Bonita zwana Nitusią (~15.04.2007 - 26.02.2009)

Miejsce dla tych, których już z nami nie ma...

Moderator: Junior Moderator

Izabela

Bonita zwana Nitusią (~15.04.2007 - 26.02.2009)

Post autor: Izabela »

Bonita przyjechała do nas z warszawskiej interwencji w maju 2007 roku, jako kilkutygodniowe maleństwo (przyjęliśmy umownie, że urodziła się 15.04.2007), wraz z dwiema siostrami Tolą i Jagusią. Była wtedy najmniejsza z całej trójki, ważyła 37 g. Potem jadła, jadła, jadła, rosła, rosła, rosła, tyła, tyła, tyła, bez opamiętania. W dorosłym życiu była wielkogabarytową, tłuściutką „Niteczką” - jej waga przekroczyła 700g - całe życie chadzającą trochę własnymi ścieżkami, nie przepadającą za dotykiem, a tym bardziej za mizianiem. Zdrowa do stycznia tego roku, kiedy to zaczęliśmy obserwować senność, powolny spadek wagi i problemy neurologiczne – przykurcze przednich łapek, brak równowagi, nierówne chodzenie, wielkie garnięcie się do ludzi i jeszcze większą potrzebę bycia dotykaną, mizianą itp. - w przypadku Bonisi nie było to normalne. Po zrobieniu rtg lekarz stwierdził chore serce oraz skrzywienie kręgosłupa w odcinku piersiowym. Przenieśliśmy ją (i Tolę do towarzystwa) do nowej, poziomej klatki, urządzonej bezpiecznie dla niej – bardzo szybko ją zaakceptowała, chyba czuła, że lepiej jest jej się w niej poruszać.
Na lekach szczura poczuła się trochę lepiej, jej stan wydawał się w miarę stabilny, ale problemy neurologiczne, niestety, postępowały – Nitusia coraz gorzej jadła, głównie pokarm półpłynny, bo twardego nie mogła utrzymać w łapkach.
Trzy czy cztery dni temu nastąpiło nagłe pogorszenie stanu Bonisi – apatia i całkowita utrata apetytu, do tego stopnia, że nie mieliśmy jak jej podawać leku, który brała na serce (próbowaliśmy wszelkich sposobów, łącznie z wlewaniem pipetą na siłę) przez co za chwilę doszły problemy z oddychaniem. Podawanie leków rozszerzających oskrzela oraz wzmacniających kroplówek niczego nie dało – wczoraj ją pożegnaliśmy....

Gdy była malutka
Obrazek Obrazek Obrazek

I gdy już nie była taka malutka
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kolejny szczurek, którego z nami już nie ma. Nie wiem, co napisać. Brakuje mi słów, by nazwać to, co czuję, gdy od nas odchodzą... Nienawidzę tego uczucia, jest zbyt przytłaczające :'(
TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;
Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio
merch

Re: Bonita zwana Nitusią (~15.04.2007 - 26.02.2009)

Post autor: merch »

Bonisia, po raz pierwszy widzialam ja chyba jeszcze wczesniej od Izy, poszlismy do krwiopijki zobaczyc interwencyjne maluszki , dwa Waciki Helen i Jagusie, Bonitke i Tole Izy , Byly takie rozkoszne , szybko uporaly sie z gerberkiem , Jagienka usnela na ramieniu...., Gdzies powinny byc foteczki wtedy zrobione...Za szybko stanowczo za szybko odchodza, mam nadzieje ze po drugiej stronie juz bawia sie dobrze .....
Awatar użytkownika
RattaAna

Post autor: RattaAna »

brałam udział przy "pakowaniu" maleństw do pudełka, w którym krwiopijka przewoziła je z W-wy do siebie. Jak czytam, że odchodzą ogony z tej interwencji, odczuwam lęk...

[`] Bonita
mój cały babiniec już za TM...
[*] Fiona Pumka Lusia Tola Layla Sheila Zbójka Rita Frida Ziuta Emma Laguna Dotka Szelma Andariel i kotka Loona
[/size]
Izabela

Może gdyby nie trafiła do mnie, tylko zgodnie z pierwotnym planem pojechała do Heleny, może żyłaby jeszcze... Jagusia, Vanisia, teraz Boni - na 4 interwencyjne szczurki została tylko Tolusia... Między nimi po drodze jeszcze Buba i Blusia...Może w ogóle nie powinnam mieć szczurów? Tak bardzo staram się je leczyć, tak bardzo chcę, by były zdrowe, a one tak szybko umierają... W kolejce stoi Kivusia - o życie walczy od ponad miesiąca, jeszcze się nie poddaje, ale jest w tej kolejce, żadnej innej...
Sorry, chyba się trochę podłamałam.
TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;
Awatar użytkownika
Leia

Post autor: Leia »

[*]...tak mi przykro, nie wiem, co powiedzieć...takie kochane szczurki odchodzą...
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Izabela , to smutne kiedy taki kochany ogonek odchodzi , więc współczuję ci,
rozumiem ból i to , jak jest ciężko ; ale za to była wśród kochającychją ludzi
i otrzymała dużo miłości i dobrą opiekę ...
Trzymaj się jakoś , dbaj i kochaj nadal swoje szczurki , przynajmniej tyle możemy,
kiedy wszystko inne zawodzi...
Dla Niteczki ['] ...
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Awatar użytkownika
pin3ska

Post autor: pin3ska »

była śliczna...

[*]
Bazarek: szczurkowe rzeczy, ciuszki, biżuteria, książki... Zapraszam :)

“...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. "(Coco Chanel)
doreczka82

Post autor: doreczka82 »

:( [*] dla Bonity, śpij spokojnie maleńka...
Misza (4 mies.), Bobek ( 1rok 10 mies.) [*] [*] - na zawsze w moim sercu
anik1

Post autor: anik1 »

[*]dla ślicznej szczuruni.
Izabela - wszyscy wiemy, ze maluchy zyją krótko, zrobiłaś co mogłaś, ale ona wybrała bieganie z innymi kochanymi ogonkami za Tęczowym Mostem. Miala cudowne życie tutaj, ale wierze że za TM znajdzie wieczne zdrowie. Trzymaj się.
Awatar użytkownika
strup

Post autor: strup »

(*)
ruth. oktawia. mela. fibi. odetta. bit. box. bletka. blesss ya. puff. bella. dorotka.
(*) hera. schizma. kryszna. kometa. sziwa. freya.

Obrazek
Awatar użytkownika
Telimenka

Post autor: Telimenka »

Izabelo oczywiscie ze jestes wspanialym domkiem dla szczurkow.. i powinnas zdecydowanie je miec.
Otaczasz je miloscia i dobra opieka. One po prostu zbyt szybko odchodza, taka ich "uroda".. mozesz miec nadzieje ze cos sie na to poradzi i kochac dalej swoje kruszynki..

[']['] dla Bonity
W oczekiwaniu na dwa Nakotowe Bebetki :):) <3

[']..: Rudolf,Telimenka,Bazylek,Jogi,Kuha,Pupa,Ylah,Eliot,Capri,Ember,Ekler,Fizyk, Flos...
Izabela

Dziękuję wszystkim
ODPOWIEDZ

Wróć do „Odeszły...”