdyby to było od ściółki to by przecież i drugi szczurek zachorował... czy nie?
Awatar użytkownika
limba

Post autor: limba »

Nie koniecznie. Jeden moze byc poddatny drugi nie. Tak jak u ludzi, jeden ma alergie a drugi nie.
Jesli to robale (bo wnioskuje ze u weta nie bylas) to tez niekoniecznie oba musza zlapac. U mnie np swierzb atakowal tylko jedna szczurzynke. Oczywiscie wszystkie profilaktcznie dostawaly wtedy zastrzyk odrobaczajacy.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skóra i sierść”