Czerwone strupki a pod nimi ropka

Drapanie? Ranki? Martwica tkanki? Pasożyty? ... i inne dolegliwości związane ze skórą i pokrywającym je futerkiem.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
sallma

Czerwone strupki a pod nimi ropka

Post autor: sallma »

Hej, wymacałam dziś u Sida na grzbiecie strupek - prawie odpadal wiec usunelam, pod spodem zrobila sie dziurka o srednicy 1-2 mm i widac tam bylo ropke, pod skórka wyczulam zgrubienie - ścisnelam leciutko i nic nie wylecialo - przemylam rivanolem. Zaniepokojona zaczełam obmacywac i znalazlam wiecej takich strupkow - zdrapalam nastepne 2 z czego pod jednym tez byla ropka pod drugim nie. Sid ma jeszcze co najmniej kilka takich strupków.

Na brzuszku ma tez kilka strupkow o ktorych wiedzialam - powstaly podczas walk z Ciapkiem - nowym kolega. Bylo je widac bo na siersci bylo troszke krwi, natomiast te na grzbiecie widze pierwszy raz i wydaje mi sie ze nie powstaly podczas walki (chlopaki sie jeszcze za bardzo nie lubia wiec sa wypuszczane na neutralnym terenie co jakis czas co owocuje wlasnie rankami na brzuszku).

Czy ktos wie co to moze byc? Przejrzałam forum ale nie znalazlam niczego podobnego.
Awatar użytkownika
sallma

Odp: Czerwone strupki a pod nimi ropka

Post autor: sallma »

Nikt nic nie odpisał, ale byłam jednak wczoraj u weta i powiedzial ze czyraki - prawdopodobnie powstale od ugryzien Ciapka. Ugryzienie + bakteie = czyraki. Mam mu podawac Doxycykline przez 7 dni i przemywac te czyraki Rivanolem, za tydzien do kontroli - jak nie pomoze to oczyszczanie chirurgiczne pod znieczuleniem.

Można zamknąć temat. Dziękuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skóra i sierść”