[Wyposazenie] - Z czego mozna zrobic domek
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: [Wyposazenie] - Z czego mozna zrobic domek
Tez mi sie wydaje ze wystarczy jeden większy.drugi zajmie więcej miejsca a oni i tak będą spać razem w jednym.Moje samce tulą sie do siebie w koszyczku wielkanocnym który wyścieliłam szmatkami i trocinkami.Mają cieplutko i mają sie do kogo przytulić. 

ja zrobiłam również domek z papieru toaletowego:)może nie jest jakiś super trwały bo sądzę, że mój przyszły szczur przerobi go na wióry ale fajny jest(^^)oraz łatwo się go robi, jest naturalny i tani;)co to tam balon za 20gr i kilka rolek papieru 

Ostatnio robiłam mały kurs po szmateksach i wynalazłam...Domko-Huśtawko-coś.
Ze zwykłej czapki za złotówkę.Tak wyglądała w pierwszy dzień,teraz zdobi ją piękny wywietrznik z boku,zrobiony przez właścicielkę domku - Trufle,by nie musiała targać się po prętach by do niej wejść.Pomysłowa dziewuszka.
Pojemność to 3 samice (ale wtedy cisną się jak sardynki,ale im to chyba nie przeszkadza) w ostateczności ktoś śpi w 'łódce' (odwracają domek do góry dnem,i kiedy śpią,on się kiwa ) i jest spokój.
 ) i jest spokój.
Oto ona :

Ze zwykłej czapki za złotówkę.Tak wyglądała w pierwszy dzień,teraz zdobi ją piękny wywietrznik z boku,zrobiony przez właścicielkę domku - Trufle,by nie musiała targać się po prętach by do niej wejść.Pomysłowa dziewuszka.
Pojemność to 3 samice (ale wtedy cisną się jak sardynki,ale im to chyba nie przeszkadza) w ostateczności ktoś śpi w 'łódce' (odwracają domek do góry dnem,i kiedy śpią,on się kiwa
 ) i jest spokój.
 ) i jest spokój.Oto ona :

Domek HAND-MADE!
To ja wkleję instrukcje' jak zrobić taki domek z papieru.. - Kilka dni temu sama robilam Balona niestety w domu nie miałam ale miska też się świetnie sprawdza
   Balona niestety w domu nie miałam ale miska też się świetnie sprawdza  

Do zrobienia takiego domku potrzebna jest tylko wyżej już wymieniona miska, papier toaletowy (mogą być też ręczniki kuchenne) i woda!
1.) Obracamy miskę 'do góry nogami' - najlepiej położyć ja na jakieś foli (- z miski może ściekać woda) - ja użyłam reklamówki ^.^

2.) Moczymy papier w wodzie i nakładamy na miskę. Miskę można też zwilżyć przed nakładaniem papieru (-aby lepiej się trzymał/'przykleił' )

3.) Druga warstwę papieru zostawiamy sucha i nakładamy na poprzednia. Trzecia warstwę ponownie moczymy, czwarta znowu zostawiamy sucha i tak na przemian 

4.) Po nałożeniu wszystkich warstw zostawiamy domek do wyschnięcia
[Ilość warstw papieru według uznania - myślę ze powyżej 10 będzie w sam raz - powinno zapewnić domkowi już jakąś stabilność... Co do czasu schnięcia (zależy naturalnie od ilości nałożonych warstw) będą to ok. 2 dni. ]

'Mój' gotowy domek wygląda tak:

Wyprzedzę może już pytania i tak rozwalają Moje panny 'rozbierają' jak cebule ale widzę że też przy tym mają trochę zabawy więc nie żałuję
  Moje panny 'rozbierają' jak cebule ale widzę że też przy tym mają trochę zabawy więc nie żałuję  

Sam domek jest nieszkodliwy bo 'składa się' tylko z papieru i wody..

