Oswajanie

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

raczek

Oswajanie

Post autor: raczek »

Szczurek boi się mnie tzn. czasaim podejdzie do mojej ręki powąchać ale też często mnie podgryza nie mocno, lekko. Ale często też się boi, cały czas prawie siedzi w domku nie wyłazi chyba że mnie nie ma w pobliżu to normalnie skacze itp. Częst jak wychodiz coś zjeść to tylko weźmie szybko coś do jedzenia i ucieka do domku . Nie wiem jak sobie z nim radzić nie chcę żeby cały czas się mnie bał . Szczurka mam kilka dni .
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Re: Oswajanie

Post autor: smeg »

Po pierwsze - przygarnij mu kolegę. Szczury to zwierzęta stadne i cierpią, gdy są samotne, powinny być minimum dwa tej samej płci. Nie kupuj drugiego szczurka w sklepie, bo sam widzisz, że sklepowe to zazwyczaj strachliwe dzikuski. Zajrzyj do działu "Zwierzaki" na forum i przygarnij jakiegoś malucha za darmo, nawet nie musi być z Twojego miasta, ktoś może Ci go przywieźć.

Po drugie - zanim założysz nowy temat, przeczytaj te, które już istnieją. Używaj wyszukiwarki w prawy, górnym rogu, żeby znaleźć potrzebne Ci informacje. Np. temat o pierwszych krokach w oswajaniu jest tu: http://www.szczury.org/viewtopic.php?f=8&t=8489 . Ogólnie cały dział jest o tym, więc najpierw czytaj, a potem ewentualnie pytaj.

Powodzenia ;)
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
raczek

No wiem źle zrobiłem że kupiłem ze sklepu ale raczej już nie będzie za bardzo opcji żeby wziąć drugiego bo już na tego starzy zgodzić się nie chcieli . A jakby jeden szczurek na coś zachorował to drugi tez ? I ile gdzieś kosztuje wizyta u weterynarza ze szczurkiem z 30 zł ?
klimejszyn
Kontakt:

Post autor: klimejszyn »

raczek pisze:No wiem źle zrobiłem że kupiłem ze sklepu ale raczej już nie będzie za bardzo opcji żeby wziąć drugiego bo już na tego starzy zgodzić się nie chcieli .
ale szczur to zwierzę stadne i MUSI mieć przynajmniej jednego towarzysza tej samej płci.
nieraz koszty leczenia szczura to nawet kilkaset złotych. biorąc do siebie jakiekolwiek zwierzę jesteś za nie odpowiedzialny i musisz mu zapewnić odpowiednie warunki. nie stać Cię ? jeżeli nie stać Cię na weterynarza i nie możesz mieć dwóch szczurków, to tego oddaj. będzie się tylko męczył i cierpiał jeśli na cos zachoruje.
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

30 zł przy lekkiej dolegliwości, przy cięższych chorobach nawet 100-200 zł. Trzeba było pomyśleć o tym, zanim kupiłeś szczurka. Co zrobisz, gdy zachoruje, a "starzy" nie zgodzą się na wyłożenie takiej ilości pieniędzy na leczenie? Albo namów ich na drugiego, albo oddaj tego którego masz, nie męcz go samotnością. W przypadku choroby pierwszego drugi szczurek może się zarazić, ale nie musi, nie wszystkie choroby są zakaźne. Poza tym dwa szczurki bawią się ze sobą i nie trzeba poświęcać im tak dużo czasu, co jednemu (ale nadal wymagają kilku godzin dziennie na wybiegu i zabawie), a jedzą niewiele więcej. Jakie wymiary ma Twoja klatka?

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Awatar użytkownika
Jessica
Kontakt:

Post autor: Jessica »

polecam lekture forum,znajdziesz tu odpowiedzi na wszystkie pytania. lepiej nie miec zadnego niz jednego, bo "szczur potrzebuje szczura, taka jest jego natura". czlowiek chocby nie wiem jak sie staral nigdy nie zastapi szczurkowi osobnika tego samego gatunku.
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 44#p793844 -Wąsate Mordki moje
."Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - /Louis Sabin/
raczek

Na razie jest w akwarium ale to przejściowe kupie mu klatkę . Jak coś to wyłoże ze swoich a jak coś to raczej tata też by się dorzucił .
klimejszyn
Kontakt:

Post autor: klimejszyn »

jeżeli przygarniesz mu drugiego szczura, to jak najszybciej kup klatkę tyko odpowiednio dużą, bo w akwarium nie wolno trzymać szczurów.
a jeżeli nie masz zamiaru przygarnąć, to oddaj go jak najszybciej.
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

http://allegro.pl/item900674131_klatka_ ... mkiem.html - klatka musi być minimum takich rozmiarów, bo szczur to nie chomik. Zmieszczą się w niej dwa szczurki. Kup podobną jak najszybciej, bo szczur nie może mieszkać w akwarium - nie ma tam odpowiedniej cyrkulacji powietrza i nie ma gdzie się wspinać.

Izold

Post autor: Izold »

Myślę że to dobry temat.
W grudniu dostałam szczura, Mozzarellę. Jako miły samiec, zamieszkuje klatkę z Omletem, Kwaskiem i Wirusem, których dręczy, i jest postrachem stada, mimo że jest najmniejszy. gdy ja chce go dotknąć, od razu za przeproszeniem "Robi w majty" i zaczyna się drzeć. Kiedy wypuszczam ich na wybieg, siedzi w kącie koszyka, przyciśnięty, z oczami jak koraliki, okropnie wytrzeszczonymi bo nie chce bym go dotykała, mimo że cała trójka przychodzi się łasić, i domagają się bym głaskała ich do snu.
Myślałam że to tylko przejściowe. " No, dobra, może to potrwa, z tydzień, dwa"- myślałam. a trwa już dwa miesiące, a Mozzarella zachowuje się przy mnie jak osaczony królik-cały sztywnieje i głupio mruga oczami. Nie pomaga głaskanie, przemawianie do niego łagodnym głosem. na szczęście już nie gryzie, a zdarzyło mu się. Czy to mogła sprawić trudna przeszłość? (on i trzydzieści małych ogonów w chomiczówce, w dodatku trafił do mnie pogryziony. wole nie wyobrażać sobie co on musiał przeżyć) Czy Mozzarella już zawsze będzie taki? Co mogłabym zrobić by zmienił zdanie i nie traktował mnie jak potwora?
Tili

Post autor: Tili »

Powiedzcie mi, jaki szczurek jest bardziej oswojony z czlowiekiem. Moze to zabrzmiec dziwnie, ale ostatnio sie nad tym zastanawiam. Czy malucha ok powiedzmy 5tyg, czy moze takiego juz starszego 2-3 miesiace. Oczywiscie w obu przypadkach mowa o szczurkach urodzonych u wlasciciela.
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”