[klatka] wybór klatki

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Rhenata

Re: [klatka] wybór klatki

Post autor: Rhenata »

ps .klatki są za małe niestety, polecam poczytac o klatkach na forum, o wielkości na dwa szczury, jest tez kalkulator ktory oblicza minimum na x szczurków jakie powinno być, mimo kalkulatora każda szerokość i długość która jest poniżej 40 cm jest niedopuszczalna, szczur musi pobiegać i się porozciągać a w szerokości 28 to się ledwo obróci
poszukaj info na forum i pamiętaj ze szczurki najwięcej biegają w nocy a wtedy sa najczęściej zamknięte w klatce, one po prostu muszą mieć więcej przestrzeni w klatce żeby być zdrowe i szczęśliwe :)
My little girls I don't belive since I reached the age of reason why I don't belive
Obrazek
sssouzie
Kontakt:

Post autor: sssouzie »

jedna z tych klatek jest niewiele tańsza od tej: http://www.allegro.pl/item836762324_zes ... szyla.html
wiec chyba warto przemyśleć ;) dwa szczurki łatwiej się zaklimatyzują w nowym domku i dadzą dwa razy więcej radości :)
...czyż nie dobija się koni...?
Conrad

Post autor: Conrad »

Ok, wszystko rozumiem :)

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/2681523 ... ratis.html
http://warszawa.gumtree.pl/c-Zwierzaki- ... Z171893449

Znalazlem jeszcze cos takiego- na pewno sa wieksze ;)

Przepraszam za moje "zawodzenie"- borykam sie z odwiecznym problemem kosztow ;D
Chce, zeby zadowolone byly i szczurki i moj portfel... ;)
Rhenata

Post autor: Rhenata »

Odległość pomiędzy prętami - 2,7 cm
za dużo niestety , do 1.5 cm jest ok na pewno ale więcej niż dwa już nie
wiadomo ze koszta sa, ale musisz tez przemyśleć czy stać cie na ciury , one często chorują :( jesli jestes wstanie wydac na weta całkiem nie male pieniądze to nie ma problemu ale jesli masz żałować na karmę i ściółkę lepszej jakości to to przemyśl, to są wymagające zwierzaki i żeby być zdrowymi muszą mieć warunki.Tak tylko ostrzegam na przyszłość.
My little girls I don't belive since I reached the age of reason why I don't belive
Obrazek
Conrad

Nie no, samo utrzymanie nie powinno byc wielkim problemem. Chodzi mi tylko o te pierwsze zakupy- pozniej chyba nie bedzie trzeba wydawac miesiecznie ponad 200zl? ;)

No dobra, dziekuje za pierwsza pomoc- bede sie rozgladal za ciekawa, duza klatka i szczurkami do kupna/adopcji!

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
zalbi

Post autor: zalbi »

dobra karma (nie vitapol, megan) typu vitakraft, vl, jr farm.. no i do tego jakies gerberki, kaszki itd..
nie trociny a dobra inna ściółka, np chipsi mais..

i klatka.. musi byc duża. zanim kupisz, pokaż nam ją, żebys miał pewnosc, że będzie ok. lepiej kupic na allegro niż w zoologach - tam są strasznie drogie. polecam malowane pręty. ocynk rdzewieje i z czasem śmierdzi..

a wet? nieraz zdarza się, że trzeba zapłacic ponad 200 pln za miesiąc..
Szczur potrzebuje szczura. Taka jest jego natura.
Obrazek
bazarek ciuchowo różnościowy:www
biżu, figurki i inne na zamówienie:www
Conrad

No dobrze- to co mi powiecie o tej klatce?

http://www.allegro.pl/item846369270_kla ... szawa.html

Wg. kalkulatora nada sie na dwa ogonki :) W dodatku jest w dobrej cenie. Wiem, ze samo wyposazenie pewnie sie nie nada ale to jestem w stanie sam dorobic badz tez dokupic, pytam o same wymiary :)
dusiaczek
Kontakt:

Post autor: dusiaczek »

Witam, mam pytanie. Jak obliczyć na ile szczurków byłaby klatka, kiedy łączone są dwie o różnych wymiarach?
Stwierdziłam, że kiedy za niedługo będę się przeprowadzać, to na pewno chciałabym wziąć ze sobą szczurasy, jak i sprawić im kolejnego towarzysza. Nie bardzo stać mnie na kupno nowej klatki na razie, ale przypomniało mi się, że mam jeszcze inne klatki, jedną króliczą dosyć dużą, i jedną po śwince, trochę mniejszą. Mam już pomysł jak je połączyć, z tym nie będzie problemu żeby położyć mniejszą u góry. Ale właśnie jak obliczyć wtedy ich wymiary?
~"zapomnialem ze ziarno tez ma uczucia i rodzine.."

