[klatka] wybór klatki

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Myszowata

Re: [Klatka]- wybór klatki

Post autor: Myszowata »

Czy wystarczy klatka 60x36x55 na dwa szczurki? Czy lepiej 80x40x70. Wiem ze wieksze jest leprze ale chodzi mi czy tan pierwsza jest wystarczająca czy za mala.
Szczurki w przeszłości: Łatka
Obecnie szczurzyca Doris i jej towarzyszka Pysia :D :D
Awatar użytkownika
pin3ska

Post autor: pin3ska »

Mi w kalkulatorze wyszlo, ze wystarczy, ale on mi chyba troche zawyza, wiec moze kup wiekszą, bedzie im wygodnie :)
Bazarek: szczurkowe rzeczy, ciuszki, biżuteria, książki... Zapraszam :)

“...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. "(Coco Chanel)
Naixinka

Post autor: Naixinka »

Mam w domu taką 60x35x55 i nie trzymałabym w niej dwóch szczurków. Kiedyś miałam w niej jednego samca i klatka była akurat, mi wydaje się ciut mała na dwa, nie wiem może to jakieś moje skrzywienie. Samiczki co prawda są drobniejsze, więc może i byłoby im dobrze ale ja bym skłoniła się ku tej większej. Obecnie mam dwie samiczki w 70x40x80 i jest idealna, chociaż patrząc ile mają miejsca, to trzecia szczurka spokojnie by się zmieściła do nich.
Nina
Kontakt:

Post autor: Nina »

Myszowata, wszystko zależy od sytuacji. Swojego czasu u mnie w takiej klatce mieszkały dwie drobne samice i wielki kastrat, ale biegały po 5 godzin dziennie po pokoju i to im wystarczało. Ale zdarzało się też tak, że nie mogłam ich wypuścić i wtedy było już gorzej, zaczynały sie bójki, bo rozpierała je energia i było im za ciasno.
Różnica w cenie między szynszylówką a 70/80/40 nie jest duża, a jak wiadomo, im większa, tym lepsza.
Ja osobiście wybrałabym jakąś inną klatke podobną wymiarami do 70/80/40. Mi ona kompletnie nie odpowiada...
Ze mną: LeeLee + Lily
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
Awatar użytkownika
Ausaya

Post autor: Ausaya »

a moze taka? http://allegro.pl/item425849985_super_k ... kolor.html

ja mam taka polaczona z 70x80x40 i jest od 80-tki o niebo lepsza; sztywne prety duze drzwiczki, latwo mozna dzieki temu ja zagospodarowac. No i jest moim zdaniem bardzo wystarczajaca dla dwoch samiczek.
ze mną: Tequila i Lima :* :*

za TM: Helenka [*] Kama [*] Sutra [*] Mała [*] Ebolcia [*] Furia [*] Coco [*] Koleś [*]
Naixinka

Post autor: Naixinka »

Ale zauważ, że za tą samą cenę masz większą http://allegro.pl/item422856129_super_k ... ielka.html Więc jeśli płacić tyle samo to ja wybrałabym większą. Sama zamawiałam w tym sklepie identyczną tylko malowaną i jestem zadowolona. Fakt, że ta podana przez Ciebie ma większe drzwiczki przez co lepiej ją wyposażyć ale tą 70x40x80 pomimo mniejszych drzwiczek też można nieźle umeblować.
Awatar użytkownika
Ausaya

Ja tylko zaproponowalam, mam jedna i druga klatke i ta mniejsza jest moim zdaniem lepsza. Wiesz, ile ludzi tyle pogladow :) ja tylko wyrazilam swoje zdanie :)

za TM: Helenka [*] Kama [*] Sutra [*] Mała [*] Ebolcia [*] Furia [*] Coco [*] Koleś [*]
Nina
Kontakt:

Post autor: Nina »

