Tupot Małych Stóp ^^ - REAKTYWACJA

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
alken

Re: Tupot Małych Stóp ^^ - piękna tymczasowiczka :)

Post autor: alken »

moja jest też z zoologa od Aleksandry, ktoś ją przyniósł w ciąży i jak odchowała dzieci to została oddana przez panią do adopcji, a ja od A. wzięłam na DT i tak już została bo nikt nie chciał.
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Babli

Post autor: Babli »

Nina pisze: Babli, a jak powiem, że ma białą brode...?
Aaaa :'( Umrę!
odmienna

Post autor: odmienna »

Nina pisze: Babli, a jak powiem, że ma białą brode...?
Co prawda, nie do mnie to pytanie, ale i tak powiem: jak powiesz, że ma białą bródkę, to dopytam, czy czasem nie biały „szewek” a jak się okaże, że to „szewek” właśnie, to powiem tak: ufff, całe szczęście, że dziewucha!
Nina
Kontakt:

Post autor: Nina »

Szewek, czyli białe idące aż spomiędzy łapek do brody? Szczerze mówiąc nie miałam okazji dokładnego przyjrzenia sie jej, bo trzymanie w dłoniach chwile dłużej nie wchodzi w ogóle w gre.

Wczoraj rano spokojnie dała sie wyciągnąć z klatki, chwile ją pomiziałam, ale oczywiście gdzieś tam u siebie pod pachą, bo mała sie chowa ::)
Wieczorem mama siedziała przy komputerze, więc stwierdziłam, że dam jej małą, niech siedzi z człowiekiem. Złapałam ją w klatce a ta histeryczka wpadła w panike. Ledwo utrzymałam ją w dłoniach, jeszcze chwila i wylądowałaby na podłodze. Kilka sekund w polarze na kolanach mamy i szczur całkowicie spokojny... Złapała mame za ręke leżącą koło niej ::) Niby ot tak ostrzegawczo, ale widać, że ludzkie ręce są dla niej czymś złym.
Jadła mi wczoraj jogurt z palca! Sukces ogromny, bo nic z rąk wziąć nie chciała (ani suszonego banana, ani normalnego, ani mięska, żadnego chrupka), w ogóle nie jadła przy ludziach. Bardzo jej jogurcik posmakował, więc codziennie będziemy tak jeść :)

Nie wydaje mi sie, żeby ten jej strach przed braniem na ręce był spowodowany jedynie brakiem oswajania. Za bardzo panikuje, strasznie sie boi. Mam wrażenie, że ktoś musiał sie z nią bardzo niedelikatnie obchodzić :(
Ze mną: LeeLee + Lily
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
Babli

Post autor: Babli »

Oj szewek jeszcze. Co to ma być? Dręczenie użytkowników? :<

Cieszę się z postępów. Szkoda małej, ludzie bywają straszni...

Przesyłam całusy w kierunku pięknoty!
AleksandraF

Post autor: AleksandraF »

Hello >:D ładnie to tak za moimi plecami mnie obgadywać? :D ;)

Więc: z tego co wiem to mała została przyniesiona do sklepu z siostrami, były malutkie, siostry szybko zostały sprzedane i mała dziczała sobie.. pracownica sklepu strasznie się jej bała bo mała była strachliwa. A przecież szczura trzeba wyjąć z akwarium, żeby jej posprzątać,a sprzątane zwierzaki mają często. Mała darła ryja, potem próbowała ostrzegawczo złapać zębami. Po jakimś czasie babka wzięła jakąś rękawicę żeby ją przełożyć na czas sprzątania a ta ją ugryzła przez tą rękawicę.. No to babka już całkiem się wystraszyła. A że nie chciały nikomu jej sprzedawać bo kto by sobie poradził to poprosiły nas o pomoc. I to wszystko co wiemy. W sklepie nic złego poza wyciąganiem z akwarium jej się nie stało. Zawsze miała do tego czysto, co jeść, i wiecznie ogóreczki, marcheweczki itp.

Jej siostry były że tak powiem normalne, dały się babeczkom brać na ręce, głaskać. Zresztą, z tą krzywdą i traumą to nigdy nie wiadomo... mieliśmy Milę co nigdy nie polubiła nas.. a też mamy Kajtulka który miał przez człowieka zęby wyrwane.. i był u węża.. a kocha nas strasznie, chce być głaskany jak kot..

