Oswojenie (trochę) starszego szczurka :)
Moderator: Junior Moderator
Oswojenie (trochę) starszego szczurka :)
Mam problem. Mój szczurek jest u mnie około 2 (lub nawet 3) tygodnia, jednak nadal boi się wejść mi na ręce (kupiłem go sklepie zoologicznym). Wcześniej b.rzadko brałem go na ręce ze względu na to, że strasznie się tego bał. Teraz jednak, po tym jak przeczytałem o sposobach oswajania, zdecydowałem się na sposób "na siłę"( wcześniej głaskałem swoją pociechę w klatkce). Mimo to ucieka z mojej ręki, a jak już się znajdzie pod moją koszulką ucieka ( chodź byłem spokojny, było cicho i się nie ruszałem) Narasta więc pytanie - Czy nie zapóźno na oswajanie?
Kiedy go kupowałem miał 4 tygodnie.

Re: Oswojenie (trochę) starszego szczurka :)
nie dziw się, że sie boi. masz za swoje - kupiłeś szczura w zoologu. nie kupuje się szczurów w zoologach, z allegro, z pseudo hodowli...
przygarnij szczurkowi towarzystwo z forum - będziesz miał oswojonego szczura i Twój przekona sie wtedy do człowieka. nie trzyma sie szczurów samotnie.
poza tym skoro czytałes już duzo podobnych tematów na forum to dlaczego nie podpiąłeś się pod którys tylko załozyłeś nowy temat?
przygarnij szczurkowi towarzystwo z forum - będziesz miał oswojonego szczura i Twój przekona sie wtedy do człowieka. nie trzyma sie szczurów samotnie.
poza tym skoro czytałes już duzo podobnych tematów na forum to dlaczego nie podpiąłeś się pod którys tylko załozyłeś nowy temat?
Ma domek w klatce ? Wyjmij go,bo przeszkadza w oswajaniu.
Weź na ręke jakiegoś dropsika i włóż ją do klatki.Szczurek zwabiony zapachem przyjdzie.Kiedy podejdzie możesz go delikatnie pogłaskać drugą ręką.
ale oswajanie nie polega na dawaniu mu jedzenia,bo nauczy się że jesteś tylko dostawcą.
Spraw mu jakiegoś kolegę (jeśli to dziewuszka to koleżankę. ).Popatrz w dział zwierzaki,tam są straszne słodziaki,może znajdziesz coś interesującego?
Szczurki z forum są oswojone,Twój szczurek w towarzystwie szybciej przekona się do ludzi.Poza tym szczur jest zwierzęciem stadnym i musi mieć kolege,bo umrze nieszczęśliwie.
Szczur samotny więcej choruje,więc drugi ciur nie będzie drożej kosztować,moze uratować Cię przed wydawaniem więcej u weta niż trzeba.
Weź na ręke jakiegoś dropsika i włóż ją do klatki.Szczurek zwabiony zapachem przyjdzie.Kiedy podejdzie możesz go delikatnie pogłaskać drugą ręką.
ale oswajanie nie polega na dawaniu mu jedzenia,bo nauczy się że jesteś tylko dostawcą.
Spraw mu jakiegoś kolegę (jeśli to dziewuszka to koleżankę. ).Popatrz w dział zwierzaki,tam są straszne słodziaki,może znajdziesz coś interesującego?

Szczurki z forum są oswojone,Twój szczurek w towarzystwie szybciej przekona się do ludzi.Poza tym szczur jest zwierzęciem stadnym i musi mieć kolege,bo umrze nieszczęśliwie.
Szczur samotny więcej choruje,więc drugi ciur nie będzie drożej kosztować,moze uratować Cię przed wydawaniem więcej u weta niż trzeba.

Niestety, ledwo co udało mi się namówić rodziców na tego szczurka... A głaszczę go bezproblemowo. Tylko na rękę nie za bardzo chce wejść ;/
jeżeli masz zamiar trzymac szczura samotnie to najlepiej oddaj go. zamiesc ogłoszenie w dziale zwierzaki.
meczysz to zwierze.
zajmij sie szczurami, gdy będziesz juz mieszkał sam i będziesz mógł zapewni zwierzakowi odpowiednie warunki.
meczysz to zwierze.
zajmij sie szczurami, gdy będziesz juz mieszkał sam i będziesz mógł zapewni zwierzakowi odpowiednie warunki.
To to samo co trzymanie motyla w słoiku bo są ładne.
Niestety,szczury są zwierzętami stadnymi,podobnie do ludzi,nie wolno ich trzymać samotnie.
Jakbyś się czuł trzymany w klatce,oderwany nagle od rodziny, i jakaś łapa chce cię wyjąć na zewnątrz.
Szczury mające towarzysza sa bardziej przymilne,lubią bardziej przytulanie
Szczury nie mające towarzysza częściej chorują.
Szczury mające towarzysza są szczęśliwsze - może ktoś go wyiskać,przytulić,owinąć razem swoje ogonki...
Szczury nie mające towarzysza mogą szybciej umrzeć.
Chce szczura ale na dwa się rodzice nie zgodzą a zwierzak jest nieszczęśliwy.
Nie ma rady:
-Albo oddasz szczurka dla jego dobra
-Albo adoptujesz mu towarzysza.
-Albo szczur będzie sam,umrze samotnie i nieszczęśliwie.
(Doradzam odpowiedź trzecią,jest godna pochwały*)
*Ironia.
Niestety,szczury są zwierzętami stadnymi,podobnie do ludzi,nie wolno ich trzymać samotnie.
Jakbyś się czuł trzymany w klatce,oderwany nagle od rodziny, i jakaś łapa chce cię wyjąć na zewnątrz.
Szczury mające towarzysza sa bardziej przymilne,lubią bardziej przytulanie
Szczury nie mające towarzysza częściej chorują.
Szczury mające towarzysza są szczęśliwsze - może ktoś go wyiskać,przytulić,owinąć razem swoje ogonki...
Szczury nie mające towarzysza mogą szybciej umrzeć.
Chce szczura ale na dwa się rodzice nie zgodzą a zwierzak jest nieszczęśliwy.
Nie ma rady:
-Albo oddasz szczurka dla jego dobra
-Albo adoptujesz mu towarzysza.
-Albo szczur będzie sam,umrze samotnie i nieszczęśliwie.
(Doradzam odpowiedź trzecią,jest godna pochwały*)
*Ironia.
Spróbuję jeszcze uprosić rodziców. Jeśli nie to oddaje...
To chyba bedzie najlepsze wyjście,lepsze to niż żeby miał być sam.Daj ogłoszenie w dziale ``Zwierzaki,,
i zdjęcia.Może ktoś go przygarnie.
i zdjęcia.Może ktoś go przygarnie.

Izold, daj na razie spokój.
Dobrze, że chłopak zrozumiał od razu o co chodzi bo większosc upiera się, że szczur trzymany samotnie będzie szczęśliwy.
Porozmawiaj z rodzicami o tym itd, ale jest jeszcze pewna sprawa:
czy będziesz mógł adoptowac z forum szczurka i czy Twoi rodzice podpiszą umowę adopcyjną?
jaką masz klatkę? bo klatka odpowiednia na dwa szczurki musi miec odpowiednie wymiary..
Dobrze, że chłopak zrozumiał od razu o co chodzi bo większosc upiera się, że szczur trzymany samotnie będzie szczęśliwy.
Porozmawiaj z rodzicami o tym itd, ale jest jeszcze pewna sprawa:
czy będziesz mógł adoptowac z forum szczurka i czy Twoi rodzice podpiszą umowę adopcyjną?
jaką masz klatkę? bo klatka odpowiednia na dwa szczurki musi miec odpowiednie wymiary..