Dziwna sytuacja

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Szczurofan

Dziwna sytuacja

Post autor: Szczurofan »

Mam taka dziwna sytuacje. Mam dwa szczurki: Grysa i Edwarda. Grys jest lagodny, energiczny, lubi sie bawic i nie gryzie. Ale jedo brat, Ed, jest strasznie bojazliwy i gryzie gwaltownie wszystkich i wszystko co napotka... Co robic? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???
Przeczytajcie Maurycego i Jego Uczone Szczury. Dowod, jakie szczurki inteligentne sa...
S.

Re: Dziwna sytuacja

Post autor: S. »

Oswoić, to przestanie gryźć.

Szczurki uczą się jeden od drugiego. Dobrze, że jeden jest oswojony. Łatwiej Ci będzie oswoić drugiego.

Długo masz szczurki? Jak je oswajasz?
Szczurofan

Mam te szczurki juz z rok, a oswajam wyjmujac z klatki... tyle ze ed poglaskac sie nie da, wiec tylko to... no i rozmawianie z nim.
Przeczytajcie Maurycego i Jego Uczone Szczury. Dowod, jakie szczurki inteligentne sa...
S.

Post autor: S. »

Niektóre szczurki nie znoszą brania na ręce i/lub głaskania. Są też szczurki, które trzeba oswajać systematycznie do końca życia - miewają okresy zdziczenia wtórnego.

Nie pozwól mu się gryźć. Jak jest Ciebie gryzie, to niezwłocznie po ugryzieniu przewróć go na plecki, wyraź słownie swoją dezaprobatę (np.: nie wolno/ nie/ ...), potem pogłaszcz na zgodę.
Nina
Kontakt:

Post autor: Nina »

Niektóre szczury już takie są. Do pewnego czasu uważałam, że każdego da sie oswoić na tyle, żeby bez problemu funkcjonować. Teraz wiem, że byłam w błędzie. Mojej Afery nie da sie oswoić, nie lubi ludzi, koniec kropka. Próbowałam już wszystkiego. Teraz pogodziłam sie z tym, że jeśli chce ją złapać to tylko przez coś...
Ale próbuj nadal. Jeśli nie jest to bezpośrednia, nagła agresja i nie gryzie bardzo dotkliwie, to zawsze jest szansa ;)
Ze mną: LeeLee + Lily
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
Szczurofan

Polepszyl sie troche moj szczurek dzieki Waszych radom, juz tak bardzo na mnie sie nie rzuca, ale ciagle jest agresywny wobec obcych ludzi. No, ale to ze juz mnie nie chce zabic, to poprawka.
:D
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”