kaszle, chrząka, flegmaczy...
Moderator: Junior Moderator
kaszle, chrząka, flegmaczy...
witam. przeczytałam na tym forum chyba wszystkie możliwe zagadnienia dotyczące chorób górnych dróg oddechowych ogonków. i zgłupiałam do reszty. Mam dwie panny, starsza jest zdrowa aż miło. Młodsza Hexa natomiast [ma 5 miesięcy] z czego u mnie jest około 3 tygodni, od samego początku kichała. Wymieniałam ściółki mając wrażenie, że to alergia. na darmo - teraz panny zamieszkują na legninie. byłam u weterynarza, Mała brała antybiotyk w zastrzykach przez 5 dni. kichanie ustało. jednak po 3 dniach zaczeła kaszleć, niemal dusić się. od dziś znów ma zastrzyki. endo... cośtam nie pamietam dokładnie w każdym razie jest to antybiotyk typowo szczurzy. osłuchiwana była wielokrotnie [przez stetoskop na moją wielokrotną prośbę]. lekarz uważa, że to infekcja górnych dróg, oskrzeli. mała je i pije. ma też ochotę na grasowanie ale kaszel wyraźnie jej przeszkadza. łapie powietrze ustami. wykluczam też zbyt suche powietrze i ciepło gdyż dbam o to mocno. podaję jej echinacee, ogony piją też wibovit bobas, i smaruję nosek majerankową maścią. czy ktos może leczył tak malutkiego szczurka...? jaki był przebieg i rezultat leczenia...? czym był leczony...? mocno chcę pomóc małej...
Re: kaszle, chrząka, flegmaczy...
mam bardzo podobny problem przynajmniej mniej więcej tak samo wyglądają objawy
czy twoja ulubienica podczas wąchania wydaje taki dźwięk jak by wciągała lub wydmuchiwała flegmę?
czy twoja ulubienica podczas wąchania wydaje taki dźwięk jak by wciągała lub wydmuchiwała flegmę?
Zapewne enrofloksacyne.marikola pisze: endo... cośtam nie pamietam dokładnie w każdym razie jest to antybiotyk typowo szczurzy.
Wydaje mi się że antybiotyk był podawany zbyt krótko. Szczuras powinien go dostawać co najmniej przez 7- 10 dni.
Mój szczuras miał nawracające zapalenie płuc związane z chorym serduchem. Na antybiotykach był średnio co 3 miesiące, jednego razu będąc u weta w moim rodzinnym mieście dostałam antybiotyk na 5 dni i nie zauważyłam że skończy się akurat na weekend kiedy lecznica jest zamknięta. W sumie przeszło ale po kilku dniach znów pojawiło się gruchanie, kiedy wróciliśmy do starego weta dostaliśmy enro na tydzień ale okazało się że już nie działało. I przestawiliśmy szczurasa na Unidox.
Spróbuj podawać jej enro dłużej. Czy wet osłuchując szczurasa słyszał coś w płucach? Może warto zrobić RTG?
Czesto weci daja tez bactril. Mi wyglada to na zapalenia pluc, ewentualnie moze miec astme. Moj szczurek tak mial, jednak mialam weta do d... i przez niego nie udalo sie malucha uratowac. Poza tym byl b malusi jak na swoj wiek. Wiekszosc szczurow da sie spokojnie wyleczyc. Mozesz wspomagajaco dawac tez scanomune tabl dziennie na szczurka ok 500 g. U weta mozna kupic