Dieta 1-2-miesięcznego szczurka
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

- 
				Tdi
no wlasnie - na malucha. czym takiego bibika najlepiej futrowac? jak na razie dostaje karme chomikowa (ale boje sie ze za gruba), chleb i witaminki jogurtowe. lubi tez jogurt. w ogole wydaje mi sie ze szczurki bardzo lubia jogurty wszelakie.
jakies rady co do diety dla dzieciakow?

jakies rady co do diety dla dzieciakow?
- 
				philosophos
Małe (te starsze również  ) szczurki mogą jeść np. ześrutowane ziarno, płatki owsiane lub jęczmienne albo kaszę manną. Można je zalać ciepłym mlekiem i podawać po ostudzeniu. Te trochę starsze można karmić również twarogiem z kropelką tranu. Maluchy, jak każde ssaki w okresie intensywnego wzrostu potrzebują pokarmu bogatego w białko, witaminy i mikroelementy.
 ) szczurki mogą jeść np. ześrutowane ziarno, płatki owsiane lub jęczmienne albo kaszę manną. Można je zalać ciepłym mlekiem i podawać po ostudzeniu. Te trochę starsze można karmić również twarogiem z kropelką tranu. Maluchy, jak każde ssaki w okresie intensywnego wzrostu potrzebują pokarmu bogatego w białko, witaminy i mikroelementy.

) szczurki mogą jeść np. ześrutowane ziarno, płatki owsiane lub jęczmienne albo kaszę manną. Można je zalać ciepłym mlekiem i podawać po ostudzeniu. Te trochę starsze można karmić również twarogiem z kropelką tranu. Maluchy, jak każde ssaki w okresie intensywnego wzrostu potrzebują pokarmu bogatego w białko, witaminy i mikroelementy.
 ) szczurki mogą jeść np. ześrutowane ziarno, płatki owsiane lub jęczmienne albo kaszę manną. Można je zalać ciepłym mlekiem i podawać po ostudzeniu. Te trochę starsze można karmić również twarogiem z kropelką tranu. Maluchy, jak każde ssaki w okresie intensywnego wzrostu potrzebują pokarmu bogatego w białko, witaminy i mikroelementy.Dieta 1-2-miesięcznego szczurka
Jeśli chodzi o ziarna to ja dla maluchów kupuję karmę dla małych gryzoni- Vitakraft "MENU for kids" jest to specialna karma dla maluszków.
Polecam
I pozdrawiam

Polecam
I pozdrawiam
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL

RATTERIA.W.INTERIA.PL
- 
				malutka
U nas maluchy na razie wyrywaja niesamowicie cierpliwej mamusi co smaczniejsze kaski...
okropnie sa przy tym nieznosne...poki byly malutkie Zuzia uciekala na ostatnie pietro klatki i nie byly w stanie jej tam dosiegnac, a teraz maja juz 3 tygodnie i niestety wlaza wszedzie... rozrabiaki.
Pozdrawiam serdecznie

okropnie sa przy tym nieznosne...poki byly malutkie Zuzia uciekala na ostatnie pietro klatki i nie byly w stanie jej tam dosiegnac, a teraz maja juz 3 tygodnie i niestety wlaza wszedzie... rozrabiaki.
Pozdrawiam serdecznie
Osobiscie polecam jajka - zamiast mleka krowiego. Czesto daje sie futrzakom krowie mleko co powoduje wzdecia i rozwolnienia (no nie znaczy to , ze szczury go nie lubia, im mniejsze, tym bardziej wiekszy to dla niuch przysmak) niestety - malo zdrowy - posiada  duza tluszczu szkodliwego dla gryzonia-nawet melko odtluszczone zawiera duza ilosc zarazek.
Jajka ugotowane calkiem, badz tez 'po wiedensku' (bialko polac nie do konca scietym zooltkiem ) sredniej wielkosci jajko gotujemy 4-5 minut, najlepiej 4 i pol minuty wrzucajac jajko do wrzatku.
Bialko podawane czesto tez nie jest zdrowe, jednak zdecydowanie zdrowsze od mleka - a zoltko jest w czystej postaci zaspakajacym glood pokarmem z MASA witamin.
Pozdrawiam

Jajka ugotowane calkiem, badz tez 'po wiedensku' (bialko polac nie do konca scietym zooltkiem ) sredniej wielkosci jajko gotujemy 4-5 minut, najlepiej 4 i pol minuty wrzucajac jajko do wrzatku.
Bialko podawane czesto tez nie jest zdrowe, jednak zdecydowanie zdrowsze od mleka - a zoltko jest w czystej postaci zaspakajacym glood pokarmem z MASA witamin.
Pozdrawiam

¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ

Dieta miesi?cznego szczurka
 Witam wszystkich... Mam taka sprawe... Od trzech dni posiadam w domu super szczurka. Jak powiedziała mi sprzedawczyni w sklepie, ma on około 4 tygodni i tak tez wyglada. Powiedziala mi rowniez, że je on na razie głównie suchą karmę i specjalne mieszanki. Dostał też ode mnie kolbę (ale na razie za nią nie przepada), wapno i sól. Pani w sklepie powiedziała, że powinnam bardzo powoli wprowadzac inne , nowe, swieże pożywienie. Tylko, że szukam informacji i nie mogę nic znależć o żywieniu młodych. Nie chcę żeby mu coś zaszkodziło... Na razie dostał ode mnie: kawałek bułki wysuszonej ... ciut serka żółtego (ale ciut, bo słyszałam że niezdrowe za często) ... skrawek mlecza (zerwany z dala od ulic) ... oraz troszkę jabłka... Proszę bardzo Was o więcej informacji... bo nie chcę maleństwu zaszkodzić. Co podawać małemu ...? Od czego zacząć? I jak dużo? [dodam też bo muszę się pochwalić, że Qba jest super fajnym szczurkiem i jest najmądrzejszy i najładniejszy na świecie ... a wy pewno tak myślicie o swoich ... hihi ... Qba jest cały brązowawy i ma biały brzuszek, ogonek brązowy z białą końcówką, ma też śliczne, czarne oczka, które na razie stanowią wytrzeszczoną większość jego mordki] POZDRAWIAM !
 Witam wszystkich... Mam taka sprawe... Od trzech dni posiadam w domu super szczurka. Jak powiedziała mi sprzedawczyni w sklepie, ma on około 4 tygodni i tak tez wyglada. Powiedziala mi rowniez, że je on na razie głównie suchą karmę i specjalne mieszanki. Dostał też ode mnie kolbę (ale na razie za nią nie przepada), wapno i sól. Pani w sklepie powiedziała, że powinnam bardzo powoli wprowadzac inne , nowe, swieże pożywienie. Tylko, że szukam informacji i nie mogę nic znależć o żywieniu młodych. Nie chcę żeby mu coś zaszkodziło... Na razie dostał ode mnie: kawałek bułki wysuszonej ... ciut serka żółtego (ale ciut, bo słyszałam że niezdrowe za często) ... skrawek mlecza (zerwany z dala od ulic) ... oraz troszkę jabłka... Proszę bardzo Was o więcej informacji... bo nie chcę maleństwu zaszkodzić. Co podawać małemu ...? Od czego zacząć? I jak dużo? [dodam też bo muszę się pochwalić, że Qba jest super fajnym szczurkiem i jest najmądrzejszy i najładniejszy na świecie ... a wy pewno tak myślicie o swoich ... hihi ... Qba jest cały brązowawy i ma biały brzuszek, ogonek brązowy z białą końcówką, ma też śliczne, czarne oczka, które na razie stanowią wytrzeszczoną większość jego mordki] POZDRAWIAM !Dobrze jest być kochanym... 

Poczytaj o zywieniu w artykulach (na stronie glownej) jak i w innych postach w tym dziale - jesli chodzi o to co wszystkie szczury moga a czego jesc nie powinny.
Ogolnie - mlodziutkim szczurkom dawac mozna wszystko to - co doroslym osobnikom. U mlodziutkich szczurasow zaleca sie stosowanie vibowitu (1/8 torebki) na DZIENNA dawke wody.

Ogolnie - mlodziutkim szczurkom dawac mozna wszystko to - co doroslym osobnikom. U mlodziutkich szczurasow zaleca sie stosowanie vibowitu (1/8 torebki) na DZIENNA dawke wody.
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ

Dięki za informację ... O żywieniu szczurków przeczytałam już wszystko, co odnalazłam. Chodziło mi tylko o to, czy taki malec też może to jeść, co dorosłe. Także dzięki. Teraz na pewno urozmaicę mu dietę !  :lol:

Dobrze jest być kochanym... 

Napewno nie zaszkodzi mleczko. Tylko nie za duzo ozywiscie. Mozna dawac salate, gotowana marchewke (poki mlody ma jeszcze slabe zabki). Moim szczurkom podawalam troszke rosolku i doslownie ODROBINKE gotowanego kurczaczka. Frodzia po takim karmieniu jak na razie jest zdrowiutka (a zyje juz roczek)  

Możesz mu także kupować karmę z vitacraftu "Menu for kids" i ona jest dla maluszków. Przydałoby się też trochę mleka w proszku zmieszanego z normalnym mlekiem- podaje się je także dla szczurzyc w ciązy i karmiących małe. Pozatym dawaj mu wszystko co wielkiemu szczuraskowi, ale w mniejszej ilości. Smacznego 

