Dajcie szansę szczurom sklepowym...!
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: Dajcie szansę szczurom sklepowym...!
ale prawda jest taka, że im dłużej szczur przebywa w sklepie tym trudniejszy jest do oswojenia.. Mam jedną samiczkę ze sklepu kupioną trzy tygodnie temu, akurat zaczyna zmieniac sierśc, więc ma około 2-3 miesiące. daje się głaskac, i czasami wyjmowac, ale w ogóle nie chce siedziec na ręce, najlepiej by uciekła i się schowała, a poświęcam jej naprawdę całe dnie. Kupiłam jeszcze dwa nowe szczurki. w zoologu były może z cztery dni, są młode i o wiele łatwiej się z nimi dogadac, bo szczurzycy jak coś nie pasuje to odpycha łapą i lekko gryzie (nie do krwi). mieszkam na dolnośląskim i tutaj naprawdę ciężko znaleźc sklep ze szczurami, chyba że w takim mieście jak Wrocław.. myżle, że jeżeli ludzie będą brali szczurki z hodowli (ja niestety nie miałam takiej możliwości):( to w sklepach będzie mniej szczurów przeważnie w okropnych warunkach, albo nie będzie ich wcale i wszyscy będą bardziej szczęśliwi i zadowoleni ze swojego pupila, a nie zawiedzieni, że jest na wpół dziki.
kurcze.. ja nie mogę tutaj byc normalnie.. płakac mi się chce jak to wszystko czytam, jak traktuja te biedne niewinne zwierzęta.. a gdyby tylko pomyśłeli
'a gdybym to ja był tym małym zwierzątkiem, czy chciałbym tak mieszkac? Czy chciałbym, zeby mnie tak traktowano?'
I od razu chyba wszystko jasne, że NIE. no ale taki pusty człowiek, jak ci hodowcy :/ pewnie sobie też doda
'no ale nie jestem'
i skazuje te biedne zwierzęta na ból i męczarnię.. kiedy kupywałam, moje dwa szczurki nie wytrzymałam i zwróciłam babie uwagę, że ta klatka jest za mała, że musi im dac jedzienie i posprzątac. dziwnie na mnie popatrzyła, ale, że często tam przychodzę i baba może mnie lubi, albo traktuje jako dobrego klijenta (nie kupuję ciągle zwierząt, ale różne przysmaki moim kotom i psu) posprzątałam tym małym szczurkom i dała dużo jedzenia
'a gdybym to ja był tym małym zwierzątkiem, czy chciałbym tak mieszkac? Czy chciałbym, zeby mnie tak traktowano?'
I od razu chyba wszystko jasne, że NIE. no ale taki pusty człowiek, jak ci hodowcy :/ pewnie sobie też doda
'no ale nie jestem'
i skazuje te biedne zwierzęta na ból i męczarnię.. kiedy kupywałam, moje dwa szczurki nie wytrzymałam i zwróciłam babie uwagę, że ta klatka jest za mała, że musi im dac jedzienie i posprzątac. dziwnie na mnie popatrzyła, ale, że często tam przychodzę i baba może mnie lubi, albo traktuje jako dobrego klijenta (nie kupuję ciągle zwierząt, ale różne przysmaki moim kotom i psu) posprzątałam tym małym szczurkom i dała dużo jedzenia

czarna, zalezy co rozumiesz przez "hodowle". bo jedyne hodowle, z których mozna bra zwierzęta to hodowle shsrp i merch
chodzi mi o tych pseudo hodowców czy jak tam się na nich mówi..
[quote=czarnaxd']myżle, że jeżeli ludzie będą brali szczurki z hodowli [quote]
tu, w tym sensie chodzi Ci o pseudo hodowle?
tu, w tym sensie chodzi Ci o pseudo hodowle?
chodzi mi o pseudo hodowle i o tych ludzi którzy później dostarczają szczurki do zoologa. nie wiedziałam jak to inaczej napisac, ale chyba jest to zrozumiałe, bo raczej w shsrp szczury nie są tak źle traktowane i nie mają takich złych warunków..
Z tego co widzę w tym temacie są argumenty ZA jak i PRZECIW i po obu stronach są to najczęściej argumenty logiczne i zależące raczej od podejścia do sprawy przez daną osobę. Ja sam mam swoją Małą z zoologa i nie żałuję tej decyzji ponieważ widzę jak z miesiąca na miesiąc coraz bardziej się do niej przywiązuję, jednak po jakimś czasie dowiedziałem się o forum i kolejna koleżanka będzie już od hodowcy. Dlaczego ? Dlatego ,że nic nie ma za darmo i mam świadomość tego ,że szczurasy w zoologach cierpią jednak tego typu idee zawsze wiązały się z ponoszeniem dużych "strat". To tak jak mała wojna na której giną ludzie po to aby uczynić w końcu świat lepszym (oczywiście patriotyczna strona konfliktu). Więc wybieram wizję być może kilku lat protestów i nie zmiennych warunków życia ogonków w sklepach w zamian za późniejsze szczęśliwe życie ogółu niż ciągłe życie w kiepskich warunkach bez zapowiedzi poprawy. Mniej więcej tak wygląda moje zdanie.
[*] L'ka
akichimi, a można wiedziec z której hodowli chcesz szczurka?
Właśnie złożyłem ankietę w Happy Feet. Myślisz ,że to dobra decyzja ?zalbi pisze:akichimi, a można wiedziec z której hodowli chcesz szczurka?
[*] L'ka
o, fajnie =) a wiesz już jak długo będziesz czekał? masz jakis szczególny typ umaszczenia itd?
a na wystawie we Wrocławiu będziesz?
____________________________________________________________________________________________________________
tu nie chodzi o to, że szczurki ze sklepów są gorsze.
A to, że my tutaj, na forum, jesteśmy tylko garstką osób posiadajacych szczury - racja, ale ja powiem o tym, że szczurów nie bierze się ze sklepów i że można adoptować jednej osobie, inny użytkownik forum powie innym swoim znajomym i na tym to właśnie polega. Czekając w kolejce do weta powiesz to innym osobom, komuś, kto trzyma szczura samotnie itd.. I już grono uświadomionych osób się powiększa.
a na wystawie we Wrocławiu będziesz?
____________________________________________________________________________________________________________
tu nie chodzi o to, że szczurki ze sklepów są gorsze.
I myślę, że to powinno przemówić do wielu osób.Dlatego ,że nic nie ma za darmo i mam świadomość tego ,że szczurasy w zoologach cierpią jednak tego typu idee zawsze wiązały się z ponoszeniem dużych "strat". To tak jak mała wojna na której giną ludzie po to aby uczynić w końcu świat lepszym
A to, że my tutaj, na forum, jesteśmy tylko garstką osób posiadajacych szczury - racja, ale ja powiem o tym, że szczurów nie bierze się ze sklepów i że można adoptować jednej osobie, inny użytkownik forum powie innym swoim znajomym i na tym to właśnie polega. Czekając w kolejce do weta powiesz to innym osobom, komuś, kto trzyma szczura samotnie itd.. I już grono uświadomionych osób się powiększa.
Maluch ma byś do odbioru na przełomie października/listopada
a co do umaszczenia to w przypadku samiczek był ustalony warunek "w ankiecie w przypadku samiczek musi to być dowolny" ale jaka by nie była będę kochał tak samo
chociaż po cichu liczę na dumbolkowe uszyska :] a co do wystawy chodzi Ci o to co ma być z Hali Stulecia ? Bo widziałem jakieś plakaty na tramwajach ;]

[*] L'ka
zastanawiam się nad kupnem jeszcze jednego samca. z jakiejś dobrej hodowli xd bo nie chcę kastrowac Ryuuka, a kolega by się przydał
może mi ktoś poradzic jak to zrobic? tzn, wybrac szczurka w hodowli 

Wejdź na stronę jakiejkolwiek hodowli- tam są wszystkie potrzebne informacje. Musisz wypełnić CV, ankietę, albo coś w tym stylu (hodowca musi poznać przyszły domek dla wnuka).
Ze mną: Chibi, Riku, Shinju, Kambru, Arai, Chiki, Hagu, Sukui
Za TM: Akai, Filip, Aida, Naka, Lucy, Labisia, Kate, Mariusz, Nezumi, Doku, Haya
Za TM: Akai, Filip, Aida, Naka, Lucy, Labisia, Kate, Mariusz, Nezumi, Doku, Haya
trzeba byc pełnoletnim?
Jeśli jesteś niepełnoletni, to rodzice muszą podpisać umowę.
Wejdź na stronę danej hodowli, tam jest wszystko opisane.
Wejdź na stronę danej hodowli, tam jest wszystko opisane.
Ze mną: Chibi, Riku, Shinju, Kambru, Arai, Chiki, Hagu, Sukui