Własna mieszanka

Wszystko o jedzonku. Czym się obżerają? A może dieta? :)

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
grzesia

Re: Własna mieszanka

Post autor: grzesia »

Hej a ten groch łuskany to taki surowy?
Awatar użytkownika
pin3ska

Post autor: pin3ska »

Surowy, ale duzo sie go nie daje :)
Bazarek: szczurkowe rzeczy, ciuszki, biżuteria, książki... Zapraszam :)

“...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. "(Coco Chanel)
grzesia

dzięki za info pin3ska :)
Nina
Kontakt:

Post autor: Nina »

Wie ktoś gdzie można kupić owies, pszenice i kukurydze na wage?
Ze mną: LeeLee + Lily
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
grzesia

Ja mam od wujka-rolnika ;) Ale wiem, ze można zboża znalezc pod dostatkiem na targach tzw. zwierzęcych gdzie ludzie sprzedają gołębie, kury, kroliki i jedzenie dla nich. Nie wiem jak tam w Brzegu ale to chyba nie jest duże miasto więc taki targ powinien byc.
A gdzie kupujecie ryż preparowany?
Nina
Kontakt:

Nie no, u nas takich rzeczy nie ma. Chodziło mi głównie o 'miejsca' w necie.
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
alainaprv

Post autor: alainaprv »

Gdzie Ty mieszkasz że targu nie ma?;p Na każdym na którym sprzedają ziemniaki, sprzedają też ziarno;p
Nina
Kontakt:

alainaprv pisze:Gdzie Ty mieszkasz że targu nie ma?;p Na każdym na którym sprzedają ziemniaki, sprzedają też ziarno;p
No jak widać nie na każdym ::) Tak sie składa, że mieszkam jakieś 20m od targu i jakoś zboża tu nie sprzedają...
Tupot Małych Stóp
merch

Post autor: merch »

nina , na niektorych targach sa " stali rolnicy" esli jest ktos taki mozesz spytac czy nie ma przenicy lub owsa i czy nie mogl by ci nastepnym razem przywiesc kilo czy tam ile, tylko lepiej nie mow ze dla szczurow , mozesz powiedzec ze dla kroliczka :P
kosodrzewko

Post autor: kosodrzewko »

Widziałam w którymś markecie coś takiego jak płatki pszeniczne, żytnie. To może być tez jako dodatek jeśli nie masz dużo ziarna.
Owsa ponoć mniej trzeba niż żyta czy pszenicy.

Moje dostają mieszankę domową, którą robię i tak myszom, zwykle mieszam to z karmą Vitakraftu, bo nie posiada kolorowych śmieci, dodaję płatki jęczmienne, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, jęczmienną, płatki orkiszowe, płatki owsiane, trochę makaronu orkiszowego, troszkę grochu, odrobinę siemienia lnianego, jeśli nie ma go w karmie. Do tego wsypuję im odrobinę granulatu dla gryzoni (niesmaczne ::) ) i ziółek.
Obrazek
S.

Post autor: S. »

Moje z ziarenek jadają tylko kukurydzę. Pszenica, owies, jęczmień i żyto tylko i wyłącznie w postaci płatków. Ryż w pastaci ryży dmuchanego. Do tego dodaję suszoną włoszczyznę. Bez pestek, bo odchudzam stado.
Agata14

Post autor: Agata14 »

Ostatnio kupiłam karmę na wage (to znaczy tata mi kupił z jakiegoś kiepskiego sklepu)jest tam ziarno kukurydza i taki tam ...... bawiłam sie z Dilerem i wzięłam ziarno orzecha(ziemnego)...ja już prawie miałam je zjeść a się okazało że w środku jest pleśń :o myślałam że pójde i wygarne sprzedawcy.. tak sie zdenerwowałam ze szok... żeby takie świństwo sprzedawać!!! >:( na szczescie reszta karmy byla ok.... musialam ogladac wszystkie orzechy... a co sie okazalo polowa byla oczywiscie splesniala !!

mam tylko jedno pytanie czy surowy biały ryż można tez dawac szczurkom, czy to im zaszkodzi?
Lepiej sprawdzajcie orzechy w karmie zanim dacie je swoim ulubiencom!
S.

Post autor: S. »

Można dawać surowy ryż szczurkom, ale lepiej im "wchodzą" surowe płatki ryżowe.
Agata14

Post autor: Agata14 »

Dzięki za rade :)
Awatar użytkownika
Zorlis
Kontakt:

Post autor: Zorlis »

grzesia pisze:Ale wiem, ze można zboża znalezc pod dostatkiem na targach tzw. zwierzęcych gdzie ludzie sprzedają gołębie, kury, kroliki i jedzenie dla nich.
Bałabym się kupować w takim miejscu... U nas w Poznaniu jest słynna Sielanka, gdzie można kupić dosłownie wszystko, od kurczaków i gołębi, przez bezpapierowe psy, po karmy, akcesoria itp. Kto wie, jakiego syfu to wszystko ze sobą nanosi ::)

Ja najczęściej zaopatrywałam się po prostu w marketach, czy gdziekolwiek, w warzywa suszone - hitem u nas była cebulka i buraczki ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karmienie”