RE: Dzika mama i jej dzieci
Moderator: Junior Moderator
Dzika mama i jej dzieci
Niedawno zdecydowałam się na kupno szczurka. W sklepie zoologicznym kupiłam trzy miesięczną samiczkę, jednak okazało się, że jest w ciąży. Myślałam, że do czasu jak pojawią się małe szczurzęta zdążę ją oswoić i nie będzie z tym większego problemu. Jednak ku mojemu zdziwieniu tego samego dnia, którego przyniosłam szczurzycę do domu przyszły na świat maleństwa (na szczęście tylko trójka). Obecnie mają tydzień. Szczurzyca bardzo troskliwie się nimi opiekuje i w ogóle nie jest póki co zainteresowana towarzystwem człowieka. Jest lękliwa, a czasem nadpobudliwa. Boję się, że jak maleństwa podrosną to trudniej mi będzie oswoić tak od razu cztery szczury tym bardziej, że nie wiem czy mama nie będzie się bała i protestowała... Kiedy nie będzie ona taka przeczulona już na punkcie dzieci i będę mogła zacząć ją oswajać? Proszę o wszystkie wskazówki, które mogłyby mi w jakikolwiek sposób pomóc i z góry dziękuję.:hmmrat:
"Moje serce obawia się cierpień. powiedz mu, że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż samo cierpienie. I że żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia, bo każda chwila poszukiwań jest chwilą spotkania z Bogiem i z Wiecznością."
Maleństwa oswoisz bez problemu - a mamie musisz na razie dać spokój - karmienie małych nie nastraja samicy optymistycznie do nowości - nowe także człowiek moze być zagrozeniem dla malych- chyba bedziesz musiała odczekać z oswajaniem matki co najmniej 3 tygodnie - wtedy maluchy się pomału usamodzielniaja i nie sa aż tak ostro pilnowane ( z gryzieniem włacznie ).
Dokładnie.na razie daj im spokojnie pożyć,a gdy maluchy podrosna bedzię łatwiej i z nimi i z mamusią
powodzenia i gratuluje 

Od lewej:Maggie['],Pestka['],Mela['],Kropka

Maggie[']-moje słońce ;( (20.07.07r.)
Pestka[']-moje serduszko ;( (29.04.08r.)
Mela[']-moja siostra (10.12.08r.)