Czy już czas a spacerki?
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Czy już czas a spacerki?
Hej,zapewne wszyscy mnie tu znają, i tym razem to ja mam pytanie :
czy około 2 miesięcznego szczurka można puszczać na ziemie?
Mam trzy 2-miesięczne : Truflę,Piernika i chłopca Omleta (jest to rodzeństwo więc chyba to dziedziczne ze kochają spacery) Trufla i Omlet kochają już złazić na ziemię,(Nigdy razem,nie chce ogonów pochodzacych z rodzenstwa!!) zakopywać się w ciuchach mojej siostry pod biurkiem, szukać jedzenia pod szafami, gonić się z koleżankami/kolegami...
Problem w tym że moja trójeczka nie jest jeszcze oswojona.(Piernika pod uwage nie biore,ona tylko śpi.) Ale Trufla chodzi za Tequilą a Omlet za Wirusem,więc to chyba bezpieczne...
A kiedy je coś wystraszy to uciekają na biurko,nie wchodzą w żadne szpary,tylko pod łóżko,do ich szafy, lub w głośnik na biurku.
Nie wiem czy ich wybiegi mam ograniczać do biurka i łóżka czy może już zacząć oswajać je z podłogą?Jak myślicie?
czy około 2 miesięcznego szczurka można puszczać na ziemie?
Mam trzy 2-miesięczne : Truflę,Piernika i chłopca Omleta (jest to rodzeństwo więc chyba to dziedziczne ze kochają spacery) Trufla i Omlet kochają już złazić na ziemię,(Nigdy razem,nie chce ogonów pochodzacych z rodzenstwa!!) zakopywać się w ciuchach mojej siostry pod biurkiem, szukać jedzenia pod szafami, gonić się z koleżankami/kolegami...
Problem w tym że moja trójeczka nie jest jeszcze oswojona.(Piernika pod uwage nie biore,ona tylko śpi.) Ale Trufla chodzi za Tequilą a Omlet za Wirusem,więc to chyba bezpieczne...
A kiedy je coś wystraszy to uciekają na biurko,nie wchodzą w żadne szpary,tylko pod łóżko,do ich szafy, lub w głośnik na biurku.
Nie wiem czy ich wybiegi mam ograniczać do biurka i łóżka czy może już zacząć oswajać je z podłogą?Jak myślicie?
Re: Czy już czas a spacerki?
Jeśli same schodzą na podłoge, to niech schodzą.
Ja osobiście nigdy nie ucze szczurów schodzenia z łóżka (tam są wypuszczane nowe) na podłoge. Jeśli same zaczynają schodzić, nie uniemożliwiam im tego, niech łażą gdzie im sie podoba
Ja osobiście nigdy nie ucze szczurów schodzenia z łóżka (tam są wypuszczane nowe) na podłoge. Jeśli same zaczynają schodzić, nie uniemożliwiam im tego, niech łażą gdzie im sie podoba

Ze mną: LeeLee + Lily
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
Zaczęło się to tak że Tequila miała pozwolenie na łażenie po całym pokoju-dwa młodsze babsztylki siedziały na biurku albo na łóżku.A pewnego razu Tequila wspięła się na szuflade,weszła na szafe i w nią weszła od tyłu przez rozerwaną przez nich listewkę.Jak zobaczyła to Trufla pobiegła zaraz za nią a Piernik umościł się w pieleszach i zasnęła zadowolona że nikt jej nie przeszkadza.
Ogólnie te male szkód nie robią,ale boje się że coś pogryza np kabel, albo łóżko..

Izold na forum jest multum informacji o tym jak zabezpieczyć kable i resztę pokoju.
Poza tym nie wiem czy jest chociaż jedna osoba która by jakichś szkód przez te małe szkodniki nie poniosła. Więc nie łudź się że Tobie się uda.
Poza tym nie wiem czy jest chociaż jedna osoba która by jakichś szkód przez te małe szkodniki nie poniosła. Więc nie łudź się że Tobie się uda.

U mnie jeśli chodzi o kable czy jakieś drewniane elementy to nie muszę się niczym martwić bo mała uwielbia spać za monitorem otoczona przez kable i nawet nie próbowała nigdy podgryźć
to samo tyczy się do półeczek i mniejszych drewnianych elementów nawet nie zaimpregnowanych w żaden sposób. czego nie można powiedzieć o mojej kołdrze poduszce prześcieradle i kocyku
Więc może najpierw wypuść je i uważnie obserwuj w czym gustują twoje ogonki a po kilku dniach takiej obserwacji zabezpiecz to co jest dla niech najlepszym "kąskiem" jeśli można tak nazwać kabel XD (Sam jestem dość zielony w szczurzych sprawach ale wydaje mi się że taki plan wypali) Pozdrawiam i życzę powodzenia 

[*] L'ka
-
Moi panowie dopiero w wieku pół roku zaczęli się interesować kablami
Tak więc nie warto zakładać, że jeśli szczur ignoruje coś teraz, to będzie robił to zawsze 

o kurcze
Dzięki za to info bo moja mała ma 4 miesiące więc kto wie
gusta się zmieniają. Ja kiedyś pierogów ruskich kijem przez szmatę bym nie ruszył a teraz mogę co 2 dzień wsuwać 

[*] L'ka
moje samce po 1.5 roku dopiero kabel przegryzly
taa, nigdy nie ufaj szczurowi
ja po dwóch tygodniach wypuszczania pod kuratelą stwierdziłam, że panny są grzeczne i nie gryzą, więc zaczęłam wychodzić z pokoju na czas wybiegu. no i co? zeżarły mi pościel

ja po dwóch tygodniach wypuszczania pod kuratelą stwierdziłam, że panny są grzeczne i nie gryzą, więc zaczęłam wychodzić z pokoju na czas wybiegu. no i co? zeżarły mi pościel

ze mną: leszek, kendrick
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
A ja dziś odkryłam, że nie mogę zresetować komputera, bo szczury przegryzły kabel łączący reset z resztą
Miałam zdjętą obudowę, a któraś pokonała moje zabezpieczenia w postaci książek wokół szafki 

Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf