ODMIANY, KOLORY
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: Jaki to rodzaj umaszczenia?
Zarówno husky, jak i czarny kaptur znajomego zrudziały- od słońca po prostu 

Ze mną: Chibi, Riku, Shinju, Kambru, Arai, Chiki, Hagu, Sukui
Za TM: Akai, Filip, Aida, Naka, Lucy, Labisia, Kate, Mariusz, Nezumi, Doku, Haya
Za TM: Akai, Filip, Aida, Naka, Lucy, Labisia, Kate, Mariusz, Nezumi, Doku, Haya
Inka - matka cała czarna, ojciec nieznany, mała ma ciemne oczka ale nie czarne (na początku myślałam, że może dark ruby?), zasugerowałam się słowami nezu, że może być to pearl?

Kisha - matka to czarny kaptur, a ojciec cały czarny. Mała wygląda mi na husky, ale nie wiem jaki kolor futerka, beż? A oczka red?

Razem - Kisha jest ciemniejsza od Inki

Kisha - matka to czarny kaptur, a ojciec cały czarny. Mała wygląda mi na husky, ale nie wiem jaki kolor futerka, beż? A oczka red?

Razem - Kisha jest ciemniejsza od Inki

Przyznam , ze ten pearl dla mnie wyjatkowo malo prawdopodobny , to bardzo rzadkie umaszczenie.
Charakterystyczne dla pearla sa jakby wlosy w roznych kolorach , czesc wlosow oscistych moze zachowac barwe minka. Na zywo widzialam moze jednego pearla , na fotkach ciut wiecej.
PEARL - To be palest silver, shading to creamish undercolor. Each hair to be delicately tipped with gray evenly over the whole animal. Belly fur pale silver gray. Foot color to match top. Eyes black. (English N.F.R.S.)
Pearl rat owned by Lisa Bossert. Photo ©1984 AFRMA.
http://www.afrma.org/rataoc.htm
http://images.google.com/imgres?imgurl= ... N%26um%3D1
http://www.hawthorn.org.uk/varieties.asp
Czyli wlosy maja byc nie rowne w kolorze, co daje wlasnie efekt takiej polyskliwosci , perlowosci.
Na zdjeciu trudno to chyba ocenic. Ale kto wie moze jesteś szczęściarą
Malutka ak czy siak przesliczna.
Pearl rat owned by Lisa Bossert. Photo ©1984 AFRMA.
http://www.afrma.org/rataoc.htm
http://images.google.com/imgres?imgurl= ... N%26um%3D1
http://www.hawthorn.org.uk/varieties.asp
Czyli wlosy maja byc nie rowne w kolorze, co daje wlasnie efekt takiej polyskliwosci , perlowosci.
Na zdjeciu trudno to chyba ocenic. Ale kto wie moze jesteś szczęściarą

Malutka ak czy siak przesliczna.
Skoro to nie pearl to co? W przypadku Kishy wiem, że na pewno coś beżowego ale konkretnie nie mam pojęcia. Nie znam się na uamszczeniach. Do tej pory moje stadko składało się z black husky, czarne kaptury, agouti i albinos, więc niezbyt urozmaicone. Takie jasne maluchy to dla mnie nowość, dlatego liczę na pomoc bardziej doświadczonych w odgadnięciu ich umaszczenia.
Pooglądałam linki ze zdjęciami i szczerze to nic mi nie pasuje w 100% do niej. Już wiem, że nie jest pearl bo nie ma ticking. Ivory wydaje się podobne ale pewnie w Polsce raczej nie występuje takie umaszczenie, więc odpada. Głupieję już
Co do Kishy to wygląda coś jak amber/topaz. Spokoju mi to nie daje, że nie mogę znaleźć co to za umaszczenie.

