[ALERGIA, PASOZYTY] kichanie, drapanie, strupki

Drapanie? Ranki? Martwica tkanki? Pasożyty? ... i inne dolegliwości związane ze skórą i pokrywającym je futerkiem.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
ania85

Post autor: ania85 »

a może coś co było "w" tej kolbie, Twój szczurasek nieświadomie dostaje teraz w jedzonku? Czy to była jakas konkretna kolba - np. kukurydziana albo coś w tym stylu?
w serduszku:
*Stiuartka zm.18.03.2004r.

przy mnie:
*Mirabelka ur.1.05.2004r. (data umowna)
*Amfetaminka ur.1.06.2004r. (data umowna)
*Minka, Zuzia, Szara Mysz - z nami od października 2003r
... i już ze mną --> Iwo (ur.24.10.2003r.) :)
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

Post autor: sachma »

po pierwsze zobacz jaki sklad miala ta kolba.... sprawdz tez sklad pokarmu dla szczurow.... i idz do weta... przedstaw sytuacje... powiedz ze po kolbie tez bylo cos takiego i ze kolba zawierala to i to ... i ze teraz znow jest taka sytuacja, a jedzenie zawiera to i to... idz do zoologicznego i zapisz sobie na karteczcie co bylo w tej kolbie.... wydaje mi sie ze ogonek jest na cos uczulony i dlatego sie drapie... jakis skladnik pokarmowy wywoluje alergie... radze szybko to zalatwic bo moze sie poglebic..

oczywiscie jesli pokarm i kolba maja wspolny tylko jeden skladnik nie musisz isc do weta... poprostu weliminuj ten skladnik z diety szczurka :wink:
a co do tego jak zaradzic... gdzies ktos pisal o ziolkach... hymm... tam chyba bylo cos o rankach... nie jestem pewna... poprzegladaj tematy na forum powinno cos sie znalesc :wink:
Ostatnio zmieniony pt lip 23, 2004 6:21 pm przez sachma, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
faza

Post autor: faza »

kolba owocowa,ale co powiecie na te okłady rumiankowe?
faza

napewno pojde do weta.ile moze kosztowac taka wizyta? czy weterynarz powie mi na co jest uczylony moj szczur?

juz od dluzszego czasu nie daje jej juz tych kolb
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

moze kosztowac kolo 10zł? nie powinien wziasc wiecej za samo badanie... chyba ze poda jakis zastrzyk... ale nie powinien... ja nie zaplacilam nigdy za wizyte wiecej niz 15zł a moje zwierzaki mialy czasem zastrzyki..
Obrazek
ania85

ale wiesz chodzi o to że jakiś składnik z kolby może się pokrywac z jakimś składnikiem pokarmu który dostaje teraz szczurek.
A wet kossztuje pewnie w okolicach 10zł - przynajmniej u mnie tak jest. A skąd jesteś? Może z Warszawy? To wtedy do dr.Wojtyś radzę iść ;)
w serduszku:

przy mnie:
faza

nie no...ja z wielkopolski:D to bardzo daleko od wawy takze bende musiala sie wybrac do weta z mojego miasta :) ale,czy on mi powie na co jest uczylony moj szczurek?

-mozliwe ze dostaje w jedzenu t na co jest uczulony.
wlasciwie to co najlepiej dawac szczura do jedzenia?
ania85

sachma chyba masz rację z tymi kosztami (ja już się po prostu sugerowałam moimi, a one faktycznie zastrzyki miały).
Co najlepiej dawać - ojoj, o tym to chyba było mnóstwo postów w dziale karmienie. Teraz (ze względu na porę roku) najlepsze będą wszystkie owoce (oprócz tych na które może maluch jest uczulony ;)) które można kupić wszędzie, a także warzywka - wszystko myte oczywiście przed podaniem szczurkowi.
Ale podstawowym pozywieniem powinny być ziarenka, różne zborza :)
w serduszku:

przy mnie:
faza

a co myslicie o takich papkach z gerbera? owocowych czy cos takiego :P chyba wiecie o co chodzi :]
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

kup poprostu karme dla szczurkow... moj lubi Vitapolu... po za tym moj wet mowil ze to dobra firma :wink:
ale tam moze tez byc skladnik uczulajacy... wiec sprawdz co bylo w tej kolbie...
gerbery tez dobre... ogolnie mozesz dawac to co dla dzieci :D ja np kubusie czasem daje do picia :D gerberki tez.. niktorzy daja zupy od gerbera , ale przedewszystkim karme.. bo tam jest zborze i ogonki sobie zabki scieraja , no i nie wszystkie skladniki sa w takim gerberku :wink:
Obrazek
ania85

A gerberki są dobre jako przysmaczki :) Ale też chyba nie powinno sie ich dawać jako jedzenie takie "codzienne"
w serduszku:

przy mnie:
faza

dzienki wszytskim :))))))))
napewno kupie gerberki :D
no i sprawdze wlasnie ta karma i te kolby. tylko skad ja moge wiedziec na co jest uczylony moj ogonek?:>
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

zobacz jakie skladniki sa i w kolbie i w jedzeniu ktore mu teraz dajesz... to wlasnie ktorys z nich uczula twojego ogonka...

postaraj sie je wyelinimowac... jesli jest duzo rodzajow powielajacych sie kladnikow ( wystepujacych i w kolbie i w karmie) musisz poradzic sie weta.. bo przeciesz nie mozesz wywali polowy karmy :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

przede wszystkim - sprawdz bialko... jesli szczurek dostaje bialy sre, twarozek, miesa, jajka - zrob mu tygodniowa dieta... niech dostaje samo ziarno... jesli bedzie poprawa, to po prostu alergia na bialko... u szczurow nic nadzwyczajnego... ;)
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
Beeata

Post autor: Beeata »

to dziwne,bo wet gdy podejrzewal ,ze moj szczur moze miec uczulenie zabronil serkow ,mleczka ale na miesko gotowane pozwolil
"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skóra i sierść”