Alkenowe nieznośne fifioły

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
IHime

Re: Moje babole przebrzydłe. chorobówka :/

Post autor: IHime »

Cieszę się, że jej energia wraca. Mam nadzieję, że nawrotu już nie będzie.

Cookie antybiotyk akceptowała wyłącznie z owocogurtem z McD (jogurt może odrobinę zmniejszać/wydłużać wchłanianie leków, ale lepsze to niż zastrzyki). Sorry za reklamę, ale moja paskudka nie tknie żadnego innego, a ja biedna musiałam codziennie ganiać po świeży.

Karmelku słodki, zdrowiej!
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

ol. pisze: Jeśli Karmelek ma większy apetyt na jedzonko w postaci stałej - to może w kulce z chleba przeszedłby antybiotyk albo w serze pleśniowym z kawałkiem skórki, którą najwyraźniej lubi ?
aż takiego dużego kawałka nie zje, ona je naprawdę mikroskopijne cząstki :-\ właśnie rozkruszyłam tabletkę zapakowałam do strzykawki i na siłę, ale co, wypluła pewnie z 80% ... :P

a teraz lata po pokoju jakby nigdy nic, trochę wolniej ale w swoim stylu. Makumba ją gwałci a Karmelek się odgryza. niepokoi mnie tylko ten brak apetytu i że nie mogę jej w żaden sposób podać antybiotyku.
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Alken , jak musiałam podawać scanomune czy betaglukan , rozpuszczałam świństwo w słodkim syropie z brzoskwini w puszce , potem brałam trochę miękiszu bułeczki (chlebka) , nasączałam go tym paskudztwem ( lub jego częścią, gdy nie byłam pewna wyniku ), przykładałam miękisz do papierka od masła prawdziwego by ociupinkę chwyciło , następnie zwijałam w kuleczkę i obtaczałam znowu w odrobince masła. Kolejną małą część leku przemycałam w serku śmietankowym , w gorsze dni z lodami i (lub) bitą śmietaną . Te specyfiki śmierdzą im i dziewuchy łapy czyszczą na samą ich woń ; Czarnulka to nawet bródkę wyciera o wersalkę… :D
No ale one apetyt miały… :-\
Więc apetytu większego życzę cukiereczkowi :)
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Awatar użytkownika
Nue

Post autor: Nue »

U nas w slodkiej kawie wejdzie absolutnie wszystko, ale wiadomo, co szczur, to upodobania smakowe. Z tego, co piszesz, z Karmelkiem już lepiej, więc i apetyt wróci pewnie lada chwila...
[*] Mała Kawowa Apokalipsa... ciąg dalszy nastąpi. [/color][/size]

Gdyby szczury nie istniały, należałoby je wymyślić.
Awatar użytkownika
alken

Dziad mały się wczoraj wylatał i wsadziłam z powrotem do chorobówki bo miała rujkę i dziewczyny by ją zadręczyły.
Wieczorem zjadła...hmmm...trochę notatek tż i żwirku z kuwety. Pisząc "zjadła" nie mam na myśli "pogryzła". Naprawdę zjadła. A przedwczoraj próbowała jeść watę, ale jej zabrałam. Dziś rano jak się obudziłam zjadała pięterko w klatce. Tak, też zjadała. Wiórkowała plastik i zlizywała to co zwiórkowała. Dałam jej w zamian migdała to ugryzła raz i rzuciła. Skubnęła potem kawałek bułki z pasztetem od tż i tyle. Teraz śpi. Wygląda normalnie tzn domyła się już całkiem z tej porfiryny a nowych wycieków nie ma.
Idę chyba do Strugały zweryfikować tamta diagnozę i pomyśleć co dalej. Może przydałoby się ją jeszcze osłuchać czy faktycznie jest tamten "szmer" bo to trochę wyglądało w tym stylu "nic niepokojącego nie słyszę...chociaż może...no raczej nie...ale jakiś tam szmer może jest".

Zastanawiałam się sam co przypominają te objawy, które widziałam od samego początku, czyli wychłodzenie, osłabnięcie, porfiryna i te ruchy głową. Na forum znalazłam jakiś wyjątkowo długi post na temat choroby szczurka, który miał podobne objawy, także nie jadł, ale słaby był cały czas, i miał prawdopodobnie jakiegoś ropnia w gardle. Ale jej nic z buzi nie wycieka ani nie śmierdzi. Szukałam tego zastanawiając się czy możliwe u szczura jest zapalenie gardła, bo to w sumie tak właśnie wygląda: gdy człowiek ma zapalenie gardła to też nic nie chce jeść tylko pije. Drugim moim przypuszczeniem jest to, ze mogła się zadławić czymś w nocy z niedzieli na poniedziałek, takim, że nie zatkało jej to dopływu powietrza ale może dalej tkwi gdzieś po drodze, ale to chyba mało możliwe bo w końcu by się rozmiękło.
No i na koniec myślałam też o wstrząsie anafilaktycznym, bo jadła truskawkę pierwszy raz parę dni wcześniej a drugi raz w niedzielę (wstrząs pojawia się przy drugim kontakcie z alergenem). Może ją to odrzuciło od jedzenia.
A może to po prostu bezobjawowe zapalenie płuc. Tyle moich wymysłów ;)

