Woda
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

z kranu czy z butelki?
hej , wła?nie się przestraszyłam , bo na stronce szczury.w.interia.pl wyczytałam , że szczurkom do poidełka trzeba nalewać wody mineralnej , a w najgorszym przypadku przegotowanej .Kłopot w tym , że ja cały czas daję i dawałam moim szczurkom zwykł? zimnaw? kranówę . Czy robię ?le ? Powiedzcie czy mam się martwić? 

Woda
Powiem tak: od kranowy natychmiast szczur trupem nie padnie ale nie jest to najzdrowsze.
Warto przypomniec, ze nasza kranow to woda, ktora nie jest praktycznie w ogole zdezynfekowana (pomijam te dluga droge, ktora woda przeplywa w rurach - bakterie moga pasc trupem od rdzy
)
A tak calkiem powaznie: to nie jest najlepiej. Woda z kranu (jak juz wspomnialam) zawiera mase bakterii i zwiazkow trujacych dla organizmu (przez nasz polskie, zardzewiale rury, nie zmieniane filtry... a ilosc filtrow - az jeden - nie budzi zaufania).
Czyli zalozyc mozemy, ze szczur pije to, co czyjes psy w wakacje nasiusialy do jeziora
Dlatego warto jest zainwestowac w niegazowana wode mineralna, badz podawac wode z filtra domowego, ewentualnie przegotowana.
Warto przypomniec, ze nasza kranow to woda, ktora nie jest praktycznie w ogole zdezynfekowana (pomijam te dluga droge, ktora woda przeplywa w rurach - bakterie moga pasc trupem od rdzy

A tak calkiem powaznie: to nie jest najlepiej. Woda z kranu (jak juz wspomnialam) zawiera mase bakterii i zwiazkow trujacych dla organizmu (przez nasz polskie, zardzewiale rury, nie zmieniane filtry... a ilosc filtrow - az jeden - nie budzi zaufania).
Czyli zalozyc mozemy, ze szczur pije to, co czyjes psy w wakacje nasiusialy do jeziora

Dlatego warto jest zainwestowac w niegazowana wode mineralna, badz podawac wode z filtra domowego, ewentualnie przegotowana.
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
Woda
Jesli mieszkasz w wieelkim miescie (typu Warszawa itp) to od podania szczurowi wody z kranu może sie on rozchorować, lub co najgorsze, zejść z tego świata.
Nie żatruję, w części miast polski nie zaleca się pić wody z kranu :shock:
Jeśli jednak masz to szczęscie, że mieszkasz w miejscu, gdzie kranówa jest pitna dla ludzi, to zupełnie nie masz się czym martwić.
Powiem nawet, że w wiekszosci miejscowości woda w kranie jest lepsza niż niektóre "wody mineralne", produkowane z wody destylowanej i tzw. wsadu mineralnego
:stop:
Nie żatruję, w części miast polski nie zaleca się pić wody z kranu :shock:
Jeśli jednak masz to szczęscie, że mieszkasz w miejscu, gdzie kranówa jest pitna dla ludzi, to zupełnie nie masz się czym martwić.

