Chirurgiczne usuwanie ropni

Drapanie? Ranki? Martwica tkanki? Pasożyty? ... i inne dolegliwości związane ze skórą i pokrywającym je futerkiem.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
kot

Chirurgiczne usuwanie ropni

Post autor: kot »

Witam. Mój szczurek ma ok.7-8 miesięcy i od jakiegoś czasu, ma odnawiającego się,mniej więcej co tydzień-dwa ropnia za uszkiem. Za każdym razem, był nakłuwany, oczyszczany i płukany nadmanganianem potasu. Przez pewien czas stosowałam maść ichtiolową, potem zrobiliśmy wymaz i korzystając z jego wyników wprowadziliśmy Bactrim. Niestety i to nic nie dało. Mój weterynarz uznał że najlepszym wyjściem będzie usunięcie tego miejsca. Skonsultował nas też z panią która jest specjalistką od gryzoni i jest ona podobnego zdania.Czy któryś z waszych szczurków miał kiedyś taki zabieg? Często stosuje się taką metodę? Boję się troszkę, ponieważ mój ogon jest z zoologa i nie wiem jak przeżyje narkozę.
merch

Re: Chirurgiczne usuwanie ropni

Post autor: merch »

a w jakim jest wieku i z jakiego jestes miasta?
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
kot

merch pisze:a w jakim jest wieku i z jakiego jestes miasta?
7-8 miesięcy, jestem spod Warszawy.
merch

No to szczur mlody a w warszawie conajmniej kilka wetow z doswiadczeniem w operatywie, takze jak najbardziej operuj.
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
kot

Dzięki wielkie, a uważacie że to skuteczna metoda?
merch

TAK , jak usunie sie torebke nie powinno sie odnawiac, no chyba ze tam jaks przetoka dodatkowo jest, ale miejmy nadzieje , ze nie.
Obrazek
kot

Dzięki, w takim razie, najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu będzie miał zabieg :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skóra i sierść”