mój szczurek ciągle gryzie i się załatwia

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

ptaku

mój szczurek ciągle gryzie i się załatwia

Post autor: ptaku »

Witam. Jestem tu pierwszy raz, szukałem ale jeżeli był taki temat to bardzo przepraszam. Niecały miesiąc temu kupiłem sobie szczurka (samice) i mam z nią 2 problemy:
1. Miluś na ogół jest spokojna ale co chce ją wziąć na rękę to albo się załatwia (żadkim bobkiem) albo piszczy i się robi taka przypłaszczona nie wiem od czego to może być raz ją miałem na ramieniu i siedziała spokojnie ale jak już się leciutko ruszyłem to się wypróżniła na bluzkę.
2. Jak już mówiłem raz miałem ją na ramieniu obwąchała mnie i siedziała, ale jest tak że dam jej rękę to ugryzie a raz powącha i odejdzie. Dzisiaj mój starszy brat (miał kiedyś szczurka oswoił go tak że lizał każdego po palcu, chodził z nim po ramieniu po mieście i nie srał więc umie się z nimi obchodzić szczurki) podszedł z umytymi rękami zaczął głaskać ją po główce i za uchem, po jakimś czasie nagle Miluś jak by dostała jakiejś agresji i go dziabnęła w palec że aż poleciała krew. Nie mam pojęcia od czego to może być spowodowane i bardzo proszę kogoś o radę. Z góry dziękuję
Flaumel

Re: mój szczurek ciągle gryzie i się załatwia

Post autor: Flaumel »

Po pierwsze - szczury to zwierzęta stadne i trzyma się co najmniej dwa tej samej płci.

Po drugie - wydaje mi się, że ona dalej się boi i jest zestresowana, jak ją oswajałeś?
Obrazek
ptaku

Na początku mówiłem do niej po imieniu i zawsze gdy podeszła dostawała jakieś ciastko, kawałek suchego chleba, albo jakiś kawałek owoca. Zapomniałem jeszcze dodać że jak jest w klatce to chodzi wspina się jak by chciał się bawić.
Flaumel

Post autor: Flaumel »

Poczytaj dział oswajanie :) ? Wsadź ją sobie pod bluzę, żeby poczuła się bezpiecznie na przykład. I szczura nie da się zmusić do oswojenia, jeśli się boi to Ty musisz ją przekonać, że może Ci zaufać. Samo się tak nie stanie.

I raz jeszcze : szczury to zwierzęta stadne - tak wiem, truję.
Obrazek
ptaku

Dzięki za pomoc spróbuję może się uda. A tak przy okazji to raz siedział mi w czapce zimowej starej ale chodzonej prze zemnie to dobry sposób ?
ptaku

Jeszcze jedno pytanko bo czytałem że szczur powinien lizac palec nawet jak mu dawałem sera białego na palcu to gryzl palec ale nie polizal to normalne? jeżeli tak to jakie praktyki stosować zeby zaczął lizać?
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

ptaku pisze:Jestem tu pierwszy raz, szukałem ale jeżeli był taki temat to bardzo przepraszam. Niecały miesiąc temu kupiłem sobie szczurka (samice) i mam z nią 2 problemy:
1. Miluś na ogół jest spokojna ale co chce ją wziąć na rękę to albo się załatwia (żadkim bobkiem) albo piszczy i się robi taka przypłaszczona nie wiem od czego to może być raz ją miałem na ramieniu i siedziała spokojnie ale jak już się leciutko ruszyłem to się wypróżniła na bluzkę.
2. Jak już mówiłem raz miałem ją na ramieniu obwąchała mnie i siedziała, ale jest tak że dam jej rękę to ugryzie a raz powącha i odejdzie. Dzisiaj mój starszy brat (miał kiedyś szczurka oswoił go tak że lizał każdego po palcu, chodził z nim po ramieniu po mieście i nie srał więc umie się z nimi obchodzić szczurki) podszedł z umytymi rękami zaczął głaskać ją po główce i za uchem, po jakimś czasie nagle Miluś jak by dostała jakiejś agresji i go dziabnęła w palec że aż poleciała krew. Nie mam pojęcia od czego to może być spowodowane i bardzo proszę kogoś o radę. Z góry dziękuję
Zapraszamy do poczytania działów "oswajanie" i używania szukajki :) Jest trochę tematów dla nowicjuszy, również taki, dlaczego nie powinno sie kupowac szczurów i dlaczego powinny być 2 tej samej płci. Również o tym czym sie rózni szczur kupny od adoptowanego. A takze , jak stres i nowe otoczenie wpływa na szczura.
Prosimy najpierw czytać , a dopiero potem pisać nowy temat, jesli sie nie znajdzie odpowiedzi.
Prosze również nie używać wulgaryzmów.
I proszę przeczytać dział nt. świerzbu , bo pewnie szczurek go ma ( ze sklepu dostaje sie świerzb gratis) , a takze o odpowiedniej karmie i ściółce , a także na temat porfiryny.

W ten sposób Ty zaoszczedzisz nam zachodu odpowiadania na pytania, na które już są odpowiedzi. A takze zaoszczedzisz sam sobie stresu, bo będziesz wiedział co sie dzieje.

Na pytania, które zadałeś powyzej , są na forum odpowiedzi.
Na górze jest szukajka !
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
ptaku

Mam jeszcze jedno pytanie szukałem i nie znalazłem takiego tematu. Wiem że to może wydawać się dziwne ale zauważyłem jak moja Milusia zjada bobka to normalne? Jak temu zapobiec? Karmę ma dobrą specjalną dla szczurów a na dodatek kolbę bekonową i zawsze jakiś smakołyk w zanadrzu.
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Rózne są karmy "specjalne dla szczurów" . Jesli ma coś w stylu Megan ,Vitapol, Animals , jakąs z supermarketu - to są to złe karmy , zawierające duzo chemi , mało zdrowe rzeczy , a często też np. mole lub pleśn w orzeszkach ziemnych ( pleśn jest szkodliwa dla zwierząt). lepsze karmy są drozsze, ale mozna je kupić w internecie , lub u naszej forumowej Oleczki - Gryzoland :)

A co do jedzenia kup - zwierząta jedzą swoje kupy jesli brakuje im jakiś wartości odżywczych. Jest to powszechne w przyrodzie.

A tu masz duzy temat : http://szczury.org/viewtopic.php?f=10&t=1084& Równiez o kupkaniu na człowieka.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Haroldlove2233

Post autor: Haroldlove2233 »

Ja też tak miałam . Szur mnie raz ugryzł. Nie martw się im więcej będziesz ją brał tym bardziej ją do siebie przyzwyczaisz. Ile razy w tygodniu ją bierzesz?
Awatar użytkownika
Kameliowa

Post autor: Kameliowa »

W tygodniu... codziennie powinien mieć kontakt ze szczurem.
George Orwell was wrong. Aldous Huxley was right.

Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
Awatar użytkownika
kao

Post autor: kao »

Masz szczura i nic o nim nie wiesz. Decydując się na zwierze, powinieneś być przygotowany. Koniecznie poczytaj tematy o klatkach, oswajaniu, żywieniu i dlaczego szczur nie powinien być trzymany samotnie oraz dlaczego nie kupuje się zwierząt w sklepach zoologicznych.

Mizianie i wybiegi powinny być organizowane codziennie. A gryzie, bo Cie nie lubi/boi się? Szczur nie powinien lizać, robi to, jak ma ochotę 8)
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

Haroldlove2233 pisze:Ile razy w tygodniu ją bierzesz?
o mamo co to za pytanie ::)
chyba ile razy DZIENNIE...
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”