odrobaczanie

Drapanie? Ranki? Martwica tkanki? Pasożyty? ... i inne dolegliwości związane ze skórą i pokrywającym je futerkiem.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
mdrab91

odrobaczanie

Post autor: mdrab91 »

Cześć jestem tu nowy i chciałbym się dowiedzieć czy muszę odrobaczyć mojego szczurka. Kupiłem ją ( bo to piękna szczurzyca) wczoraj, jest mała, a pani w sklepie, jak się zapytałem czy trzeba odrobaczyć to powiedziała , że tak. A z tego co ja czytałem tu na forum to raczej się tego nie praktykuje. Więc czy musze odrobaczyć mojego szczurka??Kupki robi normalne, nie ma biegunki. Z góry dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony pn cze 04, 2007 1:19 pm przez mdrab91, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maisy

RE: odrobaczanie

Post autor: maisy »

nie rozumiem. Raczej odrobacza się wtedy gdy zwierzę ma jakieś pasożyty.Dla pewności możesz to zrobić ,ale jaki jest sens w odrobaczaniu szczura ,który nie ma pasożytów. Czy zauważałeś u niego jakieś objawy pasożytów? Nie? to po co odrobaczać?
Awatar użytkownika
Oleczka
Kontakt:

Post autor: Oleczka »

ja jak dostalam swoja szczurke ( byla z zoologa) to ja odrobaczylam Mysia dostala odrobinke zielonej pasty zaplacilam za to 5 zl. Sklepy biora szczurki z hurtowni a ja juz bylam chyba we wszystkich w Warszawie i uwazam ze zrobilam dobrze.
Warto zabrac szczurka na taka 1 wizyte, poprosic zeby zobaczyl futerko, uszka, lapki pomacal :) no i odrobaczyl :) Polecam to przy 1 szczurku jak sie ma mala wiedze i nie wie na co zwrocic uwage :)
Mój Sklep dla Gryzoni - Gryzoland
http://www.gryzoland.pl
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

Jeśli masz możliwość pójścia ze szczurką do doświadczonego w leczeniu szczurów weterynarza, wizyta nie zaszkodzi. Standardowo nie odrobacza się szczurów, zazwyczaj nie ma takiej potrzeby. Jeśli jednak mała była trzymana w złych warunkach lub widzisz, że ma jakieś pasożyty, lepiej ją odrobaczyć, niż później żałować. Tym bardziej, że powinna mieć jakąś koleżankę (to dla ogonków bardzo ważne! :)), a mogłaby ją zarazić.
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
mdrab91

dzięki za odpowiedzi. Byłem u weterynarza, sprawdził łapki, sierść, uszy ogonek i powiedział, ze narazie nie ma sensu odrobaczać. Tak więc dzięki za odpowiedzi. Dopiero niedawno zainteresowałem się szczurkami więc wolałem nie ryzykować i się zapytać.:hmmrat:
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

I bardzo słusznie. :) Lepiej pytać i szukać odpowiedzi, niż niechcący popełnić jakieś głupstwo. Cieszę się, że z ogonkiem wszystko OK. :)
Obrazek
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
Awatar użytkownika
Oleczka
Kontakt:

Post autor: Oleczka »

nio i super :) lepiej dmuchac na zimne :) dobrze ze szczurasek jest zdrowy :)
Mój Sklep dla Gryzoni - Gryzoland
http://www.gryzoland.pl
mdrab91

No nie wszystko jest w porządku. Dziś zauważyłem małe czerwono-brązowe robaczki na sierści, czyli pchły albo wszy. Musze iśc do weterynarza na odpchlenie. Jaki jest najlepszy środek na pchły??
Awatar użytkownika
maua_czarna

Post autor: maua_czarna »

nie powiem jaki jest najlepszy, bo nie znam sie na tym.
ale jedna rada: zmien weterynarza,jak mogl tego nie zauwazyc?
chyba,ze np trzymasz mala na sianie, lub trotkach-stad moga byc pasozyty,ale nie wierze,ze w ciagu jednego dnia pojawiloby sie ich tak wiele...
mam nadzieje,ze ktos odpowie nt. srodkow o ktore pytasz i one w polaczeniu z wizyta u dobrego weta dadza rezultaty
Obrazek Chrupka i Banieczka :)
Obrazek: Myszka,Bohun, Glorka, Ciri, Loluś, Bryndza, Blixa, Żorżeta, Groszek, Zagłoba, Soldat, Brusi, Anarchia, Rebelia,Rusalka, Ebola, Kofola, Obalka, Dżuma, Sepsa
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Najskuteczniejsza jest iwermektyna. Problemem tylko jest dawka - trzeba ją bardzo dokładnie wyliczyć. Podaje się 1 mg substancji czynnej na 1 kg (1000 g) masy ciała szczura. Najlepiej zakroplić lek na kark, lekko wetrzeć w skórę (najlepiej końcówką strzykawki - bez igły) i poczekać, aż się wchłonie, a futerko wyschnie. Niedawno odrobaczałam w ten sposób 5 maluszków (40-80 g) i nie było żadnego kłopotu. :)
Ostatnio zmieniony wt cze 05, 2007 2:01 pm przez krwiopij, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
sokrates
mdrab91

Dzięki za rady. Ja na początku też tego nie zauważyłem, dopiero dziś. Szczurka trzymam na trocinach więc może to od tego. Jutro ide do weta.
Piter

Post autor: Piter »

odrobaczanie iwermektyną przez nakraplanie jej na kark jest przynajmniej wątpliwym sposobem na pozbycie się uciążliwych wewnętrznych współlokatorów, przeciwko pchłom proszę bardzo i o ile będzie się pamiętało o podaniu drugiej dawki po 10 dniach, szczurek być może zliże część preparatu jak to się zazwyczaj dzieje, ale ile wtedy spożyje i jak to się przełoży na efekt to chyba nie do określenia, jeśli już to lepiej podać iwermektynę w zastrzyku (0,02ml/szczurka ok 300-400g), powinna załątwić sprawę i zewnętrznie i wewnętrznie
Ostatnio zmieniony śr cze 06, 2007 8:46 pm przez Piter, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skóra i sierść”