Nie zwracają na siebie uwagi!
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Nie zwracają na siebie uwagi!
Siema! Mam samiczkę Brydzie i ma około 5mies i dziś kupiłem jej przyjaciółkę Pumę ma około 2mies. Ich zachowanie bardzo mnie dziwi, ponieważ żadna z nich nie oddaje zainteresowania druga. Były na neutralnym terenie i tez nic. Umyłem dokładnie klatkę i włożyłem je do niej. Myślałem , że Brydzia będzie pewniejsza i coś zacznie się dziać a tu nic. Jedna siedzi na dole a druga do góry. Nie wiem co robić! Czytałem posty ale nic takiego nie znalazłem proszę o pomoc.
Re: Nie zwracają na siebie uwagi!
Ja bym się na Twoim miejscu cieszyła, że nie ma poważniejszych problemów łączenia. Każdy szczurek jest inny , te akurat może są spokojniejsze. Ale jak się do siebie przyzwyczają to spać będą razem i się bawić.
Na przyszłosć - szczurów nie kupujemy
Na przyszłosć - szczurów nie kupujemy

~"zapomnialem ze ziarno tez ma uczucia i rodzine.."
~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
Może ale ile to będzie trwać? Miałem je na neutralnym terenie ponad 2 godziny i nic . Po włożeniu do klatki tez nic, jedna i druga leży i zero reakcji .
1.Zostawić je na noc?
Zawsze mi się wydawało, że Brydzi potrzebna jest koleżanka bo jak idę i wracam do szkoły to sama taka smutna leży;( A teraz jak ma koleżankę to wydaje mi się że jest gorzej. Jak myślicie wymaga to więcej czasu? Brydzia tylko raz uderzyła Pume a ta nawet nie zapiszczała, to było jedyne wydarzenie po miedzy nimi.Tak to jak Puma podejdzie i przytuli się do Brydzi to ta albo ucieka lub zamknie oczy i leży ale zdarza się to bardzo rzadko. Nie wiem co robić proszę poradźcie coś, bo dwóch szczurów w osobnych klatkach trzymać nie mogę.
PROSZĘ O POMOC!
1.Zostawić je na noc?
Zawsze mi się wydawało, że Brydzi potrzebna jest koleżanka bo jak idę i wracam do szkoły to sama taka smutna leży;( A teraz jak ma koleżankę to wydaje mi się że jest gorzej. Jak myślicie wymaga to więcej czasu? Brydzia tylko raz uderzyła Pume a ta nawet nie zapiszczała, to było jedyne wydarzenie po miedzy nimi.Tak to jak Puma podejdzie i przytuli się do Brydzi to ta albo ucieka lub zamknie oczy i leży ale zdarza się to bardzo rzadko. Nie wiem co robić proszę poradźcie coś, bo dwóch szczurów w osobnych klatkach trzymać nie mogę.
PROSZĘ O POMOC!
-
- Kontakt:
ciesz się, że się nie tłuką i nie leci futro albo krew.
jest dobrze.
zostaw je i obserwuj żeby nie było żadnej poważnej bójki.
parę dni i powinno być ok.
jest dobrze.
zostaw je i obserwuj żeby nie było żadnej poważnej bójki.
parę dni i powinno być ok.
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
Czyli mogę zostawić je na noc w klatce.z jedzeniem czy bez bo raczej jak tak patrze to o jedzenie się nie kłócą?
Nie idzie powiedzieć dokładnie ile, bo ot od szczura zależy. Jak się nie biją, krew nie leci, jak najbardziej niech mieszkają razem. Neutralny teren potrzebny jest kiedy właśnie są bijatyki przy łączeniu. A Twoje są nad wyraz spokojne. Niech sobie razem chodzą, razem są w klatce, razem śpią, po czasie przywykną do siebie, szczur jest zwierzęciem bardzo towarzyskim i stadnym przede wszystkim i może jescze nie poznały, jak to fajnie razem się iskać i razem spać, nie poznały siebie. Czekaj cierpliwie, a w końcu zobaczysz jak pięknie wyglądają przytulone
Potrzebują czasu jeśli jedna była wcześniej sama, to może być po prostu zdezorientowana co to się dzieje że ktoś jej po klatce łazi.

