Moje 2 kurduple

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Derek

Re: Moje 2 kurduple

Post autor: Derek »

Wstępnie patrzę na coś takiego:
http://allegro.pl/show_item.php?item=553415029

Wymiary mniejsze od podanych przez Ciebie zalbi, ale mnożąc je, a potem dzieląc przez 0,06 na szczęście wychodzi ponad 2. Więc chyba jest to jedna z mniejszych klatek z takich, które już mogą być?
Będę się starał znaleźć taką o optymalnych rozmiarach, nie większą, gdyż studiuję i szczurki mieszkają ze mną na stancji, dlatego też muszę się trochę ograniczać.

W ramach oswajania wrzuciłem im do klatki moją.. skarpetkę (nie miałem nic innego zdatnego pod ręką :) ) i oto co sobie Ksawery z nią zrobił:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
yss

Post autor: yss »

eee... to ty im nie dajesz żadnych szmatek?? mają tylko gołe półki druciane, od których psują się szczurze stópki, a jeśli szczury na nich śpią, to blokuje im się krążenie od nacisku prętów...?

http://szczury.org/viewtopic.php?f=5&t=21209 radzę szybko się zgłaszać :) o 2- 30 zł taniej niż na allegro, a klatka jest nowa.
tu jest z poznania klatka, fajna dla samczyków: http://szczury.org/viewtopic.php?f=5&t=21504

polecam też śledzenie tego działu o wyszperanych na allegro:
http://szczury.org/viewtopic.php?f=5&t=10268&start=825

ta jest fajna. wymiary trochę nieduże, takie minimum dla dwóch, ale solidna i duże drzwiczki:
http://allegro.pl/item553415029_klatka_ ... homik.html
ta jest baaardzo fajna, kuweta ma wymiary 70x45 a to już ma sens:
http://allegro.pl/item554105401_duza_klatka.html
ten się nie myli, kto nic nie robi
Derek

Oczywiście że mają szmatki, poza tym mają domek na dole, gdzie jest miękko. Ala raz śpią w nim a raz idą na górę i śpią na prętach. Nie wiem dlaczego. Teraz Santiago śpi w domciu, a Ksawery położył się na górze (przecież chyba zganiać go nie powinienem ??? ), chociaż generalnie sypiają razem. Mają jeszcze hamak, ale puki co nie zwracają na niego uwagi. Postaram się skombinować jakieś deseczki, żeby nie siedziały bezpośrednio na prętach.

Dzięki za informację o klatkach. Będę obserwował zwłaszcza na allegro, nawet te dla kanarków. Ale tak czy inaczej to już będzie melodia marcowego przypływu gotówki :) Zresztą tą przedostatnia którą mi podałaś oglądałem już wcześniej i mi się podoba. Będę sobie ją obserwował.

* * *
Pięterko pokryłem puki co warstwą twardej tektury, ściągnąć jej nie dadzą rady, ciekawe ile im zajmie zgryzienie jej.. Może trochę wytrzyma.
Derek

Ciulki latają sobie po pokoju, ja ciągle jestem z nimi. Mnie się nie boją, Ksawery ciągle na mnie włazi, posikuje i podgryza (jakoś zniosę, gorzej że któryś nalał mi na indeks >:( ), ale muszę przyznać że lubię je coraz bardziej ;D Co prawda na rękach spokojnie nie usiedzą, ale muszę przyznać, że się mnie nie boją i włażą na mnie kiedy tylko mają ochotę, więc progres jest.

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Tak na marginesie.. co do klatki.. 15 mm odstępu między prętami to dopuszczalna odległość? Dorosły szczurek raczej chyba nie przejdzie myśle.. :-\
Awatar użytkownika
Ivcia

Post autor: Ivcia »

Szczurki masz śliczne :) Poza tym Twoje zdjęcia wymiatają.Jaki masz aparat?

Odstępy między prętami nie powinny przekraczać 2 cm. U mnie jest w najszczerszym miejscu 1,5 cm i nie obawiam się.
<:3 )~ Bahama Mama
za TM Rubi ['] Vanilla ['] Arma ['] Gaja ['] Faramuszka ['] Pina Colada [']

Obrazek
Derek

Nikona D40. Taka.. jedna z tańszych lustrzanek. Ale dla mnie puki co wystarczy. A możliwości sporo większe niż kompaktowym aparatem.
Awatar użytkownika
Leia

Post autor: Leia »

Boskie są te Twoje kurduple, a ten skok na focie - genialny! Fajnie, że zamierzasz kupić klateczkę, bo ta to faktycznie mała. Niech się chłopaki dobrze chowają, bo są naprawdę świetni! Mizianko!
Awatar użytkownika
maua_czarna

Post autor: maua_czarna »

Czytam, ogladam i zapowiada sie, ze bede czestym gosciem w Waszym temacie :)
Szczuraski sa przekochane, a zdjecia superowe :D
Czekam a zdjecia chlopakow w nowej klateczce ;)
Obrazek Chrupka i Banieczka :)
Obrazek: Myszka,Bohun, Glorka, Ciri, Loluś, Bryndza, Blixa, Żorżeta, Groszek, Zagłoba, Soldat, Brusi, Anarchia, Rebelia,Rusalka, Ebola, Kofola, Obalka, Dżuma, Sepsa
merch

Post autor: merch »

Sliczne szczurki , zwlaszca kaptur aguti :).

Problem ze smrodem to problem za malej klatki i zlej sciolki, gdyby mialy duza klatke i nasypalbys dobrej sciolki ( chipsi mais, cats dream) moglbys spokojnie sprzatac raz na dwa tygodnie.
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Awatar użytkownika
Dorotka96

Post autor: Dorotka96 »

Kapturzaki aguti są śliczniuchne, nie wiem, czemu chciałam TYLKO zwykłego kapturka...
Ale Odinki nie zamienie na żadną inną!
Pocałowac w brzuszek proszę.
Dorotkowe prosiaki:Kiwający siusiumajtek oraz Kozackie jagniątko plus kot Mufek.
za TM Julka, Frutka, Odinka, Niunia, patyczak Kijusia i kocur Puchacz (*)...
Żółwik Tuptuś u Muchy.
Derek

No narazie sypię im żwirek bentonitowy i pinio. Jak się skończy kupię coś innego - spróbuję tego co polecacie. Poza tym dosypuję im troszeczkę neutralizatora do kuwet (coś takiego: http://www.molinezja.pl/index.php?site= ... ESSID=8230 )
Klatkę powinny dostać nową w przeciągu miesiąca. Dzięki za buziaczki (dla szczurków ;) )
merch

Post autor: merch »

zwirek bentonitowy to kiepski pomysl , podobnie jak inne zwirki mineralne, moze byc przyczyna chorob oddechowych u szczurkow.
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Awatar użytkownika
Piromanka

Post autor: Piromanka »

Jakie kochane szczurzaki :-* Piękne!!
Niech się zdrowo chowają.
Pozdrowienia od moich chłopaczków ;D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”