Ja mam zdanie identyczne jak Ausaya. Miałam 70/80/40 i jest na prawde kiepska. Te małe drzwiczki są strasznie denerwujące, mojego Fuksa chyba bym przez nie, nie wywlekła. Oprócz tego jest często krzywa, co jeszcze utrudnia wkładanie jej do kuwety, łatwo urwać/wygiąć pręty. Ocynk szybko ciemnieje a malowaną łatwo obić. Jedynym plusem jest dla mnie tylko cena, a po 2 latach posiadania szczurów cena jest dla mnie sprawą drugorzędną. Wole dłużej poczekać, ale kupić porządną klatke, z której będe na prawde zadowolona.
Ze mną: LeeLee + Lily
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
Awatar użytkownika
strup

Post autor: strup »

ruth. oktawia. mela. fibi. odetta. bit. box. bletka. blesss ya. puff. bella. dorotka.
(*) hera. schizma. kryszna. kometa. sziwa. freya.

Obrazek
Awatar użytkownika
Filipw
Kontakt:

Post autor: Filipw »

Właśnie o niej Nina i Ausaya mówiły i się podłączam pod te wypowiedzi, klatka na początku wydaje się fajna.
Małe wejścia
Mówimy sobie "eee tam małe drzwiczki dam sobie rade", na dłuższą metę to jak już Nina powiedziała jest b. denerwujące przy gospodarowaniu miejsca.

Pręty się wyginają,
kuweta łatwo pęka (ja tak miałem ::) )

Teraz jestem b. zadowolony z tej klatki co mam :) .Woliery :)
Awatar użytkownika
strup

Post autor: strup »

Miałam coś podobnego w domu, ale nie używałam, wydawała sie być bardzo w porządku.
ruth. oktawia. mela. fibi. odetta. bit. box. bletka. blesss ya. puff. bella. dorotka.
(*) hera. schizma. kryszna. kometa. sziwa. freya.

Obrazek
Awatar użytkownika
Myszowata

Ja wlasnie myslalam nad ta:
http://allegro.pl/item422856119_super_k ... 40_cm.html

Poradzcie mi prosze bo musze w koncu cosik wybrac jesli chce jak najszybciej polaczyc obydwie siostrzyczki
Awatar użytkownika
Filipw
Kontakt:

Post autor: Filipw »

Okej to ja powiem tak :

Ona jest dobra na początek, pierwsze 7 miechów - 1 rok zaszczurzenia . Potem przestaje nam wystarczać, chcemy czegoś więcej niż kawalerki 80/70/40 :D wtedy często sięgamy po woliery, Towery, lub po prostu większe klatki .

Tak było ze mną :)
Awatar użytkownika
Myszowata

Ja wiem ze niestety beda tylko dwie poki mieszkam z rodzicami...ale moze kiedys...kto wie :)
Awatar użytkownika
Ausaya

Nie mialam nigdy woliery ale moja klatka jest w sumie rozmiarow 130/70/40 wiec mniej wiecej jak woliera :) tak na moj gust to woliere sie chyba ciezko sprzata, zresztą, Szczurfan, sam o tym mowiles w jakims temacie (teraz juz nie pamietam w jakim). Ja mam polaczone dwie klatki i mycie to pestka, rozlaczam je i wrzucam do wanny, a do mycia woliery przydalby sie brodzik pewnie... bo to i ciezkie i wielkie...
Takze wedlug mnie: jezeli teraz bedziesz miala tylko dwa szczurki i nie planujesz jakos niedlugo powiekszenia stadka kup sobie
http://allegro.pl/item422856119_super_k ... 40_cm.html
lub
http://allegro.pl/item425849985_super_k ... kolor.html
a jezeli w przyszlosci zapragniesz wiecej szczurkow kupisz jeszcze jedna taka sama klatke i polaczysz, wtedy beda mialy niezly apartament :D
oczywiscie decyzja nalezy do ciebie... :)
poza tym laczone klatki sa super w przypadku laczenia nowych szczurkow ze stadkiem, bo zawsze z jednej mozna zrobic dwie klatki i powoli je ze soba zapoznawac, ja tak zawsze robilam i nie narzekam :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klatki”