To ja wkleję instrukcje' jak zrobić taki domek z papieru.. - Kilka dni temu sama robilam
  Do zrobienia takiego domku potrzebna jest tylko wyżej już wymieniona miska, papier toaletowy (mogą być też ręczniki kuchenne) i woda!
1.) Obracamy miskę 'do góry nogami' - najlepiej położyć ja na jakieś foli (- z miski może ściekać woda) - ja użyłam reklamówki ^.^

2.) Moczymy papier w wodzie i nakładamy na miskę. Miskę można też zwilżyć przed nakładaniem papieru (-aby lepiej się trzymał/'przykleił' )

3.) Druga warstwę papieru zostawiamy sucha i nakładamy na poprzednia. Trzecia warstwę ponownie moczymy, czwarta znowu zostawiamy sucha i tak na przemian

4.) Po nałożeniu wszystkich warstw zostawiamy domek do wyschnięcia

[Ilość warstw papieru według uznania - myślę ze powyżej 10 będzie w sam raz - powinno zapewnić domkowi już jakąś stabilność... Co do czasu schnięcia (zależy naturalnie od ilości nałożonych warstw) będą to ok. 2 dni. ]

'Mój' gotowy domek wygląda tak:

Wyprzedzę może już pytania i tak rozwalają
 Moje panny 'rozbierają' jak cebule ale widzę że też przy tym mają trochę zabawy więc nie żałuję
 Sam domek jest nieszkodliwy bo 'składa się' tylko z papieru i wody..

Zrobiłam chłopakom ten domek z papieru, ale miska miała wgłębienie w denku i sufit jest trochę niestabilny więc trochę ugina się pod ciężarem ogonków, ale spodobał im się, jak na razie chyba jeszcze nie dotarło do nich to że jest zrobiony z ich ulubionej zabawki - papieru xD

~"zapomnialem ze ziarno tez ma uczucia i rodzine.."
~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.

~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
- Paul_Julian
- Kontakt:
To do nich dotrze , jak im się zarwie pod cięzarem zadków 
No chyba, ze lezy na podłodze .
Moje maja domki z kartonika po herbacie , tylko trzeba w niego dmuchnąć , zeby wydmuchac paproszki.

No chyba, ze lezy na podłodze .
Moje maja domki z kartonika po herbacie , tylko trzeba w niego dmuchnąć , zeby wydmuchac paproszki.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha

W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
- Paul_Julian
- Kontakt:
Oj , nie zauwazyłem , ze chodzi Ci o ten domek powyzej, myslałem , ze taki zwykły jak z origami. Gapa .
To moze się nie tyle zarwie i spadną , co wpadną do środka domku

To moze się nie tyle zarwie i spadną , co wpadną do środka domku

Szczursieny :
W szczurzym raju:

W szczurzym raju:
Wykrakałam... Dżony sobie w nim spokojnie spał kiedy do Wafla dotarło że od spania w nim lepsze jest rozwalenie go ... xD 10 minut i zostały strzępki, ale jak pisała czarnaeve - zabawę ma przednią xD

Podejście numer 2 - pudełko po chusteczkach ^^ Jak na razie leżą w nim spokojnie, nawet zrezygnowały z ukochanych hamaczków.

heh u mnie pudelko po komplecie pojemnikow kuchennych, pod lozkiem w sypialni, masakra normalnie, zrobilam im okna w sciankach, w srodku maja koce, oraz wlasnorecznie stworzony magazyn...jak juz tam wchodza to bida ich wyciagnac..zwlaszcza Donka, bo Glutek glownie uznaje nasze lozko, jako swoje krolestwo:)...maja jeszcze kilka takich azylow porozkładanych po calym domu, jednak to jedno pudelko tak magicznie je wciaga:D

http://www.youtube.com/watch?v=--1E5fyH57c
Kochany Glutek i Donek za TM...a z nami nasza mala Tatianka:)
Ja zrobiłam domek z doniczki, tylko dziurę wycięłam, nie taką okrągłą w kształcie "O" tylko taką w kształcie odwróconego "U" i mają tam szczury spiżarnię bo spać wolą na hamaku. No czasem się jakiejś tam przyśnie, chociaż w zeszłym tygodniu się tam jakimś cudem wszystkie 3 wepchnęły zdrzemnąć tylko pół partyzanta wystawało  .
.