W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL

RATTERIA.W.INTERIA.PL
Nie bedę robiła kolejnego tematu, dlatego zapytam sie tutaj... 
W jakich ilościach powinno dawac sie szczurkom w wieku ok. miesiąca smakołyki? Ja daje Felkowi troszke chlebka,
troszke słonecznika, troszke owocka, sałatki, szyneczki... Oprócz tego ma w miseczce szczurkowe jedzenie i kolby,
ale z miseczki chyba niechetnie je Niektóre rzeczy chowa do swojej skrytki, potem musze je wyciągac... Nie wiem
  Niektóre rzeczy chowa do swojej skrytki, potem musze je wyciągac... Nie wiem 
czy moze za duzo daje mu tych wszystkich dodatków i dlatego jego brzuszek jest lekko zaokraglony... Prosze, napiszcie
mi cosik, bo ja nie wiem jak go karmic...

W jakich ilościach powinno dawac sie szczurkom w wieku ok. miesiąca smakołyki? Ja daje Felkowi troszke chlebka,
troszke słonecznika, troszke owocka, sałatki, szyneczki... Oprócz tego ma w miseczce szczurkowe jedzenie i kolby,
ale z miseczki chyba niechetnie je
 Niektóre rzeczy chowa do swojej skrytki, potem musze je wyciągac... Nie wiem
  Niektóre rzeczy chowa do swojej skrytki, potem musze je wyciągac... Nie wiem czy moze za duzo daje mu tych wszystkich dodatków i dlatego jego brzuszek jest lekko zaokraglony... Prosze, napiszcie
mi cosik, bo ja nie wiem jak go karmic...
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów 
i ich ciudne szczurki 

Madzia-Jadzia i jej szczęscie Feluś
nr gg 1402868

i ich ciudne szczurki

nr gg 1402868
ile? no wlasnie troszke...  nie wiem, czy da sie konkretnie ustalic ilosc dodatkow... dawaj mu codziennie cos innego na wyczucie... watpie, zeby taki mlodziutki szczurek przytyl z przejedzenia...
 nie wiem, czy da sie konkretnie ustalic ilosc dodatkow... dawaj mu codziennie cos innego na wyczucie... watpie, zeby taki mlodziutki szczurek przytyl z przejedzenia... 
jedna wazna sprawa - nie dawaj mu szynki... to sol, przyprawy i tylko troche miesa... na pewno dla szczurka nie jest to odpowiednie... kawalek gotowanego kurczaka tez mu posmakuje, a jest o niebo zdowszy...

nie wiem, czy da sie konkretnie ustalic ilosc dodatkow... dawaj mu codziennie cos innego na wyczucie... watpie, zeby taki mlodziutki szczurek przytyl z przejedzenia...
jedna wazna sprawa - nie dawaj mu szynki... to sol, przyprawy i tylko troche miesa... na pewno dla szczurka nie jest to odpowiednie... kawalek gotowanego kurczaka tez mu posmakuje, a jest o niebo zdowszy...

Nie wiedziałam o tej szynce...  

Dziekuje za pomoc, juz nie podam mu szyny...
Pozdrawiam!

Dziekuje za pomoc, juz nie podam mu szyny...
Pozdrawiam!
i ich ciudne szczurki 

nr gg 1402868

i ich ciudne szczurki

nr gg 1402868
ja też z takich mięsnych dań czasem szczurzakom serwuję kocie jedzonko, dla młodziutkich kociąt..niestety nie ma mikrosaszetek i zazwyczaj część z opakowania się marnuje..ale szczuraski mają pycha jedzonko

ja to ja i nikt inny ==obecnie===
Malinka ==w pamięci===
-(-@ Mycha, Szarusia, Białeczka, Szkrabek, Szarusia (2), Łatka, Szkrabka @-)-

Malinka ==w pamięci===
-(-@ Mycha, Szarusia, Białeczka, Szkrabek, Szarusia (2), Łatka, Szkrabka @-)-
A czy jest mozliwe, ze szczurek nie tknie w ogóle suchego? Tzn. ziarna, kukurydzy itd.
Felek raczej nie je z miseczki tego co mu daje (moze dlatego, ze jest to zarełko dla chomika :? ), albo ja tego nie widze...
Acha! I słyszałam, ze słoneczniki sa niezdrowe, bo zawieraja zbyt duzo tłuszczy. Jesli to prawda, to Felek bedzie zawiedziony, bo on za słonecznika dałby sie pokroić...

Felek raczej nie je z miseczki tego co mu daje (moze dlatego, ze jest to zarełko dla chomika :? ), albo ja tego nie widze...
Acha! I słyszałam, ze słoneczniki sa niezdrowe, bo zawieraja zbyt duzo tłuszczy. Jesli to prawda, to Felek bedzie zawiedziony, bo on za słonecznika dałby sie pokroić...
i ich ciudne szczurki 

nr gg 1402868

i ich ciudne szczurki

nr gg 1402868