kaszle, chrząka, flegmaczy...

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

marikola

kaszle, chrząka, flegmaczy...

Post autor: marikola »

witam. przeczytałam na tym forum chyba wszystkie możliwe zagadnienia dotyczące chorób górnych dróg oddechowych ogonków. i zgłupiałam do reszty. Mam dwie panny, starsza jest zdrowa aż miło. Młodsza Hexa natomiast [ma 5 miesięcy] z czego u mnie jest około 3 tygodni, od samego początku kichała. Wymieniałam ściółki mając wrażenie, że to alergia. na darmo - teraz panny zamieszkują na legninie. byłam u weterynarza, Mała brała antybiotyk w zastrzykach przez 5 dni. kichanie ustało. jednak po 3 dniach zaczeła kaszleć, niemal dusić się. od dziś znów ma zastrzyki. endo... cośtam nie pamietam dokładnie w każdym razie jest to antybiotyk typowo szczurzy. osłuchiwana była wielokrotnie [przez stetoskop na moją wielokrotną prośbę]. lekarz uważa, że to infekcja górnych dróg, oskrzeli. mała je i pije. ma też ochotę na grasowanie ale kaszel wyraźnie jej przeszkadza. łapie powietrze ustami. wykluczam też zbyt suche powietrze i ciepło gdyż dbam o to mocno. podaję jej echinacee, ogony piją też wibovit bobas, i smaruję nosek majerankową maścią. czy ktos może leczył tak malutkiego szczurka...? jaki był przebieg i rezultat leczenia...? czym był leczony...? mocno chcę pomóc małej...
paweldnb

Re: kaszle, chrząka, flegmaczy...

Post autor: paweldnb »

mam bardzo podobny problem przynajmniej mniej więcej tak samo wyglądają objawy

czy twoja ulubienica podczas wąchania wydaje taki dźwięk jak by wciągała lub wydmuchiwała flegmę?
Awatar użytkownika
lavena

Post autor: lavena »

marikola pisze: endo... cośtam nie pamietam dokładnie w każdym razie jest to antybiotyk typowo szczurzy.
Zapewne enrofloksacyne.

Wydaje mi się że antybiotyk był podawany zbyt krótko. Szczuras powinien go dostawać co najmniej przez 7- 10 dni.

Mój szczuras miał nawracające zapalenie płuc związane z chorym serduchem. Na antybiotykach był średnio co 3 miesiące, jednego razu będąc u weta w moim rodzinnym mieście dostałam antybiotyk na 5 dni i nie zauważyłam że skończy się akurat na weekend kiedy lecznica jest zamknięta. W sumie przeszło ale po kilku dniach znów pojawiło się gruchanie, kiedy wróciliśmy do starego weta dostaliśmy enro na tydzień ale okazało się że już nie działało. I przestawiliśmy szczurasa na Unidox.

Spróbuj podawać jej enro dłużej. Czy wet osłuchując szczurasa słyszał coś w płucach? Może warto zrobić RTG?
Awatar użytkownika
tamiska

Post autor: tamiska »

Czesto weci daja tez bactril. Mi wyglada to na zapalenia pluc, ewentualnie moze miec astme. Moj szczurek tak mial, jednak mialam weta do d... i przez niego nie udalo sie malucha uratowac. Poza tym byl b malusi jak na swoj wiek. Wiekszosc szczurow da sie spokojnie wyleczyc. Mozesz wspomagajaco dawac tez scanomune tabl dziennie na szczurka ok 500 g. U weta mozna kupic :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”