Co do Kishy to wygląda coś jak amber/topaz. Spokoju mi to nie daje, że nie mogę znaleźć co to za umaszczenie.
Cofam to co napisałam wcześniej o Ince. Przyjrzałam się jej bardziej i tuż przy skórze sierść jest jaśniejsza, powiedziałabym wręcz, że biała. Więc już sama nie wiem co o tym myśleć. I widzę, że chętnych do pomocy też brakuje 

jak ja przywieziesz to pomoge 

Do Lublina trochę daleko
No chyba, że wybierasz się do Wrocławia na wystawę, wtedy mogę podjechać z małymi 

Nie wybieram sie na wystawe , ale moze bedzie tam ktos zorientowany to pomoze. O ile pamietam pearle w polsce miala tylk Zirr, ale moge sie mylic.
-
- Numer GG: 4379189
- Kontakt:
Jak już husky zbielał to ciężko jest powiedzieć, czy był beige czy topaz, czy może champagne
champagne są najpopularniejsze, więc możliwe, że jest champagne husky. Poza tym topazy/fawny powinny mieć rubinowe oczka, beże ruby, dark ruby lub czarne, a szampanki mają czerwone. Więc stawiałabym na champagne.
Kolor oczu red czy pink to już sama musisz określić, bo to różnie może wyglądać w zależności od oświetlenia... prawdziwe oczy pink mają albinosy, więc jak są ciemniejsze, to są red. Husky mogą mieć nieco jaśniejsze oczka [szczególnie źrenice], więc to może być ciężko określić. Ale stawiałabym na champagne husky.
Co do Twojej białej samiczki z czarnymi oczkami.
Jeśli to nie jest black-eyed white, to jej kolor jest "wadliwy" czyli odbiega od standardu lub jest mieszaniną kilku recesywów lub niesie recesywy co może osłabiać kolor. Równie dobrze może być "słabym" pearlem, jak i "słabym" platinum... tutaj przydałoby się więcej informacji o przodkach... albo jakiś wprawiony sędzia, który oceniał już mnóstwo szczurów nie tylko w Polsce, np. Zirr.
A może być też coś o wiele prostszego - np. husky patched. Czyli husky, który miał tylko kilka małych plamek, które szybko shaszczały i nie widać już oryginalnego koloru... a zostały czarne oczy z typowym dla husky rozjaśnieniem źrenicy [mogą sprawiać wrażenie dark ruby].

Kolor oczu red czy pink to już sama musisz określić, bo to różnie może wyglądać w zależności od oświetlenia... prawdziwe oczy pink mają albinosy, więc jak są ciemniejsze, to są red. Husky mogą mieć nieco jaśniejsze oczka [szczególnie źrenice], więc to może być ciężko określić. Ale stawiałabym na champagne husky.
Co do Twojej białej samiczki z czarnymi oczkami.
Jeśli to nie jest black-eyed white, to jej kolor jest "wadliwy" czyli odbiega od standardu lub jest mieszaniną kilku recesywów lub niesie recesywy co może osłabiać kolor. Równie dobrze może być "słabym" pearlem, jak i "słabym" platinum... tutaj przydałoby się więcej informacji o przodkach... albo jakiś wprawiony sędzia, który oceniał już mnóstwo szczurów nie tylko w Polsce, np. Zirr.
A może być też coś o wiele prostszego - np. husky patched. Czyli husky, który miał tylko kilka małych plamek, które szybko shaszczały i nie widać już oryginalnego koloru... a zostały czarne oczy z typowym dla husky rozjaśnieniem źrenicy [mogą sprawiać wrażenie dark ruby].
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Za TM: 88 szczurzych duszyczek

nakasha , ale w wersji zjasnialy husky niebyloby tego cieplego koloru.
Ivory wykluczylam po oczach one zawsze sa niezwykle czarne - to juz mink miewa bardziej wpadajace w ruby , ale minki to w ogole sa rozne
Ivory wykluczylam po oczach one zawsze sa niezwykle czarne - to juz mink miewa bardziej wpadajace w ruby , ale minki to w ogole sa rozne

Maluchy mają 1,5 m-ca, aż tak szybko by zjaśniały? Z tego co wiem o Ince, to od małego taka była, nie miała żadnych plamek. O Kishy ciężko mi powiedzieć ale wydaje mi się, że obie są za małe by już jaśniały.
moze zjasnialy buff?
Szkoda ze panna bez znanych przodkow , jakby sie rozmnozylo to by sie wiedzialo
Szkoda ze panna bez znanych przodkow , jakby sie rozmnozylo to by sie wiedzialo