[ŚWIERZBOWIEC] strupki na uszach, drapanie - cz. 2
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

-
Re: Czy to świerzb?
Muszę iść jak najszybciej.
-
Re: Dziwne krostki na ciele szczura. Pomocy !
mieszkam w Białogórze, nad samym morzem, choć niedaleko Wejherowa to na pewno nie ma tu dobrego weta.
nie wiem co weterynarz mu podał, chyba coś na uczulenie lub robaki. hmm ściółke mu zmieniłam własnie z wiórków na wiórki
więc nie wiem już sama co jest. spróbuje mu tym, rivanolem na razie robic, może to coś pomoże
nie wiem co weterynarz mu podał, chyba coś na uczulenie lub robaki. hmm ściółke mu zmieniłam własnie z wiórków na wiórki
więc nie wiem już sama co jest. spróbuje mu tym, rivanolem na razie robic, może to coś pomoże
- Paul_Julian
- Kontakt:
Faktycznie daleko mieszkasz
Z wejherowa polecają ( 1 głos pozytywny ) :
Dariusz Jezierski
Wejherowo, ul. Pucka 33
tel. (058) 672-13-04
i (1 pozytywny, 1 negatywny) :
Dr Tomasz Cywiński
Może masz mozliwosc chociaz podjechac jakoś do Gdyni Redłowa http://www.lecznica.gdynia.pl/index.php ? Wprawdzie to ponad godzinna wyprawa, ale moze akurat ? Na stronie lecznicy jest grafik lekarzy i godziny przyjęć.
Ściółkę wymień na razie na reczniczki papierowe, obejrzyj pazurki (obetnij jesli za długie) , dokladnie przejrzyj futerko i obejrzyj uszy czy nie ma krostek.

Z wejherowa polecają ( 1 głos pozytywny ) :
Dariusz Jezierski
Wejherowo, ul. Pucka 33
tel. (058) 672-13-04
i (1 pozytywny, 1 negatywny) :
Dr Tomasz Cywiński
Może masz mozliwosc chociaz podjechac jakoś do Gdyni Redłowa http://www.lecznica.gdynia.pl/index.php ? Wprawdzie to ponad godzinna wyprawa, ale moze akurat ? Na stronie lecznicy jest grafik lekarzy i godziny przyjęć.
Ściółkę wymień na razie na reczniczki papierowe, obejrzyj pazurki (obetnij jesli za długie) , dokladnie przejrzyj futerko i obejrzyj uszy czy nie ma krostek.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Re: Krostka na uszku.
Co prawda problem poruszony był dawno, ale chciałam potwierdzić, że to prawdopodobnie był świerzb, bo po wizycie u wet u którego szczurki dostały zastrzyk, do dnia dzisiejszego nie mamy już problemów ze skórą i nie pojawiły się żadne nowe krostki..
Tak więc jeśli ktoś zauważy coś takiego na uszkach - biegiem do wet! Żeby nie było za późno..
Tak więc jeśli ktoś zauważy coś takiego na uszkach - biegiem do wet! Żeby nie było za późno..
Ze mną :

W nowym domku:
Wituś ( Cipciok) i Wacuś
Za TM:
Szyfcia ,Prysia, Milusia <- na zawsze w moim serduszku :,( Indira, Wypłoszynka, Smok ...
i (zdecydowanie za szybko.. :,( ) Cudaczynka... :,( ; Pędraczynka i Maleństwo

W nowym domku:
Wituś ( Cipciok) i Wacuś
Za TM:
Szyfcia ,Prysia, Milusia <- na zawsze w moim serduszku :,( Indira, Wypłoszynka, Smok ...

