Jak się opiekować chorym szczurkiem?

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Martynkowa

Jak się opiekować chorym szczurkiem?

Post autor: Martynkowa »

Czyli : czy oddzielić go od reszty? Czy zapewnić jakąś specjalną dietę? Czy musi mieć wyjątkowo ciepło? Itp . ...
Obrazek
Izabela

Odp: Jak się opiekować chorym szczurkiem?

Post autor: Izabela »

A na co jest chory, co mu dolega?
TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;
Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio
Awatar użytkownika
Agata

Post autor: Agata »

Martynkowa, czy ja mam deja vu, czy tylko mi się wydaje?
http://szczury.org/index.php/topic,17995.0.html

Temat zostawiam, bo byc może faktycznie szczurowi coś dolega i nie wiesz co i jak, ale na przyszłość ostrzegam, że tematów się NIE dubluje, złaszcza tych, które są zamykane...
Ostatnio zmieniony sob paź 06, 2007 5:01 pm przez Agata, łącznie zmieniany 1 raz.
(...) szczurki nie znają dobrych manier. Ale chłopcy powinni.
Moje kapturowe szczęście: Dziunia[']; Koko['] i Kiki[']
Kokosanki: Nika['], Lala['] i Mila
Awatar użytkownika
limba

Post autor: limba »

Polecam ten temat >>KLIK<<
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Awatar użytkownika
Martynkowa

Agata pisze: Martynkowa, czy ja mam deja vu, czy tylko mi się wydaje?
http://szczury.org/index.php/topic,17995.0.html

Temat zostawiam, bo byc może faktycznie szczurowi coś dolega i nie wiesz co i jak, ale na przyszłość ostrzegam, że tematów się NIE dubluje, złaszcza tych, które są zamykane...
dlatego go dubluje, ponieważ tamten napisałam w nie tym dziale co trzeba
Izabela pisze: A na co jest chory, co mu dolega?
Sama dokładnie nie wiem, dziś sobota, specjaliści od gryzoni w lecznicach w moim mieście będą dopiero w poniedziałek; weterynarz "ogólny"  nie dojrzał nic niepokojącego, więc oparł się na wywiadzie ze mną i podał antybiotyk - szczurek, najaktywniejszy z wszystkich moich trzech jjest od wczoraj osowiały, jakoś dziwnie zżółkła mu skóra, dość ciężko oddycha, słychać, jakby mu się lepiły płuca. I ma wydzielinę z noska i oczu. Ciągle śpi.
Obrazek
Awatar użytkownika
s_s_s

Post autor: s_s_s »

Prawdopodobnie zapalenie płuc lub przeziębienie..
Obrazek
Kurt - ur. lipiec 2007; Canter - 27.07.2007; Ring - 12.08.2007

Dolar (*) - wrzesień 2007 - zm. 31.10.2007
Awatar użytkownika
Mona i Kuba

Post autor: Mona i Kuba »

Martynkowa, jaki antybiotyk zostal podany? Czy cos jeszcze na wzmocnienie? Rozumiem, ze dzis tez na zastrzyk(?) jedziecie. Wazne, zeby przy podawaniu antybiotu zachowac ciaglosc.

Jesli rzeczywiscie jest zle mozesz odizolowac go od reszty stada - tak aby mial spokoj i ewentualnie nie zarazal. Podawaj Vibovit, beta-glukan na wzmocnienie. Jesli slabo je i slabo pije skocz do apteki po NutriDrinka (najlepiej schodza czekoladowe). Ach, no i jakis probiotyk - lakcid, ProBioLac itp. zeby komplikacji nie bylo po antybiotyku.
Teraz z nami: Zoe, Layla i Koja
Obrazek
Aniolki [']: Abi, Nevi i Lila
Awatar użytkownika
Martynkowa

Dziękuję bardzo. To ja skoczę zaraz do apteki :) Apetyt względny ma, tylko sęk w tym, że mu się po prostu nie chce zejść na dół do miseczki czy pojnika, tak że staram się mu na bieżąco coś podawać.
Obrazek
Izabela

Post autor: Izabela »

Czy wet coś słyszał przy osłuchiwaniu?

W jakim wieku jest szczuras?
TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;
Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio
Awatar użytkownika
Martynkowa

Przesłuchał go, obejrzał; zwrócił uwagę jedynie na to dziwne oddychanie i kolor skóry.
Mój Fuksik ma ok. 2 miesięcy.
Obrazek
Awatar użytkownika
yss

Post autor: yss »

o matko, taki maluszek......
trzymam kciuki, mam nadzieję, że diagnoza jest dobra i mały wydobrzeje.
ten się nie myli, kto nic nie robi
Awatar użytkownika
Martynkowa

Już jest lepiej. Teraz tylko kwestia utuczenia go, bo stracił dość sporo na wadze. Ale po kolei - był przeziebiony (na szczęście nie zdążyło się to przerzucić na płuca), dostał pierwszego dnia dwa zastrzyki, drugiego sama mu podałam antybiotyk doustnie, wczoraj dostał jeszcze jeden zastrzyk (z lekiem przeciwzapalnym) i antybiotyk doustnie na 10 dni. A dwa pozostałe maluchy dostają lek uodparniająco - wzmacniający, aby się nie zaraziły. Wczoraj Fuks dopiero wracał do życia, ale dziś już sam wychodzi z klatki, ma apetyt, i znów tłucze się z pozostałymi szczurkami :)
Więc szczęśliwa zaproponuję - temat dla wygody i większego porządku na forum można zamknąć :)
Ostatnio zmieniony wt paź 09, 2007 1:00 pm przez Martynkowa, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”