Ok a czy normalne jest to, że Puma bardzo mało je, Brydzia w cale jej nie przeszkadza a ona i tak je bardzo mało.
Szczur jak ma dostęp do jedzenia to wie, ile ma jeść, tzn zje tyle ile chce. U mnie akurat jest ten problem że starszy je znacznie szybciej, jest bardziej zachłanny a potem zabiera maluchowi dlatego karmię je w 2 różnych miejscach, albo młody najada się jak stary śpi, aczkolwiek mają dostęp do karmy i dodatków cały czas i po prostu jak chcą to coś przekąszą.
Poza tym Puma jest u Ciebie 2 dni, musi się przyzwyczaić do nowego otoczenia, to nie takie hop siup, jest pewnie trochę zestresowana, zdezorientowana, bo w nowym miejscu. Przez jakiś czas będzie wszystko poznawać, na co może sobie pozwolić a na co nie, ale z dnia na dzień będzie się stawać coraz śmielsza, a co do jedzonka to sama wyznaczy sobie ile ma zjeść. Może zobacz, co lubi najbardziej (jakieś warzywo/owoc, może suchy chlebek - moje uwielbiają suchy chleb ziarnisty) i podawaj jej więcej, tzn też w granicach rozsądku, ale może akurat lubi co innego niż druga panna (u mnie Wafel nie znosi pomidora za to Dżony wariuje jak dostanie).
A tak na marginesie, jaką karmę im podajesz?
Poza tym Puma jest u Ciebie 2 dni, musi się przyzwyczaić do nowego otoczenia, to nie takie hop siup, jest pewnie trochę zestresowana, zdezorientowana, bo w nowym miejscu. Przez jakiś czas będzie wszystko poznawać, na co może sobie pozwolić a na co nie, ale z dnia na dzień będzie się stawać coraz śmielsza, a co do jedzonka to sama wyznaczy sobie ile ma zjeść. Może zobacz, co lubi najbardziej (jakieś warzywo/owoc, może suchy chlebek - moje uwielbiają suchy chleb ziarnisty) i podawaj jej więcej, tzn też w granicach rozsądku, ale może akurat lubi co innego niż druga panna (u mnie Wafel nie znosi pomidora za to Dżony wariuje jak dostanie).
A tak na marginesie, jaką karmę im podajesz?
Karmę podstawowa dla ogonków i smakołyki Brydzia je uwielbia a Puma jakoś nie bardzo, będę musiał sprawdzić co jej zasmakuje a karmę to widać że lobia bo miska prawie pusta;)
Chodziło mi o firmę karmy
Animals i ZooCenter Pambemia
-
- Kontakt:
o ZooCenter nie słyszałam, ale Animals to syf. poczytaj dział o karmach, bo wciskasz dziadostwo w szczury.
podejrzewam, że ZooCenter również nie jest dobre.
podejrzewam, że ZooCenter również nie jest dobre.
bez szczurków...
Na razie żadnych objawów przyjaźni po między szczurkami nie zauważyłem, Brydzia jest bardziej ruchliwa , jak je biorę to Puma podejdzie i się połozy a Brydzia biega po całym łóżku i kontroluje co robi Puma. Zamówiłem wczoraj nową większa i wygodniejszą klatkę i mam takie pytanie czy mam włożyć do niej domek lub hamak ? Napiszcie ile trwało wasze łączenia szczurków.
-
Hamaczek - szczury je uwielbiają
Możesz nawet ze szmatki/starego ciucha zrobić, tylko w rogach sznurki/pętelki do podwieszenia o sufit klatki

Ta ale boje się że jak Puma będzie chciała tam wejść to Brydzia może jej coś zrobić. Dokładnie przed chwila Brydzia stanęła na Pumie leżącej na brzuchu. Pumie niby nic nie jest, nie piszczy, ale dziwi mnie to że się nie postawi tylko się boi. Wydaje mi się, że kupno 2 szczurka było złym posunięciem.;(