Dwa szczurki

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

anus7777

Dwa szczurki

Post autor: anus7777 »

We wtorek kupiłam dwa szczury. Wczesniej miałam chomiki, ale szczury mam pierwszy raz. Mieszkają w jednej klatce i czasami walczą o jedzenie. Staram się dawać zawsze po kilka kawałków np suchego chleba ale i tak wyrywają sobie z pyszczków. Czasami sie pogryzają i turlają po klatce. Nie wiem czy to zabawy czy po prostu kłótnie? Poza tym troszkę się boją. Wkładam im ręke do klatki, dawałam wąchać ale najczęściej kończy się to lekkim ugryzieniem. Czytałam, że należy podkładac im rękę żeby mogły na nia wejść ale one tego nie robią. Chciałabym je wyciągnąc, ale boję się , że uciekną poza tym gdy tylko wychodza z klatki i wyciągam rękę, żeby je do niej wziąć od razu uciekają.
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Re: Dwa szczurki

Post autor: Paul_Julian »

Proszę przeczytać inne tematy o oswajaniu, a nie zakładać nowy. Jest duzo podobnych tematów.
Mam nadzieję , ze jedzą coś wiecej niż chleb.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
Jessica
Kontakt:

Post autor: Jessica »

szczurki masz zapewne ze sklepu, nie dziw sie, ze sie boja bo zapewne ich kontakt z czlowiekiem byl znikomy. normalne ze sie turlaja i przewracaja. musza ustalic hierarchie.
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 44#p793844 -Wąsate Mordki moje
."Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - /Louis Sabin/
anus7777

Paul_Julian pisze:Mam nadzieję , ze jedzą coś wiecej niż chleb.
owszem, napisałam przecież " np chleb " skrót np oznacza 'na przykład' więc wynika z tego, że jest to jeden z wielu przykładów :)
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Wywnioskowałem, ze dajesz im jedzenie tylko w kawałkach z ręki , czyli że nie mają miseczki :) Wierz mi, czytałem już o ludziach , którzy karmią szczura tylko suchą bułką i marchewką , lub własnym obiadem. Lepiej zapytać :)
Chlebek powinny dostawac tylko 3-4 x na tydzień , i -na wszelki wypadek- nie mogą jesć ludzkich resztek z obiadu.
Jak mają jedzonko w miseczce i jest to dobra karma, typu Versele Laga, Beaphar , to nie ma sie co martwić , ze wyrywaja sobie jedzenie -chyba , ze sie biją do krwi. To normalna rzecz , że wyrywaja sobie jedzonko i zaglądaja co drugi dostał , bo może lepsze.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
anus7777

miseczkę mają swoją, z ręki ich nie karmię, codziennie dostają pełną miskę karmy do tego kawałki warzyw i owoców , suchy chleb dostają co 2 dni ( piętkę podzieloną na pół) .
Awatar użytkownika
Kameliowa

Post autor: Kameliowa »

Zapoznaj się z forum, zaręczam że znajdziesz wszystkie informacje, które Ci się przydadzą.
George Orwell was wrong. Aldous Huxley was right.

Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Post autor: smeg »

A jakie wymiary ma Twoja klatka? Często zbyt mała przestrzeń powoduje zwiększoną ilość bójek w stadzie. Co nie zmienia faktu, że bezkrwawe przepychanki od czasu do czasu są normalne ;)
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
anus7777

smeg pisze:A jakie wymiary ma Twoja klatka? Często zbyt mała przestrzeń powoduje zwiększoną ilość bójek w stadzie. Co nie zmienia faktu, że bezkrwawe przepychanki od czasu do czasu są normalne ;)
Klatka na szereokosc ma jakies 50 cm i jest wysoka, miała 2 piętra, ale wyciągnęłam podłogi i szczurki mogą się teraz swobodnie wspinać
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Post autor: smeg »

Czyli za mała ;) Na dwa samce powinna mieć wymiary co najmniej 60x40x50 cm. Dobrze, że wyciągnąłeś piętra (pewnie były druciane), ale szczurki powinny mieć jakieś zabawki w klatce, hamaki, tunele i półki, żeby się nie nudziły ;) http://www.szczury.org/viewtopic.php?f= ... start=1680 - zobacz tutaj, jak inni mają urządzone klaciochy. Poszukaj też na allegro czegoś większego dla swoich szczurów, często udaje się tanio kupić dużą, używaną klatkę.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”