Żywiołowy

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

iwona86

Żywiołowy

Post autor: iwona86 »

To mój pierwszy szczurek i ogólnie przeczytałam i kilkanaście stron o tej tematyce i książki, a teraz znalazłam to forum, mimo to nie znalazłam odpowiedzi na mój problem. Filip ma 5 tygodni, u mnie jest tydzien, ma dużą klatkę z "atrakcjami", jednak drugiego dnia pobytu u mnie musiałam otworzyć klatkę i chciałam wsadzić domek, jako że wydawało mi się, że mam spokojne zwierzątko poprosiłam mame o popilnowanie w razie gdyby uciekał, ani się obruciłam a on zeskoczył z wysokiej szafki wskoczył pod zlew a następnie za rury od centralnego ogrzewania, myślałam, że nie uda się go wyciągnąć, ale po 2h kiedy mama go zagoniła do mnie udalo mi się go złapać. Od tamtej pory zorientowałam się, że mój Filip jest niezwykle żywiołowy. Chętnie wychodzi z kaltki i jest ciekawy świata(aż za nadto), ale sekunde posiedzi na kolanach i już ma ochote wyskoczyć a zwyczajnie boję się kolejnej ucieczki, która tym razem może się skończyć tragicznie. Pomóżcie, co mam robić, z kieszeni zaraz ucieka, z łóżka zeskakuje i ledwo go łapie, słowem mały nicpoń. Jak wejdzie na kolana to go głaszcze, skrobie, jak to szczurki lubią, a ogólnie mówie stonowanym głosem, na prawdę nie wiem co robić :(
Awatar użytkownika
zalbi

Re: Żywiołowy

Post autor: zalbi »

szczura nalezy najpierw oswoic. oswojony będzie wtedy, gdy zawołany przez ciebie do Ciebie podejdzie. Wtedy też możesz zacząć puszczać go po mieszkaniu bo będziesz pewna, że gdy gdzieś zniknie to wróci.

mieszkanie nalezy dobrze zabezpieczyć gdy chcemy żeby szczurek biegał wolno poza klatką. dziury nalezy zatkać, zabezpieczyć kable a jeżeli nie chcesz, żeby wchodził np do kuchni - po prostu zamknąć drzwi.

tak na przyszłość: nie kupuje się szczurów w sklepie zoologicznym tak samo jak od pseudo hodowców. szczura możesz zaadoptować z forum lub kupic w hodowli zrzeszonej z shrsp.

Twojemu szczurkowi przyda się szczurze towarzystwo tej samej płci, zaadoptuj mu kolegę z forum.
Szczur potrzebuje szczura. Taka jest jego natura.
Obrazek
bazarek ciuchowo różnościowy:www
biżu, figurki i inne na zamówienie:www
Awatar użytkownika
Akka

Re: Żywiołowy

Post autor: Akka »

Większość młodziutkich szczurków chce się "wyszaleć", i ciekawość jest cechą zupełnie naturalną ;) kiedy będzie już oswojony próbuj zająć go zabawą ze sobą i trochę zmęczyć, oczywiście tak jak pisała zalbi zabezpiecz mieszkanie. Nawet taki żywiołowy szczurek może się przestraszyć i schować w kąt z którego później będzie go ciężko wyciągnąć.
Obrazek
Ze mną: ♥ Batasuma, Guernica, Negra, Blixa ♥
Odeszły: Dżuman, Karbonka, Harpi, Yerstina, Indali, Ramona, Hawana, Iskariot, Szpilka, Luna [*]
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”