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

Awatar użytkownika
Mal
Kontakt:

Post autor: Mal »

nie wiem jak jest u szzcurów z ich pojęciem rzeczy niejadalnych, ale u ludzi to jest zwykle objaw ze strony zszarganych nerwów i/lub niedobór cynku czy miedzi. Ma się wtedy łaknienie spaczone... Nie wiem czy coś to pomoże ale może podać jej właśnie jakieś minerały czy cuś
miama

Post autor: miama »

Najgorsza jest właśnie taka niepewność, nie wiesz na czym stoisz i coraz to nowe hipotezy do głowy przychodzą, które nic a nic nie pomagają. Śledzimy waszą historię z moimi dziewczynami i trzymamy kciuki, żeby było lepiej :)
Awatar użytkownika
alken

zjadła 1/4 rurki makaronu i pół migdała :-X to chyba największa ilość od trzech dni.
z reszta zaraz idziemy do weta, może coś się wyjaśni.

IHime

No i jak, wiadomo już, co się dzieje ze ślicznotką?
Awatar użytkownika
alken

właśnie wróciłyśmy ;) niestety dr Strugała ma gabinet jak najdalej się da od nas i taka podróż w dwie strony plus poczekalnia i wizyta to 3 godziny :P

jeśli chodzi o brak apetytu to mógł być wywołany antybiotykiem, zablokowały się jelita bo jest w sumie za mała na antybiotyki. a co było przyczyną poniedziałkowego zasłabnięcia w sumie nie wiadomo, możliwe ze to reakcja alergiczna na tę truskawkę...na pewno nic z płucami, płuca czyste i brak innych objawów. dostałyśmy zastrzyk na pobudzenie apetytu i powinien pomóc.

edit: a u pani doktor jest śliczna agutkowa mama z 15 dzieci które będą do adopcji ;D
szkoda, że już nie mogę :P

IHime

Cieszę się, że to nie płuca. :D Czyli maleńka może już wrócić do stadka?
Mówisz, za mała na antybiotyk? Toś mnie zmartwiła, bo Cookie jest w tym samym wieku i dostawała enro. :(
Awatar użytkownika
alken

to chyba zależy jaki antybiotyk... a nie wiem jak duża jest cookie ale karmelek ważyła w pon 200gramów a teraz pewnie mniej :-X
do stadka to nie wiem czy ją dam, najpierw muszę poobserwować czy je normalnie, a w chorobówce będzie łatwiej, będę widzieć ile jedzenia zniknęło. może jutro rano wróci. dziś na pewno wspólny wybieg, mam nadzieję że już rujki nie ma żeby jej potwory nie dręczyły.

Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

miło , że są dobre wieści , bardzo się cieszymy! :)
(i bardzo nam się podoba ten "całkiem nowy Karmelek" w twoim podpisie ;D
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Awatar użytkownika
alken

chyba się za bardzo cieszyłam. nie ma co się cieszyć na zapas.
w nocy Karmelek trochę podjadł, mało, ale w porównaniu do poprzednich dni to sporo.
rano chciałam ją dać do baboli żeby z nimi spała. babole się ucieszyły, zaczęły wąchać, iskać i lizać, ale Karmelek odebrał to jako atak, przyjął pozycję obronną, Lilka i Ronja się wkurzyły, musiałam je przegonić, a Karmelek dostał znowu takiego jakby ataku duszności jak w poniedziałek, wyrzucała powietrze przez pyszczek. szybko ją zabrałam z powrotem do chorobówki i potem przez godzinę czy więcej wydawała z siebie takie "pyknięcia", zjadła trochę gotowanego ziemniaka, teraz już nie pyka. za to chyba nie pije bo poziom w poidełku się nie zmniejszył przez noc.

dodatkowo Ronja i Ziuta jakoś za często kichają. Mają beta glukan w poidełku od wczoraj.

niech się to już wreszcie skończy, bo w przyszłym tygodniu mnie nie będzie od poniedziałku do piątku a tż to nie wiem czy będzie odpowiednio czujny w razie czego.
:-\

ol.

Post autor: ol. »

No patrz, a właśnie pisałam, jak to dobrze, że Karmelek odzyskuje siły i niedługo będzie grzał dupkę przy innych babolach :-[
Biedaczek.

A czy te "pykania" to nie czkawka ? tylko to nie wyjaśniałoby duszności ... astma czy coś ???

niby wiadomo, jak trudno diagnozować szczury, ale jakie to zawsze deprymujące >:(

Zdrowiej Karmelku ! Ciepłe myśłi przesyłam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”