Załatwianie się do misek
Moderator: Junior Moderator
kuweta w misce z jedzeniem:/
Mój Szarik załatwia się mniej więcej w jednym kącie klatki, na chusteczkę higieniczną. Czasem tylko coś mu się "wymsknie" gdzie indziej i to generalnie bardzo mu się chwali ale... obsikaną chusteczkę wraz z całą kolekcją bobków wrzuca do miski z jedzeniem:/ Co z tym zrobić? Może on chciałby mieć kuwetę? 

Re: kuweta w misce z jedzeniem:/
Możesz spróbować dać mu kuwete, a nóż sie uda 
Zazdroszcze tego załatwiania sie w jednym miejscu... Moje robią wszędzie.
Kolega też by sie przydał

Zazdroszcze tego załatwiania sie w jednym miejscu... Moje robią wszędzie.
Kolega też by sie przydał

Ze mną: LeeLee + Lily
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
Kolega czeka na transport i niebawem powinien się zjawić
Spróbuję zorganizować mu jakąś kuwetkę, mam nadzieję że uzna że woli sobie nie paskudzić jedzenia i zacznie z niej korzystać.

od pewnej zaszczurzonej słyszałam podobną historię. przyjechało do niej 2 samczyków.
jeden samczyk był bardzo porządnicki, chodził po klatce, zbierał kupy i zanosił je do kuwety. ten drugi patrzył, patrzył, aż w końcu postanowił też spróbować i trochę przylilował - pozbierał kupy i zaniósł je do miski z jedzeniem
może twój szczurek wie, że powinno się zbierać kupy i gdzieś je utylizować, ale nie do końca rozumie, że miska się do tego nie nadaje
spróbuj na razie wstawić mu pustą miskę do klatki, może załapie o co chodzi.
jeden samczyk był bardzo porządnicki, chodził po klatce, zbierał kupy i zanosił je do kuwety. ten drugi patrzył, patrzył, aż w końcu postanowił też spróbować i trochę przylilował - pozbierał kupy i zaniósł je do miski z jedzeniem

może twój szczurek wie, że powinno się zbierać kupy i gdzieś je utylizować, ale nie do końca rozumie, że miska się do tego nie nadaje

ten się nie myli, kto nic nie robi
Wstawiłam mu kuwetę w jego toaletowym kącie, nawrzucałam tam trochę przykładowych kup i zasikanych chusteczek i cierpliwie mu pokazuję co i jak. korzysta z tej kuwety, ale jak na razie nie udało mi się wyeliminować załatwiania się do miski, bo szariczek tak sobie kombinuje, że przycupnie tyłem na krawędzi coś tam sobie chrupiąc i robi pod siebie :/
ale nie tracę nadziei... a jak nie to i tak go będę lubić
ale nie tracę nadziei... a jak nie to i tak go będę lubić

Hm.Moje najmłodsze szczurki ,niedawno nabyte zresztą...robią wszędzie.Dosłownie.W misce z żarełkiem i na pięterku,koło wejscia od klatki i naokoło pokarmu soczystego.Za to dorosła Bura (właśnie siedzi ze mną pod kołderką
) ma określone wszystko ,jest bardzo pedantyczna.na początku tez robila gdzie sie da a teraz nic.W lewym rogu klatki siusia i pokupkuje i wszyscy są zadowoleni. 

Załatwianie się do misek
Witam, od kilku dni mam problem z moją małą, mianowicie zaczęła sikać do miseczki z suchym pokarmem (ma 3 miseczki, jedną na suchy pokarm: ziarna, etc i dwie takie maleńkie w których dostaje świeże owoce i warzywa), mała wyjada większość smaczniejszych kąsków z suchej karmy (daję jej xtra vital) a do reszty sika, dodam, że zostawia całą lucernę (te zielone 'patyczki' w karmie to chyba lucerna ale nei jestem pewna ;p) jaka jest w danej porcji, może gdybym ją wybierała przed podaniem jedzonka mała nie sikałaby do pokarmu? ;/ Tworzy się w ten sposób bardzo nieprzyjemny zapach. Orientujecie się może co może oznaczać takie zachowanie? I o ile to możliwe czy da się je jakoś wyplenić? Pozdrawiam 

<:3)~ Feta, Koka+Hera, Szu, Banshee, Neytiri, Nanami+Calypso, Balder+Hoder, Zgredki x2, Rosalie AR, Nisha+Amishi, Tamika+Yuki
TM: Kira, Amisia, Lelia, Elvis, Buzia, Sachma, Zgredka, Tadzio, Fuzja, Enkeli, Pasio, Psiuta, Rubi, Keiko, Chiyo, Agutka,Osama
TM: Kira, Amisia, Lelia, Elvis, Buzia, Sachma, Zgredka, Tadzio, Fuzja, Enkeli, Pasio, Psiuta, Rubi, Keiko, Chiyo, Agutka,Osama
Re: Sika do miski z jedzeniem
Czy miska stoi w rogu klatki? Szczurzaki często mają manię sikać w rogach (szczególnie na pięterkach
).

Owszem, stoi w rogu ;P przestawię ją dzisiaj i zobaczę co si,e stanie, dzięki za odpowiedź 

<:3)~ Feta, Koka+Hera, Szu, Banshee, Neytiri, Nanami+Calypso, Balder+Hoder, Zgredki x2, Rosalie AR, Nisha+Amishi, Tamika+Yuki
a czy miseczka stoi czy jest podwieszana? i czy plastikowa czy szklana?
moi chłopcy namiętnie sikali i spali w podwieszanej misce, do plastikowych też lali..
moi chłopcy namiętnie sikali i spali w podwieszanej misce, do plastikowych też lali..
Jest plastikowa i stoi na 'ziemi', mam jeszcze jedno pytanie: czy to normalne, że po posiłku moja ogoniasta nasypuje trocin do miseczki?
U mnie problem ściółki w misce rozwiązałam przestawiając miskę na piętro.
Dodatkowo przestały zostawiać bobki na tej półce więc mniej sprzątania.
Dodatkowo przestały zostawiać bobki na tej półce więc mniej sprzątania.
Właśnie się zastanawiałam nad takim wyjściem
dzięki za podpowiedź

Moje zawsze zasypywały miskę trocinami, wydaje mi się że chowały w ten sposób jedzenie przed potencjalnym złodziejem, a nie chciało im się wszystkiego do domku przenosić. Więc najlepsze kąski przenosiły, a resztę zasypywały, i odgrzebywały sobie gdy były głodne. Ma to tylko ten minus że nigdy nie wiem czy ich miska jest pusta czy pełna 

Mam właśnie ten sam problem
najgorzej jest jak zasypią owoce albo warzywa bo wtedy wszystko się oblepia tymi trocinami i nie chcą tego jeść