~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
Awatar użytkownika
zalbi

Conrad - stanowczo NIE. to jest klatka dla chomika, dla myszek. zresztą bardzo popularna wśród chomikarzy.

tyle jest klatek do wyboru, dużych klatek. jeżeli nie stac Cię na odpowiednia klatkę to może lepiej daj sobie pokój ze szczurami?

dusiaczek - tak na chłopski rozum: liczysz objętosc każdej klatki z osobna i potem dodajesz. wiadomo, że polożenie klatki 30 x 30 x 30 na klatce króliczej mija się z celem, ale jeżeli klatka, która będzie stac na gorze jest duża, może byc.
Obrazek
dusiaczek
Kontakt:

Klatka na górze jest tylko trochę mniejsza od króliczej.

Jeżeli klatka taka będzie odpowiednia to dlaczego mam dać sobie spokój? Dzięki temu mogę zaoszczędzić co najmniej 70 zł, jak nie więcej. Nie znaczy to, że nie będę potrafiła zaopiekować się szczurkami (weterynarz i te sprawy). Po prostu czemu nie użyć tego co mam? Jak nie te dwie, to mam jeszcze tą aktualną, dlaczego nie wykorzystać tego co mam jeśli byłoby dobre?

~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
dusiaczek
Kontakt:

Aa teraz przeczytałąm, to o daniu sobie spokoju to chyba nie do mnie :) To sry :)

Awatar użytkownika
Zyzia

Post autor: Zyzia »

Wymiary klatki nie powinny byc mniejsze niz 35-40 cm, nawet jesli bedzie to klatka laczona z kilku mniejszych. Lepiej sprzedac kilka mniejszych klatek i za te pieniadze kupic jedna duza.
Angielskie panny - Niunia, Pixie, Luna, Dixie i Freya.
Kiedyś używano znaków interpunkcyjnych, teraz od tego są emoty.
dusiaczek
Kontakt:

Taak wiem, jak już pisałam, jest tylko troszkę mniejsza od króliczej, a królicza jest duża. Dzisiaj ją dokładnie zmierzę, ale 40cm ma co najmniej.
Nie mogę sprzedać tej większej bo nie jest moja (jest kupiona przez ojczyma dla brata) i pozwolili mi je wziąć dopóki nie zaoszczędzę na nową, bo króliczówka może się jeszcze kiedyś przydać, bo brat kocha króliki, niestety na razie leczy alergię.

Conrad

zalbi pisze:Conrad - stanowczo NIE. to jest klatka dla chomika, dla myszek. zresztą bardzo popularna wśród chomikarzy.

tyle jest klatek do wyboru, dużych klatek. jeżeli nie stac Cię na odpowiednia klatkę to może lepiej daj sobie pokój ze szczurami?

A dlaczego konkretnie sie nie nadaje? Klatka jest o wymiarach 59x39x55, wiec spora. Wg. kalkulatora nadaje sie dla dwoch ogonkow. Chodzi o glebokosc kuwety, grubosc pretow?

I nie potrzebnie te nerwy- znalazlem juz w "Kakadu" odpowiednia klatke dla szczurkow za niecale 120zl, z dwoma pieterkami i drabinkami. W jednym sklepie obsluga nie miala o szczurach pojecia i nic nie potrafila mi powiedziec ale w drugim znalazlem dziewczyne , ktora sama ma kilka szczurkow i bardzo konkretnie mi doradzila co kupic.

Tak wiec wiem, ze w sklepie moge kupic klatke za 120zl i jesli nic tanszego nie znajde to wlasnie ta zakupie. Po prostu szukam jakiejs tanszej alternatywy i chce zaciagnac rady od ludzi, ktorzy maja szczury i sie na tym znaja. Skoro mam sie zaopiekowac zwierzetami to musza miec dobre warunki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zalbi

a wziąłeś pod uwagę to, że wysokośc jest mierzona w najwyższym punkcie? a klatka ma dach pod skosem.

zobacz jak wygląda w tej klatce chomik (90 gramów wagi) a teraz wsadź do niej kilka razy większego szczura (500 gramów wagi).

a jaką to klatkę znalazłes? jakie ma wymiary?

za 120 pln można kupic na allegro klatkę o wymiarach 70 x 80 x 40 < razem z przesyłką.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klatki”