Uczulenia ogonków:/

Drapanie? Ranki? Martwica tkanki? Pasożyty? ... i inne dolegliwości związane ze skórą i pokrywającym je futerkiem.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Lenica

Uczulenia ogonków:/

Post autor: Lenica »

Moi drodzy szczuromaniacy ;) mam pytanie do Was wszystkich na jakie produkty żywnościowe wasze pupile są uczulone? Mam problem z uczuleniem na jedzonko z moim szczurciem i po kolei wykluczam ewentualne alergeny ale nadal nie jestem pewna czy trafiłam w sedno problemu :/. Od dłuższego czasu jedzą tylko ziarno kupione na targu, warzywa (wykluczyłam nawet ogórka zostało jabłuszko marchew i rzodkiewka) dodatkowo gerberka i troszkę mieska gotowanego z kurczaka :). Byłam u weta i ogony dostały zastrzyki odczulające ale nie jestem pewna czy wykluczyłam już wszelkie możliwe alergeny. Nadmienię,że mama kiedyś podrzucała im chlebek z masełkiem i od czasu do czasu kawalątek parówki :/ (tragedia, na szczęście udało mi się odzwyczaić ją od tego, ale na w/w diecie szczurcie są od miecha).
Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady, Lenica ;)
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Re: Uczulenia ogonków:/

Post autor: krwiopij »

A czym się to uczulenie objawia? Często źródłem problemów jest zbyt dużo białka w diecie. Szczurek może wtedy drapać się do krwi, powstają swędzące, trudne do zagojenia strupki. Rozwiązaniem jest po prostu ograniczenie produktów zawierających dużo białka, np. właśnie mięsa. Generalnie podanie kawałka raz w tygodniu to rozsądna ilość, częściej ogon jeść mięsa nie muszą, a jeśli Twój mały je, to być może to jest źródłem problemów. Na tydzień zupełnie odstaw mięso i nabiał i zobacz, czy coś się zmieni - te kilka dni nie doprowadzą do niedożywienia (oczywiście szczurek może normalnie jeść ziarenka, owoce i warzywa), a pomogą określić, co jest nie tak. :)
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
Awatar użytkownika
Lenica

Serdeczne dzięki za radę ;) byłam u weta i jest to na 100% uczulenie dostał zastrzyk odczulający i już się nie drapie ale przetestuję dietę małobiałkową, ahh ogony lubią "Gerbery" co prawda dostają je codziennie ale to produkty od 2 miesiąca życia dla niemowląt, czy i to może być ewentualnym alergenem ???
IVA

Post autor: IVA »

Wybacz ale nie wiem na jakiej podstawie stwierdzono uczulenie na 100 %. Z doświadczenia wiem, że w dużej części tzw. uczulenia bywają spowodowane przez pasożyty będące w ściółce. Jeśli uczulenie powróci to (oczywiście jeśli można radzić) poproś weta aby podał ivomec (przynajmniej 2 kolejne dawki) zanim poda kolejny steryd. Po drugiej dawce powinno być widać czy jednak przyczyną nie są pasożyty, a odpowiednio dawkowany lek nie przyniesie ogonkowi szkody.
ninaczika

Post autor: ninaczika »

wczesniej tez dałam sie nabrać wetowi- ze szczur ma uczulenie na składnik pokarmu- jak teraz to analizuje to prędzej na ściółke.. ale tamten wet to mało szczurzy był, mimo to ja bym też sprawdziła czy to nie ściółka- następny wet kazał trzymać szczura na ligninie i pomogło. spróbuj- najwyżej wykluczysz ze to na ściółkę i dalej bedziesz próbować z jedzeniem, poza tym tak jak wyżej coś na pasożyty do kompletu ze zmianą ściółki.
Awatar użytkownika
Lenica

Hej dzięki za podjęcie tematu tak wogóle ;) szczurki od początku siedzą w pigwie a po zastrzyku faktycznie przestały się prawie całkowie drapać a po 2 dawce jest super :) - w końcu się nie wygryzają jak szalone tu i ówdzie. Zastosowałam się też do rad zawartych na forum w dziale żywienie i zauważyłam poprawę sierści gryzoni i mam nadzieję że poprawa będzie coraz większa :D ale nadal bedę je obserwować jak radzicie:).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skóra i sierść”