Margaryna

Wszystko o jedzonku. Czym się obżerają? A może dieta? :)

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
carra

Margaryna

Post autor: carra »

tak więc, nigdzie nie ma tematu o margarynie .

Obecnie tuczę moją chudą.
ugotowałam płatki owsiane i zmieszałam z margaryną
( ściślej mówiąc jest to margaryna ' smakowita '
na opakowaniu pisze ze jest z masłem a wiem ze masła nie zabardzo/ort mozna bo ma zbyt duzo białka.)
ale ja chcem /ort podawać te płatki dość często.

oto jej skład;
Wartość odżywcza na 100g produktu:
wartość energetyczna 540 kcal (2220 kJ)
Białko 0,01g
Węglowodany 0,01g
Tłuszcz 60g
Wit A 600ug (75%)
Wit D3 5ug (100%)
Wit E min. 10mg (100%)

więc czy można?
a może kupić inną?
aha i dodałam też oleju roślinnego z oliwą z oliwek.
Ostatnio zmieniony pt lis 16, 2007 1:06 pm przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
carra

Odp: M A R G A R Y N A

tak sie martwie o to białko bo szczurka może.. ale niejest pewne , może mieć alergię na białko więc..?
S.

Odp: M A R G A R Y N A

Post autor: S. »

Margaryna jest utwardzonym olejem roślinnym.
Niestety utwardzane oleje roślinne zawierają rakotwórczy nikiel Raneja (pisownia fonetyczna). Osobiście nie polecam margaryny ani ludziom ani zwierzętom.
Dużo tłuszczu mają: słonecznik, siemie lniane, sezam. Ziarna a tuczą. Może zamiast margaryny tuczące ziarna?
carra

Odp: Margaryna

naprawde tak bardzo szkodziii?
:o
słonecznik ma zbyt duzo białka.
bez białka prosze.
Ostatnio zmieniony pt lis 16, 2007 7:28 pm przez carra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nikitka_219

Post autor: Nikitka_219 »

Margaryna  ??? dla szczura? moze kupuj mu orzechy,jakies smakołyki tuczące,ale margarynę ?
Obrazek[/URL]
Awatar użytkownika
huka

Post autor: huka »

To może już może lepiej oliwę z oliwek?
xxx

Post autor: xxx »

spróbuj awokado,duzo tluszczu,kaloryczne i mega zdrowe(malo bialka)a szczurasy czesto wcinaja je ze smakiem...moje uwielbiaja mleko ryzowe do picia z migdalami,dostepne w sklepach ze zdrowa zywnoscia,100 ml takiego mleka to jakies 60 kcal a malo bialka,mozesz dawac malej do picia....pozatym kaszki dla dzieci z witaminami(mozesz robic na tym mleku,nie uczula tak czesto jak krowie)

po co tuczysz szczurke:)?wpadla w anoreksje?:)moze lepiej jej byc taka szczupla...z reguly wbrew pozorom szczuple zwierzeta zyja dluzej..
Obrazek
misiek82

margaryna

Post autor: misiek82 »

Mam od dwóch tygodni ogonka właściwie ogonkę, piękną ciri. Dziś zjadła troszkę margaryny, potem dawałem jej z palca ze dwa razy i baaardzo jej smakowało, dlatego mam pytanie czy ona może takie rzeczy jeść, czy jej nie zaszkodzą inna sprawa że zauważyłem że uwielbia płatki kukurydziane
S.

Re: margaryna

Post autor: S. »

Margaryna jest tłuszczem utwardzony. Szkodzi nie tylko szczurkowi, lecz również Tobie. Lepsze masło lub olej, w bardzo niewielkich ilościach (Ty też nie zajadasz się tłuszczami).
Lepszym rozwiązaniem na podanie tłuszczu sa orzechy, słonecznik itd.
Cyklotymia

Post autor: Cyklotymia »

A nie chcesz dla Ciri (Wiedźmin? ;P) koleżanki? Razem raźniej!
misiek82

Właśnie że chcę ale dopiero w przyszłym tygodniu będę miał klatkę. Inna sprawa skąd miałaby być koleżanka bo ja jestem z kielc
Cyklotymia

Post autor: Cyklotymia »

Z transportem nie ma problemu - piszesz ogłoszenie na forum że szukasz osoby która będzie w tą stronę jechała (albo przez Kielce) i się zabiera pociągami szczury :D Ja miałam ogonki np. z Lublina (do Krakowa dojechały), a wysyłałam do Katowic, Lublina, Warszawy...
Jak już będziesz mieć klatę to zerknij w ogłoszenia, teraz jest dość dużo szczurów do wydania :) gietkafredka ma samiczkę w ciąży - może akurat od niej będziesz chciał kluskę? :]
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Post autor: noovaa »

Jest sporo szczurków do adopcji... Ale zanim ktoś Ci tutaj szczurka da, na pewno będzie chciał wiedzieć jaką masz klatkę, czym karmisz, jakiej ściółki używasz i jak ogólnie dbasz o szczura.

Margaryna to najlepszy powód by Ci szczura nie dawać - oczywiście jeśli nie przestaniesz szczurka tym karmić, a mam nadzieję że przestaniesz.

Poczytaj sobie co powinny jeść po za karmą, czego jeść nie mogą i jakich karm nie powinno się dawać.. chyba że już czytałeś... Przestudiuj forum dokładnie i jak będziesz miał klatkę odpowiednią dla 2 szczurków zgłoś się w którymś wątku adopcyjnym. Adoptować można szczurka z innego miasta.. wtedy w dziale transport, szukamy pomocy w dowiezieniu pupila.
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
misiek82

No właśnie wiem że ta margaryna to sama chemia dlatego się zapytałem bo z jednej strony fajnie że coś jej smakuje z drugiej, no cóż szkoda byłoby otruć tego słodziaka, zwłaszcza, że jest przekochana i jak na pierwszego mojego szczurka jest idealna bo jest łągodna i łatwo się oswoiła, mogę przy niej nabrać doświadczenia. Co do klatki to będę miał dosyć dużą bo po króliku, więc dwa się zmieszczą, inna sprawa że nie zamierzam trzymać ich w klatce tylko robić tak jak z samą ciri, czyli puszczać ją na łóżko całymi dniami
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Post autor: noovaa »

Szczurki powinny być puszczane po pokoju, nie na łóżko ;) .. Z resztą zobaczysz że nie długo nauczy się z niego schodzić (u mnie nawet miesięczne maluchy opanowały ucieczkę z łóżka do perfekcji )..Klatka po króliku nie będzie najodpowiedniejsza, ponieważ szczurki powinny mieć klatkę wysoką (żeby było gdzie się wspinać).

http://www.fancy-rats.co.uk/information ... alculator/ - tutaj możesz sprawdzić czy wymiarowo pomieści dwa dorosłe szczury.
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karmienie”