Oswajanie szczurka - FREDA

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
Dzidzi

Oswajanie szczurka - FREDA

Post autor: Dzidzi »

Witam,

od 2 miesięcy mam szczurka - ładny biały samczyk. Kupiłem go w sklepie nie jako małego ani nie tez jako starego szczura.. był trochę starszy od swoich rówieśników. Poczatkowo Fred dawal się głaskać, lizał rękę (opuszki palców łapał mocno zabkami :) ) A teraz jakby to powiedziec - zdziczał..  :-X Nie wiem co jest tego powodem..
szczurek jest bardzo aktywny.. reaguje na moje zawolanie.. zawsze podbiega do klatki i czeka na jedzonko..
Niestety dając mu palec przez kratki dosłownie SZARPIE skórę!
Nie wiem jak mogę do oswoic.. jedzonko jak mu podaję przez kratki to dosłownie WYRYWA - ekhm wyrywa to złe słowo - rzuca się jest odpowiedniejsze..
Mialem wczesniej szczurka i nie była taka (Dzidzi) - ahh Dzidzi to normalnie wkladalem palce przez kratki i nie gryzla.. lizala i czyscila mi paznokcie.. Ahh te wspomnienia :)
Ok, wracając do tematu - co mogę zrobić? Jak moge oswoic freda? szkoda mi zwierzaka zeby tak sam siedział w klatce, chcę się z nim bawic, tulic go etc.. ale w chwili obecnej STRACH dosłownie..

Pozdrawiam,
Proszę o pomoc i porady
Michał
Awatar użytkownika
limba

Odp: Oswajanie szczurka - FREDA

Post autor: limba »

A po co karmisz go przez kratki? Wiekszosc szczurow tak sie zachowuje jak sie je nauczy ze przez kratki cos dostaja. Bo rozumiem ze robi to tylko przez kraty? Nalezy przestac go karmic przez kraty i liczyc na to ze sie oduczy.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Awatar użytkownika
Dzidzi

Post autor: Dzidzi »

No teoretycznie tak.. jak wypuszcze go z klatki to jest łagodniejszy ale tez nie potulny jak baranek..
Sa szanse ze uda mi się go oswoic?
Awatar użytkownika
limba

Post autor: limba »

Oczywiscie ze sa... poczytaj dzial z oswajaniem...
Moze ze strachu przed tym co robi przez kratki mialas z nim slabszy kontakt na zewnatrz... ?
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Awatar użytkownika
sophiya

Post autor: sophiya »

Hej, a czy on przypadkiem nie zaczyna dojrzewac? :D
Obrazek
Oliwka

Post autor: Oliwka »

Gryzienie przez kraty to normalka, jeśli szczuras jest przyzwyczajony, że podtykasz mu jedzenie. Nie spodziewa się pewnie że to Twój palec.To zależy od szczurka- mój Fredek palec liże i czyści a jedzonko bierze spokojnie. Z kolei dwa albinoski interwencyjne nie lubią wkładania paluchów do klaty- może mylą się a może takie mają zasady ale rękę przez pręty capną z pewnością :).. W każdym razie chyba łatwo zrozumieć że szczur może nie lubić dźgania paluchem . Sam z siebie szybko się nie oswoi- poświęć mu troszkę czasu i uwagi- mów do niego, noś pod bluzą,. Przede wszystkim jednak spraw mu towarzysza- mając kumpla będzie szczęśliwy a możliwe też że stanie się bardziej odważny w stosunku do ciebie. W końcu w kupie raźniej. Akurat jest chyba śliczny samczyk do przygarnięcia:) I taki będzie bardziej oswojony niż sklepowy więc może odwagą zarazi twojego Freda.
Obrazek
KEN-KON

Post autor: KEN-KON »

Z tego co wywnioskowałem z waszych rozmów to,że najwyraźniej szczur nie jest puszczany po za klatką w celu wybiegania się.W ten sposób również się oswaja.Dużo lepiej się rozwija.Wiem to,ponieważ swojego Mietka puszczam i praktycznie cały dzień spędza za klatka.Radzę popróbować oczywiście pod kontrolą żeby nie wszedł gdzieś i sobie krzywdy nie zrobił.Powodzenia. ;)
Korzystaj z każdej chwili swojego życia.Bo niewiadomo kiedy możesz odejść z tego świata.
7818944:-)
Awatar użytkownika
Moja_kochana_mama

Post autor: Moja_kochana_mama »

Moze jeat wsciekly
SZCZUR nie jest taki głupi jak CHOMIK żeby biegać w miejscu na kołowrotku
alainaprv

Post autor: alainaprv »

Dzizas, dziecko, ile masz lat... żal.
Ze mną: Żaba, Ucho, Szanta i Mołka - ciuraski. Hades - piesek. Dziadzik - chomik. Krewetki...
Awatar użytkownika
s_s_s

Post autor: s_s_s »

Haha. ;D
To samo pomyślałam, ale nie chciałam być nie miła.
No ale cóż, internet jest dla wszystkich, nie? ;D

Zresztą my też mieliśmy kiedyś te 10 lat. (8,9?)
Obrazek
Kurt - ur. lipiec 2007; Canter - 27.07.2007; Ring - 12.08.2007

Dolar (*) - wrzesień 2007 - zm. 31.10.2007
Awatar użytkownika
Agata

Post autor: Agata »

Przypominam, że na forum nie obrażamy się wzajemnie, jak równiez obowiązuje kultura wypowiedzi. Wystarczy grzecznie wytłumaczyć.

Dalszy offtop będzie cięty.
(...) szczurki nie znają dobrych manier. Ale chłopcy powinni.
Moje kapturowe szczęście: Dziunia[']; Koko['] i Kiki[']
Kokosanki: Nika['], Lala['] i Mila
alainaprv

Post autor: alainaprv »

Tak dla resocjalizacji - moja kochana mama, faktycznie zapomniał wół jak cielęciem był. Wścieklizna, to choroba, daje też inne objawy, łatwo zauważalne, więc o tym, że zwierze jest "wściekłe" nie świadczy tylko jego agresja:))
Ze mną: Żaba, Ucho, Szanta i Mołka - ciuraski. Hades - piesek. Dziadzik - chomik. Krewetki...
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”