Oby Mała się ucywilizowała.. kciukamy!
ze mną: Dyzio
za TM: Inka, Jaśniaczek, Ciemniaczek, Mila, Daruszek, Apsik, Szym, Fifionek, Kajtul, Tadziu, Uszek, Kabulu, Pcheł, Jeż, Żuk, Migdał, Agent i Roland
Awatar użytkownika
alken

ja też myślę że to żadna trauma, w końcu moje dzikulce też raczej nie były dręczone wcześniej, chyba kwestia charakteru, z Ziutą w końcu udało się dojść do porozumienia po ok pół roku, a Makumba też jest u mnie pół roku i zmiany są na lepsze, jednak pozostała nieprzewidywalna, chociaż na początku jak Aleksandra ją przywiozła nie była w ogóle agresywna a teraz potrafi użreć, ale tylko w klatce (nieraz jak się podłoży rękę to tylko wącha i skubie a innym razem dziabie). za to nigdy nie miała problemów ze strachem przed szczurami czy przed wychodzeniem z klatki, po dwóch czy trzech dniach już mieszkała z moimi babami i wychodziła na cały pokój. mi w sumie nie zależy żeby ją spacyfikować ;) jak będzie chciała to sama się przekona.

a tymczasowiczka to naprawdę tymczasowiczka czy po cichu planujesz jej zadomowienie ;) ?

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

Nina
Kontakt:

Ja bym ją chętnie zostawiła, ale niestety raczej budżet na to nie pozwoli :(

Dzik z niej okropny!
Opracowałam wyciąganie jej z klatki i idzie mi to coraz lepiej (na początku to była masakra). Wypuszczona na łóżko hasa jak na dziecko przystało, łazi po ludziach, zakopuje sie w pościel, czasami podejdzie do ręki i ot tak sobie ugryzie ::) Ale wystarczy spróbować zbliżyć do niej ręke a ta histeryczka ucieka z piskiem! No i oczywiście momentalnie robi pod siebie ::)
Wydaje mi sie, że uda sie ją oswoić na tyle, co moją Afere. Aferka była bardzo oswojonym szczurem, przybiegała na zawołanie, nie bała sie ludzi. Ale ich nie lubiła. Gryzła przy każdej okazji, brana na ręce wiła sie jak piskorz. Z czasem doszłyśmy do porozumienia, ja starałam sie nie brać jej na ręce i umożliwiać jak najwięcej wybiegów i rozrywek, a ona nie gryzła mnie przechodząc koło mnie ;)
Właśnie dlatego bardzo bym chciała, żeby mała została. Przypomina mi Afere, która była takim szczurem, którego sie nie zapomina, który mimo iż jest problematyczny, jest jednym z tych 'naj'.
Powinnam ją tylko wybielić i kupić czerwone soczewki :P
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
Awatar użytkownika
alken

wiesz, większość ludzi nie chce problematycznego szczura...nie wiem więc na ile to oswajanie się uda ale możliwe że i tak u Ciebie zostanie bez względu na budżet ;) poza tym potrzebuje raczej doświadczonego opiekuna bo u niedoświadczonego może się uwstecznić i nabrać gorszych nawyków niż ma w tej chwili.

Nina
Kontakt:

alken pisze:ale możliwe że i tak u Ciebie zostanie bez względu na budżet ;)
Taka opcja nie wchodzi nawet w gre. Jeśli dłuższy czas będzie tak jak jest w obecnej chwili, to będe musiała stanąć na rzęsach, żeby utrzymać własne szczury (mieć jakąkolwiek kase na ewentualne leczenie).
Boje sie myśleć co by było jakby któreś teraz poważniej zachorowały.
No ale nie o tym ten temat. Mam nadzieje, że szybko znajdziemy normalnego najemce lokalu, który będzie płacił w terminie (nie tak jak obecny zalegający już 2 miesiące - obecnie na wymówieniu)

Zdjęcia małego potworka, który od wczoraj ma totalną głupawke. Całą noc tak sie tłukła, że miałam ochote ją zabić :P Koniecznie musze ją połączyć chociaż z moimi młodszymi dziewczynami, choć im już raczej w głowach nie zabawy, tylko ewentualne zwiedzanie pokoju. Może dzisiaj spróbuje z inną babą niż Choco, bo ta małą kompletnie olała.

EDIT
No tak, po co wrzucić zdjęcia ::)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tupot Małych Stóp
merch

Post autor: merch »

Jaka sliczna kapturzyca , a co do zdjec , juz nie tak wielkie stadko Ci zostalo , moze bys tak pofocila...
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Nina
Kontakt:

merch pisze:moze bys tak pofocila...
Prosze bardzo. Zdjęcia jeszcze ciepłe ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Stado staruszków i Kropek muszą sie jeszcze obfocić :P
Tupot Małych Stóp
Awatar użytkownika
Jessica
Kontakt:

Re: Tupot Małych Stóp ^^ - Zdjęcia

Post autor: Jessica »

http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 44#p793844 -Wąsate Mordki moje
."Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - /Louis Sabin/
merch

Post autor: merch »

A gdzie Frida?
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Nina
Kontakt:

Przecież to czarne to Frida :D Ma najwięcej zdjęć bo ma rujke i zamarła w bezruchu :P

Staruszki (kolejno: Ancora, Łatka, Czarna, Ahaya, Croppa, Bąbla):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tupot Małych Stóp
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”