PS Drodzy zwolennicy adopcji lub opi..nia, daje do przemyślenia fakt, że zaśmiecacie tematy które są pomocne dla osób szukających pomocy lub odpowiedzi na pytania...
oswajanie
Moderator: Junior Moderator
- ciotkamonia
Re: oswajanie
Moje szczurki zaczęły być chętne do kontaktów po około 4 dniach... Wcześniej chowały się i bujały z nóżki na nóżkę zastygając w miejscu w którym je zastałam. Podeszłam do nich metodą "po dobroci" Siadałam przy ich otwartej klatce i pozwalałam wchodzić na siebie lub obwąchiwać się
teraz jest co raz lepiej z chwili na chwilę
Boją się tylko gwałtowniejszych ruchów.
PS Drodzy zwolennicy adopcji lub opi..nia, daje do przemyślenia fakt, że zaśmiecacie tematy które są pomocne dla osób szukających pomocy lub odpowiedzi na pytania...
W Gdańsku w zoologach nie ma nawet "pół" szczuraska
(bynajmniej w kilku dzielnicach), w Tczewie i Gniewie tez nie. Myślę że ta kampania antyzoologowa działa:) zanim poznałam to forum stawałam na uszach żeby zdobyć szczurka , zamówiłam go u przemiłej Pani z zoologicznego .Następnego szczurka na pewno zaadoptuje albo odkupie od kogoś z forum.
:):) jeżeli chodzi o oswajanie to chyba całkiem nieźle mi idzie, metoda po dobroci działa:) malucha zaczyna podchodzić interesuję się mną, a jaką cudowną demolkę robi mi właśnie na biurku:)
Jak to nie, w samym Wrzeszczu szczury można dostać co najmniej w trzech zoologach ;>Daria872 pisze:W Gdańsku w zoologach nie ma nawet "pół" szczuraska(bynajmniej w kilku dzielnicach)
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
centrum -zero , orunia - zero , chełm - zero , siedlce- zero no chyba że nie wyczaiłam wszystkich zoologów w tych dzielnicach 
No, to bardzo dobrze
W Madisonie kiedyś były szczurki, ale teraz na szczęście zrezygnowali w ogóle ze sprzedaży żywych zwierząt. Chciałabym, żeby wszystkie sklepy tak zrobiły 
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Re: RE: Boi się panicznie
Witam! Mam podobny problem ze swoim ogonkiem. Jest u mnie ponad tydzien i panicznie boi sie wszystkiego.Kiedy jestem w pokoju nawet nie wychodzi z domku,dopiero gdy gasnie swiatlo wychodzi i zachowuje sie normalnie. Kiedy biore go na rece zaraz jestem caly obsikany. Jest jakis sposob zeby go do siebie przyzwyczaic???
Poczytaj dział o oswajaniu. Tydzień to krótko i ma prawo się jeszcze wszystkiego bać.
"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem."
Arthur Schopenhauer
[*] Smrodzio - na zawsze w moim serduchu [*][/b] [/i][/color][/size]
Arthur Schopenhauer
[*] Smrodzio - na zawsze w moim serduchu [*][/b] [/i][/color][/size]
czytać czytać, stosować się do rad z forum, i być cierpliwym
poza tym, szczury to zwierzeta stadne i muszą mieć towarzysza tej samej płci. Ułatwia to oswajanie.
George Orwell was wrong. Aldous Huxley was right.
Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
Dzieki za pomoc. Planuje drugiego szczura zeby nie bylo mu smutno:)