i (zdecydowanie za szybko.. :,( ) Cudaczynka... :,( ; Pędraczynka i Maleństwo

Witam, jestem na forum od niedawna i jeszcze niezbyt dokładnie orientuję się we wszystkim, za co z góry przepraszam:)
Mój szczurek ma takie same krostki, głównie w okolicy główki i karku, są to strupki zaczynające się od nasady sierści, szczurzak ciągle się drapał, więc zawiozłam go do weta, w laboratorium zbadali zeskrobiny z sierści i okazało się że ma gronkowca, dokładnie Staphylococcus intermedius, teraz codziennie jeżdżę z małym na zastrzyki z antybiotyku, lekarz podaje enrofloksacynę. Niestety na forum nie mogłam znaleźć za bardzo informacji o tym gronkowcu:( czy jest to groźne i jak długo może potrwać takie leczenie?
Mój szczurek ma takie same krostki, głównie w okolicy główki i karku, są to strupki zaczynające się od nasady sierści, szczurzak ciągle się drapał, więc zawiozłam go do weta, w laboratorium zbadali zeskrobiny z sierści i okazało się że ma gronkowca, dokładnie Staphylococcus intermedius, teraz codziennie jeżdżę z małym na zastrzyki z antybiotyku, lekarz podaje enrofloksacynę. Niestety na forum nie mogłam znaleźć za bardzo informacji o tym gronkowcu:( czy jest to groźne i jak długo może potrwać takie leczenie?
Jesli szczur ma strupki , kropki lub sie drapie, najbezpieczniej jest podac kropelke 1% ivermektyny na kark w odstepach 1 tygodnia. Dopiero jak to nie pomaga warto sie zaczac zastanawiac co to ewentualnie innego . W wyskrobinie czesto moga nie wyjsc pasozyty a najczesciej to one sa powodem klopotow ze skora u szczurkow.
leczenie antybiotykiem trwa od tygodnia do dwoch , po zastrzykach z enrobiofloksacyny bardzo czesto robia sie u szczurkow martwice. Enrobiofloksacyne mozna podawac dopyszcznie z pokarmem. Jesli podaje sie zastrzyki trzeba lek przed podaniem rozcienczyc conajmniej 5 krotnie solą do iniekcji.
No właśnie zastanawiam się czy to pomoże szczuras dostaje zastrzyki od 5 dni i ciągle się drapie, a zastrzyki robi mu weterynarz, może faktycznie potrzeba czasu, na razie nie zauważyłam u niego nowych strupów, w poniedziałek mam odebrać wyniki z lab. czy nie ma przypadkiem jakichś grzybów, a jutro przy okazji dopytam się o ivermektynę, dziękuję za informacje 

dzisiaj miałam ze szczurasem ostatnią wizytę u weterynarza, dostał ostatni zastrzyk z enrofloksacyny, jak na razie większosć strupków zniknęła, ale zauważyłam że w miejscu wkłucia igły skóra szczurka jest strasznie zaczerwieniona, momentami sinawa, lekarz stwierdził, że to zniknie, mam taką nadzieję, dostał jeszcze kroplę preparatu przeciw pasożytom i mam go obserwować, mam nadzieję że strupki nie będą się już więcej pojawiały:)
Mam problem,od kilku dni zaobserwowałam u mojej Belli dziwne czerwone krostki na ogonku,gdy próbuję im się bliżej przyjrzeć to mała wyrywa się i ucieka,czy powinnam się z nią wybrać do weta? 

Mój mał nygus Bell'si <3
- Paul_Julian
- Kontakt:
Przejrzyj jej futerko i uszki. Z tego co wiem, świerzb tez sie tak własnie objawia.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
Tak,to chyba świerzb,ponieważ na uszkach i na ciele te krostki również występują.
Czy wiesz może jak się to leczy?
Czy wiesz może jak się to leczy?
Mój mał nygus Bell'si <3
- Paul_Julian
- Kontakt:
Musisz iść do weta. Świerzb to nic strasznego , ale w domu się tego wyleczyc nie da. Poda prawdopodobnie Ivermectine (psiknie tym na szczurka i potem trzeba to chyba po tygodniu powtórzyc).
Aha i weż do weta wszystkie szczurki, bo to paskudztwo zarazliwe. Jesli masz trocinki- wymień na żwirek i papierowe reczniczki. W sianku i trocinach bywają pasozyty , a najczesciej to świerzb się przynosi na szczurku kupionym w sklepie.
Jak już wrócisz od weta - wyczyśc klatkę i umyj gorącą wodą , żeby szczurek już był w czystej klatce i się nie zaraził ponownie.
Aha i weż do weta wszystkie szczurki, bo to paskudztwo zarazliwe. Jesli masz trocinki- wymień na żwirek i papierowe reczniczki. W sianku i trocinach bywają pasozyty , a najczesciej to świerzb się przynosi na szczurku kupionym w sklepie.
Jak już wrócisz od weta - wyczyśc klatkę i umyj gorącą wodą , żeby szczurek już był w czystej klatce i się nie zaraził ponownie.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
- Paul_Julian
- Kontakt:
Do gorącej wody oczywiscie dodaj troszkę płynu do mycia naczyń 

Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
Serdecznie dziękuję za pomoc ^^
Tak więc dzisiaj czeka mojego malucha wizyta u wet ^^
Tak więc dzisiaj czeka mojego malucha wizyta u wet ^^
Mój mał nygus Bell'si <3