Za rok wyprowadzam się do Wrocławia. Chcemy z moim chłopakiem Bullterierka ( dokładnie ja chcę

Znacie jakieś godne polecenia i sprawdzone hodowle gdzie mogłabym nabyć takiej rasy pieska?
Moderator: Junior Moderator
Lipa? Najwyższa pora. Na każdego psa powinny obowiązywać zezwolenia, a na bulle, ast'y itp, tym bardziej. Zbyt wielu nieodpowiedzialnych idiotów ma takie psy. A później słyszy się tylko, że pies morderca zagryzł dziecko, pogryzł kogoś. Pójdź do schroniska i zobaczy ile takich psów tam jest. A jak skończą? Zostaną uśpione bo są agresywne.Hanyou pisze:Chyba ze juz sie zmieniło; / wtedy to lipa.
Oczywiscie,jestem za tym,ze nie kazdy czlowiek powinien miec wogole jakie kolwiek zwierze,bo wystarczy wejsc na obojetnie jakie osiedle i zobaczyc ile psow jest puszczanych bez opieki wlasciciela,a potem ktos sie dziwi,ze np moj bullterrier czy czyis ast pogryzl takiego "bezpanskiego" psa.Nina pisze:Lipa? Najwyższa pora. Na każdego psa powinny obowiązywać zezwolenia, a na bulle, ast'y itp, tym bardziej. Zbyt wielu nieodpowiedzialnych idiotów ma takie psy. A później słyszy się tylko, że pies morderca zagryzł dziecko, pogryzł kogoś. Pójdź do schroniska i zobaczy ile takich psów tam jest. A jak skończą? Zostaną uśpione bo są agresywne.Hanyou pisze:Chyba ze juz sie zmieniło; / wtedy to lipa.
Nie zawsze tak koncza.I zalezy o jakiej agresji piszesz(do ludzi czy do innych zwierzat).Nina pisze: A jak skończą? Zostaną uśpione bo są agresywne
Całkowicie sie z tym zgadzam. Co nie zmienia faktu, że pies będący na smyczy również nie powinien być agresywny. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że mój pies rzuca sie na innego bo tamten do niego podszedł.Justka1 pisze:Oczywiscie,jestem za tym,ze nie kazdy czlowiek powinien miec wogole jakie kolwiek zwierze,bo wystarczy wejsc na obojetnie jakie osiedle i zobaczyc ile psow jest puszczanych bez opieki wlasciciela,a potem ktos sie dziwi,ze np moj bullterrier czy czyis ast pogryzl takiego "bezpanskiego" psa.Nina pisze:Lipa? Najwyższa pora. Na każdego psa powinny obowiązywać zezwolenia, a na bulle, ast'y itp, tym bardziej. Zbyt wielu nieodpowiedzialnych idiotów ma takie psy. A później słyszy się tylko, że pies morderca zagryzł dziecko, pogryzł kogoś. Pójdź do schroniska i zobaczy ile takich psów tam jest. A jak skończą? Zostaną uśpione bo są agresywne.Hanyou pisze:Chyba ze juz sie zmieniło; / wtedy to lipa.
Psy bezpanskie powinny byc szybko wyłapywane.Jestem takze za obowiazkiem czipowania psow,co by ich wlasciciele placili srogie kary za "zgubienie" psa.
Podaj mi cytat, gdzie napisałam, że właściciele ttb to idioci? Ktoś tu chyba jest przewrażliwionyJustka1 pisze: Co do nieodpowiedzialnych idiotow jakimi okreslasz wlascicieli ttb.Okreslanie takich ludzi jest krzywdzace,nie uwazasz?WIekszy % nieodpowiedzialnych wlascicieli to wlasnie starsze babcie i ludzie z rodzin mniej zamoznych,czesciowy % ludzie na srednim poziomie.Jak pisalam wyzej,wystarczy wejsc na osiedle i sobie popatrzec.
Dziwne,ze w gazetach pisza tylko o wypadkach z udzialem ttb ale nie raz sluchy poza gazetami dochodza,jak to pies w typie ONa pogryzl dziecko.
Czemu wszyscy widza tylko te "złe" ttb?
Głównie tej w stosunku do ludzi. W samym wrocławskim schronisku są 'groźne' rasy, do których nawet osoba zajmująca się agresywnymi osobnikami, wchodzi z łopatą żeby im posprzątać czy dać jeść. Psy czeka uśpienie...Justka1 pisze:Nie zawsze tak koncza.I zalezy o jakiej agresji piszesz(do ludzi czy do innych zwierzat).Nina pisze: A jak skończą? Zostaną uśpione bo są agresywne
Jestem tego samego zdania.Justka1 pisze:Nina,na posiadanie dziecka takze powinny byc zezwolenia.
