Tak czytam ten temat i uznałam, że przedstawię swoją metodę kąpania szczurków.
Ja serwuję swoim ogoniastym takie sesje niezbyt często, jednak czasem po prostu trzeba.
PRZYCZYNA KĄPIELI:
Pomarańczowy łupież charakterystyczny dla samców/ubrudzenie się w 'czymś'
CZAS KĄPIELI:
Nie dłużej niż 5 min. Zwykle starczają 2 minuty.
CO POTRZEBUJEMY:
Umywalka, szczoteczka do zębów z najbardziej miękkimi 'włosami' (
ja używam takiej z dodatkowymi gumowymi włosami po bokach, do 'masażu' dziąseł), woda.
UWAGA: Używamy starej szczoteczki, którą wcześniej wyparzyliśmy wrzątkiem i już z niej nie korzystamy!
JAK WYGLĄDA KĄPIEL:
1. Odkręcamy wodę by leciał mały strumyczek (
Ważne, żeby był mały. Szczur się będzie mniej bał, a nam większy jest niepotrzebny)
2. Bierzemy szczura i kładziemy go do umywalki (J
eśli mamy możliwość przesunięcia kranu w bok, to tak robimy)
3. Jeśli szczur się nie zgadza na przebywanie w umywalce (
Ucieka), to przytrzymujemy go ręką ale szczur musi mieć 'grunt' pod nogami, bo inaczej będzie panikował (
moi po pierwszej kąpieli zrozumieli, że to nic strasznego i ganiają po umywalce, a ja ich 'kąpię')
4. Bierzemy szczoteczkę do zębów drugą ręką i moczymy pod kranem.
5. 'Czeszemy' szczura z włosem i co jakiś czas moczymy szczoteczkę pod kranem.
6. Następnie moczymy rękę i nią 'czochramy' szczura pod włos, żeby się futerko 'najeżyło'. Robimy to delikatnie!
7. Szczoteczką teraz głaszczemy pod włos, również delikatnie.
8. Znów 'czochramy' szczura mokrą ręką.
9. Teraz jedną ręką podnosimy szczura tak, żeby jego tylne nóżki stały na umywalce, a drugą głaszczemy brzuszek.
* to 'dajemy' szczura pod kran ale ciągle używamy ręki/szczoteczki do 'głaskania'. Jeśli będzie na szczura lecieć woda, a my nie będziemy go 'głaskać', to bardzo spanikuje. W ten sposób czochrając szczura i głaszcząc, zmywamy z niego środek którego użyliśmy. Strumień wody musi być mały!
*UWAGA: Nie używamy żadnych szamponów, chyba że będzie to niezbędne! Do pozbycia się samczego łupieżu nie potrzebujemy środków do kąpieli. Jest to znacznie bezpieczniejsze dla szczura.
W razie jakichkolwiek wątpliwości służę pomocą.
Mam nadzieję, że pomoże Wam to w walce z brudnymi ogoniastymi
Trochę praktyki i kąpiel nie będzie niczym strasznym ani dla Was, ani dla Waszych podopiecznych