Strach szczura.

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
mateuszx4

Strach szczura.

Post autor: mateuszx4 »

Witam, od piątku(28.01.10r.) jestem szczęśliwym posiadaczem Freda ;),
nie wiem co mam zrobić, jest "chyba" płochliwy, rąk i się boi i się nie boi,
wyciągnąć go z klatki zawsze się boję, że się za mocno zestresuje, bo wyrywa się i ucieka.
Natomiast jak już go wezmę na ręce, to chwile(3-4min.) podrzy ze strachu(w nieruchomym domku z rąk),
a po tym czasie zaczyna się myć, delikatnie przysypia i jest ok, dopóki nie zacznie brykać, na razie
biorąc go na ręce siadam na krześle(dość wysokim żeby nie próbował gdzieś zwiać) i jak już
zaczyna po mnie chodzić i wejdzie między mnie i oparcie krzesła znowu nie da się go wyciągnąć
wyrywa się i ucieka. Nie jestem osobą która myśli, że szczurek z dnia na dzień się oswoi,
bo wiem że do tego trzeba dużo czasu, miłości i cierpliwośći. Wolę się teraz zapytać niż jak będzie
za późno, może spotkaliście się już z takim przypadkiem. Czytałem dużo na forum na temat oswajania
ale z takim przypadkiem się nie spotkałem. Oswajam go metodą "agresywną, czy jakoś tam nie pamiętam
ale jest ona podana w FAQ. Również jak klatka stoi obok biórka w spokojnym miejscu, wystarczy jeden
mój ruch i ogoniasty w bezruchu się na mnie patrzy ;( Jak byście mieli jakieś cenne rady
to chętnie wysłucham. Z góry dzięki.
Obrazek Obrazek
Malina 18-12-11r.
Halina 18-12-11r.
[*]Fred - do 14-12-11r.[*]
[*]Barney - do 19.05.11r.[*][/b]
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Re: Strach szczura.

Post autor: smeg »

Dobrze Ci idzie, jeśli szczurek nie robi na Ciebie za dużo kup i nie sika ze strachu. Jeśli myje się i zasypia, to znaczy, że czuje się bezpiecznie. Kontynuuj takie oswajanie, pozwalaj mu wchodzić pod bluzę i nie wyciągaj na siłę, daj mu czas, żeby mógł Ci zaufać. Po jakimś czasie będzie lepiej :)
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Awatar użytkownika
mateuszx4

Post autor: mateuszx4 »

Bobków on na mnie nie robił od początku, nawet jak pierwszy raz go na ręce wziąłem to nic takiego nie było.
Obrazek Obrazek
Malina 18-12-11r.
Halina 18-12-11r.
[*]Fred - do 14-12-11r.[*]
[*]Barney - do 19.05.11r.[*][/b]
Awatar użytkownika
denewa

Post autor: denewa »

Zaadoptuj mu towarzysza z forum :)
Szczurki w stadku są szczęśliwsze i odważniejsze :D
Nasza brygada-pamiętamy tęsknimy
Diesel[*][/b] na zawsze w naszych sercach[/color], Febra[*][/b] nasza mała kochana pchełka[/color], Deli[*][/b] nasz spokojny skromny duszek[/color], Katar[*][/b] wulkan energii[/color], Puma[*][/b] kluska[/color], Polar[*][/b] dreptak[/color], Kysiel[*][/b] kluska[/color], Inka[*][/b] byczek[/color]
Awatar użytkownika
isia28

Post autor: isia28 »

kazdy na poczatku sie boi ale to minie. potrzeba troche czasu, duzo cierpliwosci ..... zawsze mozesz probowac przekupic jakims smakołykiem
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”