Powiem nawet, że w wiekszosci miejscowości woda w kranie jest lepsza niż niektóre "wody mineralne", produkowane z wody destylowanej i tzw. wsadu mineralnego
:stop:
Woda
Ja jestem za podawaniem wody mineralnej, choć najlepiej to byłoby z jakiegoś źródełka.
Zastanawia mnie jednak mechanizm działania podajnika. Nie wiem czy mieliście z tym problem, ale ja mam wrazenie, że nie zawsze chce on działać. Kiedy wlewam wodę naturalnie potrząsam zbiornikiem, ale mimo wszystko woda jakoś nie chce leciec. Bacznie obserwuje Tashę, i kiedy widzę, jak z upore próbuje łapkami potrząsać rurką by się napić, to znak, że coś nie tak z podajnikiem.
Zastanawia mnie jednak mechanizm działania podajnika. Nie wiem czy mieliście z tym problem, ale ja mam wrazenie, że nie zawsze chce on działać. Kiedy wlewam wodę naturalnie potrząsam zbiornikiem, ale mimo wszystko woda jakoś nie chce leciec. Bacznie obserwuje Tashę, i kiedy widzę, jak z upore próbuje łapkami potrząsać rurką by się napić, to znak, że coś nie tak z podajnikiem.
Koniec szczurzej epopei....
['] Ash, Tasha, Missi, Matylda, Root, Hash, Pinki, Mju, Dimon, Karina, Ciamek, Śnieżynka Duża, Śnieżynka, Lilu, Lila
['] Ash, Tasha, Missi, Matylda, Root, Hash, Pinki, Mju, Dimon, Karina, Ciamek, Śnieżynka Duża, Śnieżynka, Lilu, Lila
Woda
Tu nie chodzi raczej o roznice w skladzie mineralnym a o kamien, ktory osadza sie w wodzie kranowej. Poza tym - jakby nie patrzec - woda przegotowana "wygotowuje" bakterie. Wiec ma same plusy. Spotkalam sie juz z przypadkiem, gdzie szczurek mial kamien w nerce a podawana byla woda z kranu (!).
Woda z kranu plynie przez zardzewiale rury, ktore nie sa wymieniane od kilkunastu dobrych lat - stad czesto zolty odcien wody (a rdza jest jak najbardziej trujaca), rozwijajace sie bakterie i grzyby - w wilgotnych i "ostalych" rurach - pomijajac kwestie z filtrami.
Woda z kranu plynie przez zardzewiale rury, ktore nie sa wymieniane od kilkunastu dobrych lat - stad czesto zolty odcien wody (a rdza jest jak najbardziej trujaca), rozwijajace sie bakterie i grzyby - w wilgotnych i "ostalych" rurach - pomijajac kwestie z filtrami.
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
Woda
Agatko jaką wodę pija twoja Ruda??
w domu szaleją --> Czika (psica), i ogoniaste: Brązowa, Nika, Lilith,Dara i Tavi
gdzieś tam --> Szatan, Czedar, Gałka,Zuzu, Kremówka, Gryzelda,Mamuśka, Cykorka i Kreska.....
gdzieś tam --> Szatan, Czedar, Gałka,Zuzu, Kremówka, Gryzelda,Mamuśka, Cykorka i Kreska.....
Woda
Jeżeli mam więcej pieniążków to jej kupuję w takiej prostokątnej butelce wodę, ona ma w środku jakby jakieś pływające wiurki, jest w zoologiku i kosztuje tak ze 6-8 zł ( firmy niestety nie znam, ale jakaś zagraniczna). Droga ale moja szczurzyca ją uwielbia , jeżeli z kasą trochę gorzej to kupuję wode niegazowaną żywiec.
Woda
Agatko spisz proszę Cię nazwę tej wody bo chciałabym dogodzić mojej Gałce...ostatnio pija wodę z brzoskwiniowym vibowitem
aż jej się uszy trzęsą 

w domu szaleją --> Czika (psica), i ogoniaste: Brązowa, Nika, Lilith,Dara i Tavi
Woda
Tak jak obiecałam mam wszystko na temat tej wody. A więc:
CENA: 6.90( niestety tak drogo, ale jestem pewna że dostaniesz taniej)
Nazwa:Nager-Trank
FIRMA: Vitakraft ( nawet nie wiedziałam o tym
) To na tyle i bardzo ją polecam, moja Ruda straaaasznie za nią przepada, lecz cena nie pozwala mi na zbyt częste kupowanie tej wody 
CENA: 6.90( niestety tak drogo, ale jestem pewna że dostaniesz taniej)
Nazwa:Nager-Trank
FIRMA: Vitakraft ( nawet nie wiedziałam o tym

Woda mineralizowana
Poniewaz drapiace sie szczurki nie sa przyjemnym widokiem a nie chce przegiac z samodzielnym podawaniem im wapna ( glownie tu chodzi o starszego szczura) ,kupilam lobuzom wode mineralizowana Vitakraft dla gryzoni .W skladzie sa algi ,wapno,sod,potas,magnez. Widze ,ze smakuje im bo rzucaja sie na nia jak moj syn na cole .Czy ktos moze testowal te wode na swoich szczurkach? A moze wystarczyloby czasami dac im wode mineralna zamiast zwykla? Ta Vitakraft jest strasznie droga ( 7 zl. za 1/2 litra)
"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein
nager trank Vitakraftu
witam. kupiłam Natce wodę NAGER TRANK dla gryzoni na bazie wody mineralnej wzbogaconej algami. czy ktos slyszal o tej wodzie? co o niej wiecie i myslicie? czy moge taka wode podawac malutkiej Biance? :?
Woda
Ja widziałm taka wode w sklepie... Miała niebieski kolor... Vitakraft, to raczej dobra firma i nie sadze,
zeby to zaszkodziło Twojej Biance... :? Ja podaje wode mineralna, mamy z felkiem jedna na spóle i jest dobrze
Nie podawałam jej (tej Nager Trank) zadnym swoim gryzoniom, wiec nic wiecej nie moge powiedziec
zeby to zaszkodziło Twojej Biance... :? Ja podaje wode mineralna, mamy z felkiem jedna na spóle i jest dobrze

Nie podawałam jej (tej Nager Trank) zadnym swoim gryzoniom, wiec nic wiecej nie moge powiedziec

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
i ich ciudne szczurki
Madzia-Jadzia i jej szczęscie Feluś
nr gg 1402868
i ich ciudne szczurki

Madzia-Jadzia i jej szczęscie Feluś
nr gg 1402868