ODMIANY, KOLORY

Pytania i odpowiedzi, czyli ogólnie o szczurach.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
zalbi

Re: Pytanie odnosnie szczurzych odmian kolorystycznych

Post autor: zalbi »

sachma, to jest fuzzowa wpadka..

ponoć są czarne.. ale dla mnie to one sa jakieś brązowawe..

taki kolor ma mamuska, o ile to coś da: http://img299.imageshack.us/img299/7544 ... mi2bu0.jpg

edit: i czy to sa zwykłe fuzzy czy satiny?
Szczur potrzebuje szczura. Taka jest jego natura.
Obrazek
bazarek ciuchowo różnościowy:www
biżu, figurki i inne na zamówienie:www
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

Post autor: sachma »

zalbi, to ja ci nie powiem co to to jasne, bo to równie dobrze może być i beige i topaz i amber :P oczu nie widać dobrze a i meszek zaczął już zanikać.
a z tych ciemnych (wnioskując po focie która mia dałaś kiedy dzieciaki są jeszcze klusiami) widze blacki i agouti, niestety ja musiałabym je porównać w porządnym świetle żeby powiedzieć czy to blacki czy nie - chociaż bardziej na blacki stawiam, ale ten kaptur to jak nic jasniejszy na focie z matką więc agouti.. ręki nie dam..

no ale jak fuzzowa wpadka, to skąd fuzz? jak z zagranicy to papier być musi.. a jak z zoologa to nie mam pytań.. chociaż już widzę tą wpadkę.. ile za nie płacisz?
Awatar użytkownika
zalbi

to szczury z ogloszenia z forum..

nic nie płace.. biorę bo został jeden maluch..

miałam brać rasowca z czech, ale nie wyszło, w fuzzowym miocie EM juz nie ma miejsc, as koro został ten maluszek, to mogę go zabrać do stada, piąty i ostatni szczur jak na razie.
Obrazek
merch

Post autor: merch »

I jak zalbi mas zgo juz to wlkej foteczke , dla mnie ta duza samiczka wygladala na beige z bardzo ciemnymi oczkami , ale fotki duzo zmieniaja.
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
merch

wydaje mi sie, ze czarny

takie rozne tzw rasowce maja duzo roznych genow rozjasnienia koloru, te sprawiaja ze czarny jest nie do konca czarny, ta mama prawdopodobnie byla beige , czyli dziecko moze miec jeden gen rozjasnienia koloru r, i to moglo wplyac na nie do konca czarny :)

Maly sliczny :) ( jak na fuzzika :P)
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Post autor: Nakasha »

Tak, jest czarny :) Może być też tak, że zmienia swój meszek... i nie napiszę, że na "dorosłą" sierść, bo tak właściwie to jej nie ma, LOL, ale w każdym razie może jeszcze zmienić nieco odcień :D Zresztą, pewnie zgubi niedługo większość z tego meszku. :)
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
merch

A przez te rozjasnienia , to Czesi teraz ponownie krzyzyja czarne szczury zeby uzyskac prawdziwie czarne szczury. Bardzo mi sie podoba bo nie ma to jak piekny czarny szczur!

Zreszta te rozjasnienia psuja wiele kolorow, rozjasnienia genem p psuja bezyki i rudziaki rr, rozjasnienia psuja american blue.

Chociaz tez sa korzystne zeby rozjsnic bez szkody dla dark ruby oczow uzywa sie genu mink.

Wtedy jest jeszcze ladniejszy konrast miedzy futerkiem a ciemną barwą oczu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Azi

Post autor: Azi »

merch z rozjaśnieniami to nie jest tak, nie wprowadzaj ludzi w błąd ;) To, że czarny szczur nie jest czarny, wynika z osłabienia genu dominującego w locusie B odpowiedzialnym za eumelaninę, czyli barwnik czarnobrązowy, gdzie dominant daje wynik eumelaniny czarny, a recesyw brązowy. Tzw. rudzienie w późniejszym wieku można zaobserwować także u szczurów heterozygotycznych na tymże locusie, czyli takich, w których przodkiem była jakaś czekoladka ;) To nie locus P tu decyduje. Rozjaśnienia beiga, topaza i platyn to odrębna para kaloszy.

A swoją drogą, w tym się zgodzę, nie ma to jak czarno-czarny szczur :D
merch

Nie wprowadzam azi ludzi w blad. Podaje informcje , ktore sa ogolnie znane i uznane.

Praca hodowlana nad czarnym polega na wyzbyciu sie genow rozjasnien.

I nie bardzo wiem co masz na mysli piszac
osłabienia genu dominującego w locusie B odpowiedzialnym za eumelaninę
wybacz ale nie znam pojecia " oslabienie genu"

gen to gen, sam lub w korelacji z innymi genami odpowiada za jakas ceche. I bardzo prosze jesli podwazasz moje zdanie posluz sie jakims zrodlem , nie tak sobie ....