.
.Ze mną: Bobek, Ślepcio
Za TM: Śliwka, Pan Mysz, Partyzant, Spidi, Chicha, Gogo

Za TM: Śliwka, Pan Mysz, Partyzant, Spidi, Chicha, Gogo
mój szczur na poczatku miał hamak i domek (wykonany z papieru toaletowego_.
spał najczesciej w hamaku, uwielbial go.
ale po jego wypraniu, ot co wypial sie na niego i wiecej tam nie wchodzil.
no to przeniosl sie do domku.
ale po paru miesiacach wiadomo z brzydko pachnacego, zawalonego i pogryzionego domku juz nic prawie nie zostalo.
wiec go w koncu wyrzucilam.
trzeba bylo skombinowac cos nowego bo nie moge patrzec jak czasami spi na poleczce na samych chusteczkach;]
no wiec padlo na pudelko po chusteczkach.
ale ono jakos nie trafilo w gust mojego pupila i wszedl tam tylko raz po smakolyk -.-
i wiecej go tam nie widzieli.
myslalam o doniczce ale jakos mi sie to nie widzi...
jest dosc mala i chyba wolalabym cos bardziej przytulnego^^
macie jakies sprawdzone pomysly?:]

spał najczesciej w hamaku, uwielbial go.
ale po jego wypraniu, ot co wypial sie na niego i wiecej tam nie wchodzil.
no to przeniosl sie do domku.
ale po paru miesiacach wiadomo z brzydko pachnacego, zawalonego i pogryzionego domku juz nic prawie nie zostalo.
wiec go w koncu wyrzucilam.
trzeba bylo skombinowac cos nowego bo nie moge patrzec jak czasami spi na poleczce na samych chusteczkach;]
no wiec padlo na pudelko po chusteczkach.
ale ono jakos nie trafilo w gust mojego pupila i wszedl tam tylko raz po smakolyk -.-
i wiecej go tam nie widzieli.
myslalam o doniczce ale jakos mi sie to nie widzi...
jest dosc mala i chyba wolalabym cos bardziej przytulnego^^
macie jakies sprawdzone pomysly?:]
Zrobiłam chłopakom na probe taki domek z papieru toaletowego:)

wzbudził wielkie zainteresowanie:) już został ponadgryzany.
najlepszy widok jak dumbolec ucieka z papierem w pyszczku:D

wzbudził wielkie zainteresowanie:) już został ponadgryzany.
najlepszy widok jak dumbolec ucieka z papierem w pyszczku:D
Ze mną: Tigerek, Rubi, Dyzio i Zyzio, Kubuś

[*]Pchełka,Dzina,Rasti

[*]Pchełka,Dzina,Rasti
drewniany/plastikowy domek?
Poszukuję nowego domku dla szczurków... i tak sie zastanawiam czy lepszy byłby drewniany czy plastikowy?
Nasz poprzedni plastikowy został wygryziony - dokładnie połowy nie ma, aż dupsko wystaje xD ...a znów drewniany może po czasie mieć nieprzyjemny zapaszek... Co doradzacie? Ahaaa noi jeszcze jedno - niewiele domków jest w sklepach z dużymi "drzwiami"..
dołączone do istniejącego wątku. yss mod.

Nasz poprzedni plastikowy został wygryziony - dokładnie połowy nie ma, aż dupsko wystaje xD ...a znów drewniany może po czasie mieć nieprzyjemny zapaszek... Co doradzacie? Ahaaa noi jeszcze jedno - niewiele domków jest w sklepach z dużymi "drzwiami"..
dołączone do istniejącego wątku. yss mod.
Kubuś [*] i Bobuś [*] - bede o Was zawsze pamietac! ;**

Re: drewniany/plastikowy domek?
jest wiele tematów z takimi pytaniami i odpowiedziami na nie. wystarczy skorzystac z wyszukiwarki