Grzybica czy odbarwienia?

Drapanie? Ranki? Martwica tkanki? Pasożyty? ... i inne dolegliwości związane ze skórą i pokrywającym je futerkiem.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Sheeruun

Grzybica czy odbarwienia?

Post autor: Sheeruun »

Ostatnio zauważyłam u swojego Aki'ego pomarańczowe (choc co do tego koloru nie jestem pewna, raz zdają się pomaranczowe, raz czerwone, lub brązowe) plamy na skórze. Ma je wszędzie, poza ogonem, uszami i łapkami.
Pogrzebałam już trochę na forum, znalazłam, ze takie plamy mogą oznaczac grzybicę, oraz, że to zaraźliwe.
Pojechałam z ogonkiem do weta. Stwierdzili, że to porfiryna i spowodowane jest to alergią na któryś ze składników pokarmu. Kazali nie dawac mu czegokolwiek oprócz warzyw, owoców i karmy. I umyc mu sierśc Nizoralem.
Mimo to chcialabym się upewnic, co to moze byc... Weterynarzom nie dowierzam (przykładowo, już kilka razy zdarzylo mi się byc ze zwierzętami ktore mialy swierzba, dostawaly leki od alergii, bo weterynarze zarzekali się, ze swierzb to napewno nie jest ==" ), totalnie nie znają się u nas na malych zwierzętach, czasami wręcz odmawiają pomocy, tłumacząc, ze takimi zwierzakami jak mysz czy szczur, to się oni nie zajmują.
Więc chciałabym zapytac co wy myslicie, mając z pewnoscią większe doswiadczenie?
Z góry dziękuję za odpowiedz ^^
Stworzenie bezszczurowe.

Byli ze mną: Japek, Siergiej, Matt, Vincent, Ciel, Gacek, Dorian, Hiroki, Kiwi, Kokos
Odeszli za TM: Aki, Aleksander, Sky, Artemis, Szuflad, Pendrive, Hiroki
Diabeł - gdzieś tam..
Awatar użytkownika
yss

Re: Grzybica czy odbarwienia?

Post autor: yss »

porifryna to element łez i śluzu w nosku u szczurów [może to nie do końca profesjonalne wyjaśnienie, ale chyba tu zagra :)]. jest czerwona. szczuras, który nie czuje się najlepiej, porfirynuje z noska i oczek dość obficie, rozmazuje to na pyszczku i tułowiu lapeczkami i stąd może mieć ślady porfiryny na sobie.

przyczyn jest wiele - stres, pasożyty, alergia pokarmowa lub np na ściółkę... ogólnie osłabienie... wreszcie poważniejsza choroba.

znajdź w wątku o wetach weta, który się zna i idź do niego :) zarówno grzyba, jak świerzb można stwierdzić, robiąc zeskrobinę ze skóry szczura i oglądając to pod nikroskopem. zarodniki grzyba czy świerzbowiec są wtedy widoczne. przy grzybie szczur będzie się drapał, czyli dochodzą do objawów strupki - i zacznie tu i tam łysieć, a przynajmniej będzie miał nastroszoną sierść bez blasku.

umycie szczura nizoralem na pewno mu nie zaszkodzi i jest polecane również u nas :) tylko zadbaj o porządne wytarcie i wysuszenie szczurka po kąpieli.
być może szczuras ma po prostu pomarańczowy łupież, który zdarza się samczykom - zajrzyj do wątków o pomarańczowym łupieżu.

podałaś opis dość enigmatyczny i możemy tylko zgadywać - może zrób fotkę tej nieszczęsnej sierści? przebiałczenie też może być powodem drapania i porfirynowania - w takim przypadku dieta ziarenkowo-warzywno-owocowa jest jak najbardziej wskazana. jeżeli szczurowi polepszy się po kąpieli i zmianie diety, znaczy, że wet miał rację. jeżeli nic się nie zmieni, idź ponownie i poproś o zeskrobiny :)
ten się nie myli, kto nic nie robi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skóra i sierść”