Itym razem podaje zrodlo z ktorego wiem ze geny recesywne powoduja rozjasnienie czarnego
Other names:
Genetics: True chocolates are non-agouti with the brown gene (aabb). It is also possible for a genetically black rat to look chocolate, if it carries recessives - for example, some aaB-MmRr (black carrying mink and red eye dilute) rats can be an even warm brown, depending on modifiers.
Description: To be a deep, rich chocolate, as even as possible, devoid of dinginess and white hairs or patches. Foot colour to match top. Eyes black.
Status: This colour is recognised in all rat clubs with the name Chocolate

i tu jescze jeden cytat z tej samej strony o rozjasniechach czarnego przez geny recesywne :
Other names:
Genetics: Non-agouti (aa). Black rats carrying other colours (such as red eye dilute, blue, mink, etc) can often be slightly off coloured. Rusting is also a problem that may be linked to carrying recessives, although it is also linked to diet.
Description: To be a deep solid black, devoid of dinginess and white hairs or patches. Base fur to be black. Foot colour to match top. Eyes black.
Status: This colour is recognised in all rat clubs over the world with the name Black
Podwazanie tego co pisze na zasadzie wiem lepiej bo wiedza do mnie dochodi przez objawienie , jak rowniez poslugiwanie sie sobie tlko znana terminoloia genetyczna typu " oslabienie genu"
uniemozliwia merytoryczna wymiane argumetow czy pogladow.

Poza tym polemizowalabym z tym ze rudzenie bierze sie z genu b w korelacji z genem B bo w ten sposob w sklepach byloby szczurow czekoladowych mnostwo , a ja na razie nie spotkalam zadnego czekoladowego sklepowca a rudziejacych czarnych sklepowcow znalam cale mnostwo.
Obrazek
Awatar użytkownika
zalbi

to mogę wpisać do ksiażeczki, że Dante jest czarny?
Obrazek
merch

tak :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Azi

Post autor: Azi »

zabli, no jasne :)
merch pisze:Podwazanie tego co pisze na zasadzie wiem lepiej bo wiedza do mnie dochodi przez objawienie , jak rowniez poslugiwanie sie sobie tlko znana terminoloia genetyczna
khik i kto to mówi? Mnie, w odróżnieniu od Ciebie, nie zależy na zgrywaniu wykształconego genetyka, którym nie jestem - i Ty też nie, a moja terminologia jest taka, aby każdy mógł ją zrozumieć. Przepraszam, powinnam napisać "osłabienie ekspresji genu", wybacz mi tę nieuwagę. Jeżeli nadal nie rozumiesz, to najwyraźniej nie rozumiesz pewnych podstaw.

Cytujesz, źródła nie podałaś, ja też mogę sobie coś po angielsku napisać i wrzucić w cytat, więc w niczym nie jesteś lepsza, jak tylko w tym, że tworzysz pseudonaukowe i mądro-wyglądające podwaliny swoich teorii - patrz doskonałość dzikusów, a pewien temat w tym dziale. Akurat nie musisz się wysilać na podawanie strony z której to pochodzi, gdyż ją znam. Tylko, powiedz mi, jaki jest sens kurczowo trzymać się rzeczy sprzed 4 lat, gdy życie pokazuje coś innego?

Poza tym rozumiesz znaczenie słowa "także"?
merch

Och przepraszam link do strony sie nie wkleil

http://www.hawthorn.org.uk/varieties.asp

W czym jeszcze moge Pani pomoc ?

A te nowoczesne hiper zrodla , nie te moje przestarzale moge poprosic ?

I przykro mi , ale Twojej terminologii nie moze zrozumiec kazdy , bo ja jej nie rozumiem , co gorsza , jesli ktos czegos nie rozumie w normalnej , ogolnie przyjetej terminologi , to moze sobie sprawdzic co znaczy dany termin , jesli ktos posługuje sie sobie tylko znana terminologia takiej mozliwosci nie ma.

I moze doprecyzuj co zycie pokazalo, rozumiem ze tabuny czekoladek w zoologach na skutek mnozenia sie pospolitych czarnych rudziejacych szczurow.

I jeszcze jedno locus , loci to rzeczownik lacinski , nie odmieniamy do po polsku takze nie jest prawidlowa forma locusie.

Podobnie jak nie ma zwierzat bez jakiegos loci , ale usilowalam juz to tlumaczyc czlonkom shsr na forum shsr.
Ostatnio zmieniony czw lut 19, 2009 11:23 pm przez merch, łącznie zmieniany 4 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Agata

Post autor: Agata »

Bardzo proszę o trzymanie się tematu dyskusji.
Sprawy prywatne załatwiamy przez PW.
(...) szczurki nie znają dobrych manier. Ale chłopcy powinni.
Moje kapturowe szczęście: Dziunia[']; Koko['] i Kiki[']
Kokosanki: Nika['], Lala['] i Mila
ODPOWIEDZ

Wróć do „O szczurach”