Dziwne uczulenie

Drapanie? Ranki? Martwica tkanki? Pasożyty? ... i inne dolegliwości związane ze skórą i pokrywającym je futerkiem.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Monita85

Dziwne uczulenie

Post autor: Monita85 »

Witam.Bardzo Was proszę o pomoc. Moja szczurzyna dostała dziwne uczulenie już jakiś czas temu. Wygląda to tak jakby od skóry odstawały jej jakieś małe kleszcze,a w rzeczywistości jest to zaschnięta krewka. Ma te strupki prawie na całym ciele,a najwięcej od połowy brzuszka do pyszczka.
Kiedy pierwszy raz poszłam z nią do weterynarza-było to z 6 miesięcy temu,kazał zmienić ściółkę z siana na inne...No i zmieniłam jej sianko na papier ręcznikowy... Uczulenie minęło ale pojedyncze strupki nadal się pojawiały...W końcu zaatakowało ją to coś na nowo i czekała mnie kolejna wizyta u weta z ogonkiem.Tym razem dał małej zastrzyk przeciw alergii i kazał zmienić jedzenie...  Po zmianie jedzonka uczulenie ciut minęło... Potem wyjechałam na 3 miesiące i moją menażerią opiekowała się moja mama-okazało się,że uczulenie wróciło i znowu wizyta u weta i zastrzyk przeciw alergii- weterynarz nie ma pojęcia co to może być-ale powiedział jedno,że świerzba wyklucza.
Jedyne co małej pomaga,to oderwanie tych strupków od ciałka-dziwnym trafem ją to nie boli-te strupki schodzą całkiem łatwo...a potem kąpiel..uczulenie mija a raczej trochę się cofa i nie powiększa-niestety nie jest to poprawa na długo.
Aha...szczurkowi nie wypada sierść w miejscu strupków,a drugi szczur jest zupełnie zdrowy...
Jeśli możecie mi pomóc będę bardzo wdzięczna...Może Waszym ogonkom działo się coś podobnego a może też znacie jakiegoś dobrego weterynarza w Krakowie??
Pozdrawiam Aga
Piter

Odp: Dziwne uczulenie

Post autor: Piter »

ja bym profilaktycznie podał iwermektynę albo dectomax, przynajmniej na pewno będzie można wykluczyć pchły, wszy i świerzba
a przy okazji, czy to nie samiec i nie wygląda jakby miał przy tym pomarańczowy łupież i tłustą skórę?
Awatar użytkownika
Monita85

Dziękuję za odpowiedź :) Nie,to nie jest samiec.Mam w domu 2 dziewczyny...Ale na skórze mojej małej nie zauważyłam niczego o czym piszesz...Żadne paskudztwa po niej nie chodzą-przynajmniej nie widzę...Świerzba też wykluczam,bo byłam z nią już kilka razy u weta i on też go wykluczył-powiedział,że ,świerzb zupełnie inaczej wygląda...Nikt nie wie co jej jest...ja też nie...a strasznie mi małej szkoda...
Jeszcze raz dokładnie piszę jak to wygląda...Nie wiem ile z Was ma psa,ale te strupki z pewnej odległości wyglądają jakby to były kleszcze wczepione w skórę...Dopiero jak zbliżam się do małej i palcami rozgarniam futerko,to widać,że te odstające strupki to zaschnięta krew...Nie są one rozlane po skórze ale odstają od niej w formie takich mini pałeczek....Ma tego bardzo dużo przy pyszczku oraz między łopatkami... Inaczej nie wiem jak to opisać....Będę wdzięczna za każdą pomoc...
Pozdrawiam Aga
ratamaja

Post autor: ratamaja »

moja szczurzyca (1,5 roku) też kilka razy miała takie strupki (znikały i pojawiały się chyba 4 razy w różnych odstępach czasowych). Przestały się pojawiać (odpukać  ;) ) gdy zaczęłam prać hamaki i czyścić klatkę szarym mydłem... jeśli nie wrócą to będzie znaczyć że być może podrażniał ją proszek do prania i płyn którym czyściłam klatkę... dodam że moja druga szczura też nie zachorowała...