WIdac,nie znasz natury zwierzat.Pies agresywnie zachowywac sie ma prawo,chociazby wiedz o tym,ze sa psy,ktore maja bardzo silny instynkt terytorialny(co jest naturalna rzecza) i moga chciec przegonic badz nawet wyeliminowac rywala wkraczajacego na jego teren.Terenem i obszarem psa moze byc dlugosc smyczy,moze byc to metr od nas,moze byc to takze i 20 metrow od nas.Wszystko zalezy od samego psa i jego rewiru.Psa mozna w jakis sposob wyhamowac ale wiedz o tym,ze nie wyelimonujesz w 100% instynktow.Instynkty psy zawsze beda posiadac,czy to macierzynski,czy to woli przetrwania badz takze woli walki(gamenes).Nie tolerujac agresji nie powinnas miec zadnego zwierzecia moim zdaniem,bo co jak kupisz sobie ttb i wierzac hodowcy oraz majac nadzieje,ze piesek nie bedzie posiadal silnego instynktu terytorialnego,nagle sie okaze,ze pies go posiada?Oddasz spowrotem hodwcy?A moze skarzesz psa na cale zycie w "klatce" jaka jest kaganiec?Nina pisze: Całkowicie sie z tym zgadzam. Co nie zmienia faktu, że pies będący na smyczy również nie powinien być agresywny. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że mój pies rzuca sie na innego bo tamten do niego podszedł.
Mozliwe,ze napisalas to w taki sposob w jaki wlasnie to odebralam,a moze jestem przewrazliwiona.Nina pisze:Podaj mi cytat, gdzie napisałam, że właściciele ttb to idioci? Ktoś tu chyba jest przewrażliwiony![]()
Napisałam, że zbyt wieli nieodpowiedzialnych idiotów posiada takie psy, bo są fajne, modne, łatwo zrobić z nich agresora rzucającego sie do każdego innego zwierzęcia. A później wiele z tych psów trafia do schronisk, bo albo kogoś pogryzą, albo właściciel przestaje sobie radzić, czy pies mu sie znudzi. Dla wielu z tych psów jest już za późno, wiele ma tak spaczoną psychike, że nie znajdzie sie chętny do wyprowadzenia ich na prostą.
Dziwne ale ja z moja suka tez sie drocze nawet na torze pullingowym i jakos moja suka nigdy sie na mnie nie rzucila.Ona wie,ze droczenie sie jest,a za chwila jest zabawa.Znam swojego psa i wiem,ze moge robic z nia cos takiego,tym bardziej wiedzac o tym ,ze ttb to psy nie na ludzi.Nina pisze:Przykład. Ostatnio byłam świadkiem sceny, gdy facet droczył sie z własnym ast'em, pies nabuzowany, wściekły, rzucał sie do kija, znajomi kolesia zachwyceni. Wracając znowu obok tej grupki byłam już świadkiem sceny dużo gorszej. Wyżej wymieniony ast rzucił sie na suke ast'a, oba były na smyczy. 7 osób nie mogło ich rozdzielić, pies trzymał suke za pysk.
Dziwisz sie, że ludzie mają takie mniemanie o tych psach? Ja nie, choć sama nie mam ich za morderców. Winni są ludzie.
No tak,dziwne ale o mnie tez nie pisano w gazecie(a konkretniej o mojej suce) bo pogryzla juz niejednego psa :?.Na ludzi tez czasem sie rzuca i tez o nas nie pisanoTelimenka pisze: Nie wiem czy zauwazyliscie ale nie zdarzylo sie jeszcze zeby pogryzl pies z rodowodem..wiec to nie wina w rasie tylko w ludziach i nie koniecznie wychowaniu ale dobrym doborze nieagresywnych przodkow.
No dziwne ale znam psy z pseudohodowli i sa łagodne jak barankiTelimenka pisze: I to od pseudohodowli powinno zaczac sie walke z agresja, bo przykladowo we Francji najgrozniejsza rasa sa labradory. A zaszkodzil im wlasnie ich milutki charakter, kazdy chcial miec przytulaka wiec zostaly masowo rozmnozone, bez kontroli..
Nie porownuj psa do szczura i hodowli psow do hodowli szczurow. Poza tym,mimo iz dobieram lagodne osobniki DO CZLOWIEKA to zdarza sie,ze i czlowieka ugryza.Nie dobieram lagodnych osobnikow do wszystkiego,bo nie zawsze wszystko razem idzie w parze. Nawet dobierajac lagodne do szczurow,zdarza sie tez,ze i te najlagodniejsze tłuką sie ze szczurami oraz takze ugryza czlowieka.Telimenka pisze:sraty taty dupa w kraty, to po co dobierasz samcow najlagodniejszych do krycia swoich samic itp?![]()
Alez prosze,zapraszam.Przyjedz ,pusc swojego psa i zobaczymy kto sie bardziej postara,zeby dostac mandat za puszczanie psa luzem(jak jest obowiazek prowadzania psa na smyczy) .Telimenka pisze:To ze nie pisali nie znaczy ze nie zaczna..i co gadasz ze z psem wypracowalas jak sie na ludzi rzuca i pogryzla psy. Jest sie czym chwalic..Jakby to byl moj pies a Twoja suka gryzla by notorycznie osiedlowe pieski to uwierz ze zadbalabym zeby napisali...
Jest naturalne rzucanie sie wg ciebie "od tak".Psy wysylaja tyle sygnalow,ze wg ciebie od tak moze znaczyc dla psa wiele...Telimenka pisze:I akurat ktos kto nie zna tu natury zwierzat to nie Nina...pies nie ma prawa rzucac sie ot tak. To nie jest naturalne bynajmniej..w stadzie zwierzeta nawet o silnym instynkcie terytorialnym daja sygnaly a dopiero pozniej sie rzucaja. A to ze znajomi maja lagodne pieski z pseudo nie swiadczy o niczym.,.