możesz spróbować szarego mydła, ale gwarancji nie daję...  ;)
"są tacy co mają rozum, a są tacy co go nie mają i już"
                                            K.P.
Basial

Post autor: Basial »

Mój aniołek Ziutek też miał takie objawy. Wet dał mi wtedy polski odpowiednik frontline dla kotka i smarowałam mu zmiany na skórze raz na trzy dni. Kurację powtarzałam, kiedy znów strupki się pojawiały. Mojemu Ziutkowi to pomagało i takich zmian miał coraz mniej.
  Nie polecam też drewnianego domku, mój był zasikiwany wewnątrz i nie mogłam w nim utrzymać higieny.
  Może to przebiałczenie?
Ostatnio zmieniony sob paź 20, 2007 12:52 am przez Basial, łącznie zmieniany 1 raz.
za TM: Mizia, Ziutek, Diego, Biniu, Tomek, Sid, Maxiu, Niunieczka, Beziu, Kolalu, Haszczu, Sylwek, Busik, Maniek, Małe Mu, Felek, Tobiasz, Tofik, Kajtek, Gniotek, Bubu, Albercik, Zakalec, Kinia, Matylda, Angielka, Lusia, Milka,

gg 11160056
merch

Post autor: merch »

Popieram opinię Pitera. Nim rozpozna się alergie i zacznie leczyc szczura na rózne dziwne choroby nalezy go odrobaczyc - chorób pasożytniczych jest duzo , wszoły , swierzb nużeniec , pasozyty przewodu pokarmowego , roztocza . Nie wszytskie dają sie łatwo wybadać . Ivermektyna działa na wiekszosć z nich i jest lekiem bezpiecznym.
Jęsli mamy do czynienia z oswojonym szczurkiem warto tez wykapać w Nizoralu - mechanicznie usuwa rózne swinstwa , przespieszająć okres zdrowienia i działa grzybobójczo. Trzeba też pamiętać aby zapobiec reinfekcji dikładnie myjac wszsytkie miejsca gdzie szczurki bywaja ( w moim przypadku zawsze było to najtrudniejsze) Jaja pasozytów potrafia zachować zywotność przez wiele miesiecy - dlatego niestety często moga isę zdarzyć nawroty wtedy niestety kuracje ib=vermektyna trzeba powtórzyć. Frontline nie jest dobrym lekiem dla szczurków bo niektóre źle go toleruja.
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Awatar użytkownika
Monita85

Spróbuję szarego mydła :) Może akurat się uda...A co do przebiałczenia...hmm..wszystko możliwe...Znacie jakąś karmę która zawiera mało białka??
A tą ivermektynę gdzie mogę dostać??U weta??Jak ją stosować??
W Nizoralu małą wykąpie,bo akurat mam zaszetkę w domu :)
Dziękuję za wszystkie rady  :-*
Pozdrawiam Aga
merch

Post autor: merch »

Ivermektyne może zstosowac tylko wet - najlepiej też druknij sobie jej dawkowanie dl aszczura , bo nie kazdy wet je zna. Mozną ją stosować też na skóre : mała kroplę 1% ivermektyny wciera się w kark, przy bardzo małych szczurkach mozna dać pól kropli : bierze się krople rozciera miedzy dwie opuszki palca i tylko z jednego palca dla szczurka.
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Awatar użytkownika
Monita85

Byłam z małą w poniedziałek u weterynarza. Zbadała szczura wszędzie gdzie to tylko było możliwe-osłuchała ją, sprawdzała czy węzły chłonne nie są powiększone...Byłam mile zaskoczona :)
Ale do rzeczy.Pani doktor zaaplikowała małej jakiś zastrzyk odczulający, dała jej krople do noska i kazała pokazać się za kilka dni. Może i uczulenie szczurce jeszcze nie zeszło,ale za to mniej się drapie,przestała prychać :)

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc  :-*
Pozdrawiam Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skóra i sierść”